mandag 30. desember 2013

Navarin a la printanière

Foto: Ole Gunnar Onsøien
Bak dette eksotiskklingende navnet skjuler det seg noe så enkelt som en fransk lamme- og grønnsaksstuing i en superenkel brun saus. Jeg fant fram til den fordi jeg hadde et par kilo fårikålkjøtt i kjøleskapet og tre kompiser som skulle komme på middagsbesøk dagen etter.

Det du trenger:
1,5 kg renskåret lammekjøtt, f.eks. bog
50 g smør
1 stor løk
1 stort hvitløksfedd
1-2 ss hvetemel
5-7 dl brun kraft
1 boquet garni (Selleriblader, laurbærblad, persillestilk, timianstilk)
18-20 minigulrøtter
8 vårløker
8 små jordskokker
4 store eller 8 små neper
7-8 middels store poteter
150 g frosne erter

Slik gjør du:
Skjær kjøttet i ganske små, 2-3 cm, stykker.
Varm halvparten av smøret på sterk varme i en stor kjele. Ha i ca 1/3 av kjøttet og brun det godt før du fisker det ut igjen og legger det til side i en skål. Tilsett litt mer smør og vent til temperaturen er høy igjen før du tar en ny tredel av kjøttet i og bruner det og tar det ut. Ha i enda litt smør og brun resten av kjøttet før du fisker også dette ut. Skru ned varmen og ha i resten av smøret.

Hakk løken og ha den i smøret. La den mykne på middels varme (Uten at den brunes) i 3-4 minutter, før du knuser hvitløksfeddet og tilsetter også det. La alt steke ca 1 minutt til før du har i igjen kjøttet og væske som måtte ha samlet seg i skålen du har lagt det i.

Dryss melet over kjøttet, og rør godt rundt mens du steker alt på sterk varme inntil kjøttet er dekket med mel og det bobler godt i væsken. Spe så med kraften, litt og litt inntil du har tilsatt all væsken. Lag en bouquet garni av noen selleriblader, et laurbærblad, noen persillekvaster og litt timian og legg også denne i gryta. Gi det hele et oppkok, skru så ned varmen, legg på lokk og la det koke på svak varme i 70-80 minutter.

Rens grønnsakene, men la minigulrøttene være hele. Skjær nepene i 2-3 biter dersom de er store, og del potetene også i biter. Ha i potetene først og la dem koke 4-5 minutter før du har i de andre grønnsakene. La alt sammen koke i 15-20 minutter, til potetene er møre. Ha i ertene helt mot slutten av koketiden så de blir ordentlig oppvarmet.

Smak til med godt med salt og pepper, og fisk opp biuquet garni-en rett før servering.

Dette var en av de aller beste lammerettene jeg noensinne har laget, og det vil helt sikkert bli prøvd igjen! Dette er også en oppskrift som åpner for et utall variasjoner med grønnsakstilsetningene.

søndag 29. desember 2013

Kalkunbryst i leirgryte

Skulle ha familien på julebesøk og ville lage noe godt og også litt avansert. Etter googling i ørten oppskrifter endte jeg opp med kalkunbryst i leirgryte, med appelsinsaus, dampet hjertesalat og ris til.

Det du trenger:
Hovedretten:
1 helt kalkunbryst. (Om du ikke har annet kan du bruke ferdigmarinert, skyll det i så fall godt før du begynner.)
2-3 pastinakker
1 purre
1 sitron
Krydderbukett med stilker av timian, salvie og rosmarin knyttet sammen.
Salt, pepper, smør

2 store ss lynghonning
2 ss soyasaus
2 ss sitronsaft
Krydderbukett med stilker av timian, salvie og rosmarin knyttet sammen.
Smør, hvetemel

Saus:
4 store appelsiner, gjerne søte på smak
2,5 dl kyllingbuljong
2 sjalottløk
1 fennikel
3 ts anisfrø
Smør
(Maisennajevning)

Tilbehør:
To hjertesalater
Salt, cayennepepper

Ris

Slik gjør du:
Begynn med å sette leirgryta i bløt i god tid før du starter matlagingen. Skjær opp pastinakkene og purren og legg dem i bunn av gryta. Tørk kalkunbrystet med tørkepapir (også hvis du ikke har skyllet det). Klem saften av sitronen, ta av 2 ss og gni resten godt inn i kalkunen, før du salter og peprer den og legger den i gryta. Smelt 2-3 ss smør og tøm over fuglen så det sprer seg over mest mulig av den.
Skjær restene av sitronen i fire og legg dem i sammen med det andre. Legg så krydderbuketten i ved siden av fuglen, legg på lokket og sett gryta i kald ovn. Slå ovnen på 180 grader og følg med på termostaten, når den når temperaturen starter du en timer på 50 minutter.

Bland sammen honningen, soyasausen og resten av sitronsaften på svak varme til det er blitt helt tyntflytende. Legg i den andre krydderbuketten og la det stå og godgjøre seg på varmen i ca 20 minutter. Ta så ut krydderbuketten og la det fortsette å koke litt til.
Smelt 2-3 ss smør på svak varme og rør inn 2-3 ss hvetemel, en skje om gangen, slik at du får en røre som er ganske tyktflytende. Bland denne sammen med honningen og det andre like før alarmen går på timeren.

Når tiden er ute tar du gryta ut av ovnen, løfter av lokket og fisker ut krydderbuketten. Smør deretter smør/mel/honning/soya/sitron-blandinga utover mest mulig av fuglen, legg på lokket igjen og sett gryta inn i ovnen igjen.

Begynn så med sausen. Klem saften av appelsinene så du får 4-5 dl appelsinsaft. Finhakk sjalottløkene og fenikkelen. Smelt deretter 2-3 ss smør i en vid kjele og mørn grønnsakene i smøret på svak varme (De skal ikke brunes!). Knus anisfrøene i en morter og tilsett dem sammen med appelsinjuicen og kylingbuljongen når grønnsakene er møre. La det hele småkoke i 20-30 minutter før du siler sausen og kaster alt som ikke er flytende. La sausen koke 20-30 minutter til før servering, så fuglen totalt står i ovnen en knapp time etter at du har hatt den ute. Om nødvendig kan du jevne sausen med litt maisenna. Om appelsinene du har brukt er sure blir også sausen det, i så fall kan du justere den med litt honning.

Skjær hjertesalatene i to og damp dem på rist over saltet vann. Dryss bittelitt salt over dem før damping, og gi dem også et lite dryss cayennepepper.

Serveres med ris til.

Grønnsakene som har ligget i gryta sammen med fuglen går fint an å spise, men blir lett veldig sure pga all sitronen, så vær obs på dette!

Velbekomme!

lørdag 30. november 2013

Lam i grønn karri

Fortsetter karritrenden fra i går, i dag med annen farge og kjøtt i stedet for fisk. Som vanlig kokt sammen av det jeg syntes hørtes best ut fra en masse forskjellige utgangspunkt.

Dette ble til slutt litt hottere enn jeg egentlig satte pris på, men for folk som digger hothothot thaimat, så er nok dette en höjdare!

Det du trenger:
Før kokosmelken er tilsatt
300 g renskåret lammekjøtt
1 løk
2 fedd hvitløk
1 grønn chili
3 dl oksebuljong
1-3 ss grønn curry paste (Avhengig av hvor sterkt du vil ha det)
3 kaffirlimeblader
2 ts fiskesaus
3-4 dl kokosmelk
1 lime
1 squash
1/2 rød paprika
150 g grønne erter, frosne
1 bunt koriander
Salt, pepper
Olje til steking

Jasminris

Slik gjør du:
Skjær lammekjøttet i relativt små terninger, og bland dem godt med litt salt, pepper og olje.

Varm opp en wok og brun kjøttet i små porsjoner så du ikke kjøler ned woken når du har det i. Etter hvert som det blir ferdig tar du det ut og setter det til side og bruner litt mer.

Skru ned varmen på woken og la den kjøle seg litt ned. Hakk løken, finhakk hvitløken og chilien, og ha det i woken med litt olje på middels varme og surr det til løken er blitt myk, ca 5 minutter. Ha så i currypasten og surr det videre i 1-2 minutter til. Tilsett så buljongen, kaffirlimebladene og fiskesausen, før du klemmer saften av litt over halve limen oppi. G
i det hele et oppkok før du på nytt tilsetter kjøttet. La det stå og simre i 25-30 minutter.

Skjær paprikaen og squashen i tynne strimler, tilsett dem og kokosmelken når kjøttet har stått og simret som beskrevet over, og kok opp. La så stå og simre nye 20-25 minutter, til kjøttet er blitt mørt. 5 minutter før koketiden er over tilsetter du ertene og lar dem varmes.

Grovhakk koriander og dryss over før du serverer det hele med
jasminris til.

Velbekomme!

fredag 29. november 2013

Steinbit i rød karri

Hadde lyst på steinbit på en uvanlig måte, smelta sammen en haug med oppskrifter, og kom fram til dette:

Dette trenger du:


3-400 g steinbitfilet
100 g sopp
1 rød paprika
1/2 stor grønn squash
100 g grønne erter, frosne (evnt. friske sukkererter)
1 stor gulrot
1 bunt koriander
250 ml kokosmelk
2 ts fiskesaus
1-3 ss red curry paste (Alt etter hvor sterkt du vil ha det)
2 ts sukker

Nøytral olje til steking

Jasminris som tilbehør

Slik gjør du:
Skjær fisken i fingertykke strimler og legg dem til side.

Skjær soppen i båter. Stek disse til de skifter farge og begynner å krympe. Legg dem til side.

Skjær grønnsakene i tynne strimler, stek dem raskt (1-2 min) på relativt sterk varme, bruk gjerne wok. Legg grønnsakene til side.

Ha currypastaen i woken og fres den i 30 sekunder før du tilsetter sukker, fiskesaus og kokosmelken. Kok opp og legg i fisken, la det hele syde 3-4 minutter før du har i den stekte soppen og lar det putre et minutt eller to til. Legg i grønnsakene, gi det hele et nytt oppkok, pynt med hakket koriander  og server med jasminris til.

Omnomnom!

onsdag 6. november 2013

Bacon- og sopprisotto

Knabba ei oppskrift fra BBC og gjorde noen små vrier på den ut fra hva jeg hadde i huset. Resultatet ble knall!

Det du trenger:
150 g bacon
1 løk
175 g frossen kantarell
200 g risottoris
6 dl kyllingbuljong
1 dl hvitvin
Parmesanost
Pepper
Olivenolje til steking

Slik gjør du:
Varm kyllingbuljongen i en liten kasserolle, samtidig som du varmer 1-2 ss olivenolje godt i en stor gryte.

Skjær baconet i solide strimler og hakk løken. Ha dette i gryta når oljen er blitt varm og surr det i 5 minutter til det begynner å mykne, skru om nødvendig ned varmen så ikke løken brunes. Tilsett også kantarellen og surr i 5 minutter til.

Ha i risen, og rør heretter godt rundt i gryta hele tida. Når risen har fått surret litt i fettet i gryta og trukket til seg alt av væske fra oljen, soppen, løken og baconet tilsetter du hvitvinen. La denne koke helt inn så det er nesten tørt igjen før du tilsetter en liten øse med buljong. Tilsett så en og en øse med buljong, og la det koke inn mellom hver øse. Husk å hele tida røre så det ikke svir seg.

Når du har kokt inn all buljongen (Tar normalt ca 20 minutter) smaker du til med nykvernet pepper og raspet parmesan. Ha også pepperkvern og parmesanrasp på bordet ved servering.

Velbekomme!


(Oppskrifta er nok for å gjøre en storeter stappmett, og sikkert helt greit for to med mer normalt magemål)

torsdag 3. oktober 2013

Biff chop suey

Hadde et kjøttstykke i kjøleskapet jeg måtte få spist opp, og denne gangen ble det asiatisk vri på det.

Det du trenger:


3-400g biffkjøtt (f.eks. mørbrad)
1 løk
1 ikke altfor stor bukett brokkoli
1,5 stang selleri
200 g sjampinjong
7-8 vannkastanjer
50 g bambusskudd
2 ss peanøttolje
10-15 brekkbønner eller haricots verts
1 ss østerssaus
1 ts salt

Jasminris

Marinade:
1 ss sherry eller risvin
1 ss soyasaus
1/2 ts sesamolje
en klype salt
en klype hvitpepper

Slik gjør du:

Bland alle ingrediensene til marinaden i en bolle og rør godt sammen. Skjær kjøttet i tynne skiver/strimler og bland det godt med marinaden. La stå minst 20 minutter, rør rundt av og til.

Kok opp en kjele med vann med litt salt i. Skjær brokkolien i små buketter og ha disse i når vannet koker. La det koke i ca 30 sekunder, og hell av vannet. Sett brokkolien til side.

Varm 1 ss olje i en wok. Når woken er ordentlig varm har du i kjøttet og røresteker det til alt har skiftet farge. Ta kjøttet ut når det begynner å slippe væske i stor stil, og sett det til side.

Skjær løken i tynne skiver. Skråskjær selleristengene i tynne skiver og sett dem sammen med den kokte brokkolien. Skjær soppen og vannkastanjene i tynne skiver og sett dem til side sammen med strimlete bambusskudd og de grønne bønnene.

Rengjør woken grovt og varm opp 1 ss olje igjen. Når oljen er blitt skikkelig varm, ha i løken og rørestek den i ett minutt. Tilsett selleristilkene og brokkolien og fres videre i 2 minutter. Tilsett så resten av grønnsakene og fres ett minutt til.

Ha til slutt i kjøttet og rør godt rundt mens det blir varmt igjen, ha så over østerssausen og litt salt, og server med ris til.

Kjempegodt!

søndag 29. september 2013

Falukorvgrateng

Mamma og pappa tok meg med til Sverige på harryhandel en dag, så da ble det kjøpt inn noe falukorv, og da måtte jeg jo finne noe å lage av den…

Det du trenger:

1 falukorv
1 squash
4 tomater
1/2 rødløk
6 poteter
2 dl fløte
Pepper
Salt
( 2 fedd hvitløk)
Basilikum
Parmesanost
Fersk basilikum


Slik gjør du

Skjær pølsa og grønnsakene i skiver. Ha dem i en ildfast form og bland ingrediensene godt.
Bland fløten med krydderne og hell over grønnsakene og pølsa.
Riv over parmesanosten og sett formen i en varm (225 ° C) stekeovn. Stek i ca 40 min, til potetene er gjennommøre. Dryss over ferske basilikumblader før servering.


Kjempegodt!

lørdag 20. juli 2013

Hjemmelagde vårruller med chili- og peanøttdip

Var på raid hos min lokale «innvandrerbutikk» i går, og fant ut at jeg skulle prøve meg på vårruller i løpet av helga.

Etter litt søking rundt omkring fant jeg denne oppskrifta jeg brukte som utgangspunkt, og så lot jeg det stå til med noen små avvik.

Det du trenger:
(ca 15 store vårruller)

Olje til fritering
1 eggeplomme til montering av rullene (Dersom du bruker deigleiver)

Vårruller:
15 tørkete rispapir eller frosne deigleiver
1 kg lammekjøttdeig
1 løk
2-3 stilker stangselleri
2 gulrøtter
1 knøttliten hodekål
4 vårløk
1 bukett koriander
1-2 ss malt ingefær
1/2 ts malt muskat
1 ts malt sort pepper
1-2 ss karri
1-2 ts chilipulver
2 ss presset sitron
2 ss sesamolje
2 ts salt

Chili- og peanøttdip:
3 fedd hvitløk
2 røde chilier
70 g peanøtter
4 ss sukker
3/4 dl riseddik
1,5 dl vann
3 ss fiskesaus
2 ss chilisaus

Slik gjør du:

Finhakk grønnsakene, og bland dem godt sammen med krydderet og kjøttdeigen. Dersom du har hele korianderplanter, hakk gjerne også røttene (Husk å skylle dem godt først). Når alt er godt blandet lar du fyllet stå og trekke smak minst en halv time (Lenger tid jo kaldere omgivelser).

Finhakk hvitløken, chiliene og peanøttene (peanøttene kan evnt støtes), og bland samtlige av ingrediensene til dipen i en skål. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Den skal være ganske tyntflytende fortsatt.

Legg et fuktig kjøkkenhåndkle på benken som «arbeidsflate». Dersom du bruker rispapir, skyll dem raskt i varmt vann før du bruker dem (en og en), dersom du bruker deigleiver, pirk løs en og en og legg dem deretter på håndkleet.

Ha to skjeer fyll som en pølse diagonalt på underlaget, brett inn hjørnene som er for enden av pølsa og rull sammen vårrullen så den blir tett. Dersom du bruker deiglevier, smør litt eggeplomme på siste hjørnet som rulles inn så får du ekstra tetting.

Dersom du ikke har frityrgryte (Dersom du har det går jeg ut fra at fritering er noe du kan, og jeg gidder ikke beskrive prosessen her) har du 2-3 dl olje som tåler høy varme (f.eks. raps) i en wok. Varm oljen opp til ca 180 grader (Du kan teste med en brødterning, den skal bli brun i løpet av ca 1 minutt om det er varmt nok).

Legg to vårruller i woken og la dem friteres i 4-6 minutter, mens du stadig snur forsiktig på dem så de blir jevnt stekt. Ta opp rullene med en hullsleiv og legg dem på et papirhåndkle noen minutter så det trekker til seg litt av oljen. Snu dem et par ganger på papiret også.

Dersom du skal fritere mange vårruller før du serverer dem kan du legge dem i en ildfast form og holde dem varme i stekeovn på 180 grader inntil de skal serveres.

Man kan enten servere disse alene eller med ris til, og man kan enten ha dippen stående sånn at man dypper bitene i skålen eller man kan tømme den som en saus over vårrullene på hver enkelts tallerken.

Etter sigende skal det gå helt fint å fryse ned ustekte vårruller, for så å steke dem senere, noe jeg gjorde med flesteparten av de jeg laga denne gangen. Rapport om det ble bra kommer i kommentarfeltet straks jeg har testa dem.

Typisk matrett hvor bare fantasien setter grenser for variasjon på fyllet, så kos deg på kjøkkenet!

søndag 19. mai 2013

Grillet lammelår i skiver

Knallvær i pinsehelga, så da måtte jeg måke fram terrassen (Ja, rester av vinterens takras lå fortsatt der) og trille ut grillen og innvie grillsesongen!

Det du trenger:
Skiver av lammelår (2-400 g pr person, avhengig av kvalitet på kjøttet og den som skal spise det) (Man kan helt sikkert også bruke koteletter, bogskiver eller annet lammekjøtt dersom det er det man har)

Marinade:
2 store fedd hvitløk
1/4 frisk rosmarinplante
1/4 frisk timianplante
1 knivsodd chilipulver
1 ss flaksalt
2 ss god olivenolje

Timiansmør:
100 g normalsaltet smør
2 store fedd hvitløk
2 ss sitronsaft
1/4 frisk timianplante
Pepper

Tilbehør:
1 stor grønn squash
1 pk cherrytomater
8-9 store sjampinjonger

Mandelpoteter
Olje til steking

Slik gjør du:
Press hvitløkfeddene til marinaden, finhakk urtene og bland inn saltet og chilien (ikke for mye chili, den skal bare spisse, ikke dominere, smaken). Bruk gjerne foodprocessor. Tilsett olivenoljen og bland godt sammen. Smør et tynt lag på kjøttstykkene og la dem ligge og marineres i kjøleskap minst en time, før du tar dem ut og lar dem romtempereres (Tar ca 20 min).

Rør smøret til det er mykt (Bruk gjerne håndmikser), finhakk timianen og press hvitløksfeddene før du rører dem sammen med sitronsaften inn i smøret. Lag en pølse av kryddersmøret, legg det i aluminiumsfolie og legg i kjøleskapet så det blir hardt igjen.

Skjær opp squashen og sjampinjongene og ha dem i en stekepanne sammen med cherrytomatene. Stekes på svak varme under stadig omrøring med godt med olje i pannen. Salt forsiktig underveis.

Skjær potetene i 2-4 stykker avhengig av størrelse og stek dem i en stekepanne på middels varme i ca. 20 minutter til de er gjennomstekte. Salt også disse forsiktige under steking.

Grill kjøttet på sterk varme i 2-3 minutter på hver side, skru så varmen helt ned og la skivene ettersteke i  noen minutter til.

Lam er noe av det beste kjøttet jeg vet, og med dette krydderet og tilbehøret ble det helt fantastisk!

torsdag 16. mai 2013

Kirsebærgrøt

Etter at mammas kirsebærtre ble stort og svært og fullt av bær er dette en dessert jeg har laget flere ganger.

Det du trenger:

500 g kirsebær, frosne eller friske, men stenfrie.
6+1 dl vann
175 g sukker
1 vaniljestang
4,5 ss potetmel

Ha bærene i en kjele, tøm vann over og varm sakte opp til kokepunktet. Skrap ut frøene fra vaniljestengene og ha dem og også selve stilkene oppi kjelen samtidig som du rører ut sukkeret når vannet begynner å koke. La det hele småkoke i 5-6 minutter før du fisker opp igjen vaniljestilkene.

Rør potetmelet godt ut i 1 dl kaldt vann. Tøm jevningen i en tynn stråle oppi den kokende massen mens du hele tiden rører rundt. Ta kjelen av varmen så snart det tykner, vær på vakt, dette går fort!

Tøm grøten umiddelbart over i en ildfast skål, dryss litt sukker over, trekk en folie over og sett det hele til kjøling.

Serveres med sukker på bordet til de som ønsker det enda litt søtere, og kremfløte.

Omnomnom!

lørdag 4. mai 2013

Arabisk lam

Har hatt mamma og pappa på besøk, og serverte en oppskrift fra Sølvskjeen, som jeg delvis pga egne ønsker og delvis pga råvaremangel måtte modifisere litt.

Det du trenger:
Olivenolje
3 løk
1 kg renskåret lammekjøtt
2 ss honning
1 pose safran
en klype spisskummen
en klype malt ingefær
2,5 dl kjøttkraft eller buljong
75 g grønne oliven uten sten
75 g mandler
1 bunt koriander
salt, pepper
3 dl couscous
Ras-el-hanout-krydder
1 dl frosne grønne erter


Slik gjør du:
Skjær løken i tynne skiver og kjøttet i terninger på ca 5 cm.
Sett stekeovnen på 200° C. Varm 2-3 ss olje i en vid kjele som tåler stekeovn, ha i løken og stek den på lav varme i 5 minutter mens du rører av og til.
Ta løken ut av kjelen og ha i litt ny olje. Når olja er varm har du i kjøttet og steker det i fem minutter mens du stadig snur det til det er jevnt brunet. Ha løken tilbake i gryta.
Varm buljongen i en liten kaserolle og ha i honningen, safranen, spisskummen og ingefæren. Gi dette et oppkok og rør til honningen er oppløst. Smak til med salt og pepper. Tøm blandingen over kjøttet og løken og rør godt rundt. Sett gryta i ovnen med lokk eller folie over.
La gryta stå i ovnen og godgjøre seg ca en time, til kjøttet er ordentlig mørt.

Kok opp en kaserolle med vann og ha i olivenene når vannet koker. La dem koke i 5 minutter før du tømmer av vannet og setter dem til side.
Varm opp en tørr stekepanne og rist mandlene i noen minutter mens du hele tiden rører så de ikke blir svidde.
Ca 10 minutter før kjøttet er ferdig tar du ut gryta, tilsetter olivenene og mandlene og rører godt rundt før du setter den inn igjen.

Kok så couscous etter anvisningen på pakken, men ha i ras-el-hanouten i vannet mens det koker opp, og ha ertene i vannet og kok det opp igjen før du har i couscousen og lar den svelle.

Før servering finhakker du korianderen og drysser den over gryta.

Namnamnam!

onsdag 20. februar 2013

Focacciabrød som i Toscana

En oppskrift jeg en gang fikk tilsendt fra aQustic på IRC:

50g gjær
3,5 dl lunkent vann
3 ss god olivenolje
1/2 ts tørket rosmarin
1 ts salt (gjerne grovt)
ca 10 dl hvetemel
dessuten: olivenolje, grovt salt og rosmarin til pensling og pynt

Bland ut gjær i væsken, elt inn melet til du har en smidig deig. La deigen heve, kna den før du deler den i 10 like store deler. Lag boller av disse og klem dem flate til ca 12 cm diameter.

Etterhev brødleivene, prikk groper i dem, pensle med olje, salt og rosmarin.

Stek 18-20 minutter i stekeovn på 200 grader.

mandag 18. februar 2013

Laks med sopp og vårløk

I dag ble det en eksperimentell middag:

Det du trenger: (1 storetermiddag)

2-3 frosne laksefiletstykker, tines før tilberedning (Kan være halvfrosne)
5-6 sjampinjonger
1 bunt vårløk
Sitronsaft
Soyasaus
Salt
Pepper
Olivenolje

1 pose boilinbag langkornet ris m/villris

Slik gjør du:

Begynn med å koke opp vann til risen og sett den på kok.

Skjær soppen i båter og ha dem i en skål. Kutt vårløkken i 1-2 cm stykker og ha dem i en annen skål sammen med laksen, som du skjærer i 3-4 stykker pr filetstykke. (Fjern skinnet dersom det er filet med skinn).

Varm opp godt med olivenolje i en stekepanne, og ha i soppen når det er ca 10 min igjen av koketiden på risen.. Salt godt og stek mens du rører ofte til soppene er begynt å krympe litt. Samle soppen i en side av stekepannen og tilsett fisken og vårløken.

Skvett litt sitronsaft og soyasaus på fiskebitene før du kverner godt med pepper i pannen. Se til at fiskestykkene kommer godt ned mot stekepannen og snu dem så de stekes på alle sider.

Avhengig av hvor godt stekt du liker laksen er maten ferdig etter 3-5 minutter, altså ca. samtidig som risen er ferdigkokt.

Sett soyasaus på bordet for å ha over risen på tallerkenen, og servér!

søndag 17. februar 2013

Biffsnadder av rein

Fortsetter trenden med å finne oppskrifter på nett og modifisere dem litt. Nå er det denne fra Meny som har fått seg en liten makeover.

Det du trenger:
Et stykke biffkjøtt av rein
Salt
Pepper
Allehånde

1 søtpotet
4-5 reddiker
100 g frosne haricots verts
100 g frosne selskapserter
salt

3 dl matfløte
1 dl ferdig buljong
2 ss rømme/creme fraiche
2 ts soyasaus
1 ts balsamico
2 ts karamellsaus

Smør til steking

Pommes strips (Eller andre former for potet, eller ris)

Slik gjør du:

Tilpass tilberedningen av potetene/risen til det andre og begynn så alt blir ferdig ca samtidig.

Skjær kjøttet i strimler på størrelse med en lillefinger eller mindre, og skjær samtidig bort store fettklumper, sener, hinner og annet som ikke er mørt. Krydre godt og la stå i en skål.

Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne skiver og ha dem i en skål. Skrell reddikene og del dem i fire og ha dem i en annen skål sammen med de frosne grønnsakene.

Ha smør i en stekepanne og vent til det blir brunt. Ha i kjøttet og stek i 4-5 minutter til det er blitt brunt og fint mens du stadig roter rundt i panna. Ta kjøttet ut og legg det i en skål med lokk så det holder varmen best mulig.

Ha i søtpotetskivene og stek dem litt på begge sider før du tilsetter resten av grønnsakene, drysser litt salt over og steker et par minutter til. Ha i mer smør underveis om nødvendig. Ha i kjøttet igjen og fres litt til så det blir skikkelig varmt igjen før du tar alt ut av pannen og har det over i skålen.

Tilsett alle ingrediensene til sausen i pannen og rør godt rundt. La det koke noen minutter til det tykner litt og ha det over i et sausenebb eller noe annet for å servere fra.

Velbekomme!

Lammekoteletter med bakt fennikel

Hadde noen lammekoteletter i fryseren, og googla litt for å finne noe å bruke dem til. Fant denne oppskrifta, og fant ut at jeg skulle prøve, selv om råvaren de bruker i Danmark er det vi i Norge kaller Lammecarré. Ble også noen andre tilpasninger underveis.

Det du trenger: (Til en storeter)
4-5 lammekoteletter
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk (Finhakket)
Skall av 1/2 sitron
Salt og pepper
Rosmarin (Finhakket)

1 fennikel
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 sitron
Olivenolje
Salt

Poteter

Riss fettranden på kotelettene og gni dem godt inn med alt krydderet. Varm oljen i en stekepanne og stek kotelettene på høykant med fettsiden ned på relativt lav varme i 5-10 minutter så fettet begynner å bli sprøtt. Å steke koteletter på høykant er ikke lett, men jeg klarte det ved å støtte dem opp med grillspyd, slik du kan se på bildet.

Skjær fennikelen i fire skiver, og strimle disse nesten helt ned, slik at de henger sammen nederst. Legg skivene i ett lag i en ildfast form, skjær hvitløkfeddene i tynne skiver og stikk disse inn mellom strimlene i fennikelen. Hell over litt olivenolje og klem over en halv sitron, før du har på rikelig med flaksalt. Sett formen høyt i stekeovn på 225 grader i 10-15 minutter.

Når fettet på kotelettene er sprøtt legger du kotelettene ned og steker dem ferdige. Et par minutter på hver side holder, la dem deretter hvile 5 minutter før servering.

Ettersom den opprinnelige oppskrifta ikke sa noe om saus valgte jeg å ikke lage noe, men dette var nok en tabbe. Lag en saus du liker, og server med kokte poteter!

tirsdag 29. januar 2013

Lammeskav (x4)

Sist søndag lagde jeg lammeskavgryte til middag, og som vanlig var det håpløst å handle på forhånd, fordi pakken med oppskrifta på lå hjemme, og jeg skulle handle på lørdag.

Skriver derfor opp her alle fire oppskriftene på Gildes lammeskavpakke så jeg kan lage handleliste på forhånd neste gang jeg skal lage noe:

Først den jeg laga denne gangen:

Lammeskavgryte

400 g lammeskav
1 løk (hakket)
200 g skogssopp/sjampinjong
2-3 ss smør/margarin
2 ss hvetemel/maisenna
2 dl vann
2 dl fløte eller rømme
salt og pepper, rosmarin, timian

Stek kjøtt, løk og sopp lett i smør/margarin og ha det over i en gryte. Kok ut pannen med vannet og hell dette over i gryten. Dryss over mel/maisenna og tilsett fløten/rømmen. Dryss på litt salt, pepper og urter og la det trekke under lokk i 10-15 min. Serveres med ris, poteter eller pasta.

Kjempegodt, men jeg legger for variasjonens skyld også ut de tre andre:

Skavet lammekjøtt med crème fraîche og sitron

400 g lammeskav
2 ss smør/margarin
2 dl vann/buljong
3 dl crème fraîche
1 sitron (saft og revet skall)
1-2 stk fennikel
100 g grønne erter
dill

Stek kjøttet og ha det over i en gryte. Tilsett buljon, la det koke i ca 10 min. Tilsett crème fraîche. Kutt fenikkel i strimler og stek den lett. Ha strimlene over i gryten og la det koke 5-10 min til de er møre. Tilsett ertene de siste to minuttene før servering. Smak til med litt sitronsaft og revet sitronskall. Pynt med hakket dill og revet sitronskall. Serveres med nypoteter eller ris.

Lammeskavgryte med tomater og oliven

400 g lammeskav
2-3 ss smør/margarin
12 stk småløk
4 stilker stangselleri
2 dl rødvin (kan erstattes med kraft/buljong)
1 boks hermetiske tomater
150 g sjampinjonger
1 stk grønn paprika
100 g sorte oliven uten sten
parmesan
rosmarin

Stek kjøttet og ha det i en kjele. Tilsett rødvin og tomater og la det koke i ca 10 min. Ha i stangselleri og paprika og la det koke i 5-10 min til. Stek sjampinjongnee og ha de over i gryten. Dryss over revet parmesan og oliven i skiver. Serveres med rotmos, kokte poteter eller ris.

Lammeskavgryte med rødvin

400 g lammeskav
2 ss smør/margarin
2 dl rødvin (kan erstattes med kraft/buljong)
2 dl kraft/buljong
2 fedd hvitløk
1 stk løk (hakket)
1/2 stk sellerirot (teringer)
1 stk kålrabi (terninger)
1/2 purre
10-12 små nypoteter (skivede)
100 g aspargesbønner
timian

Stek kjøtt, sllerirot, kålrabi, løk og hvitløk i smør/margarin. Tilsett rødvin og kjøttbuljong. La det trekke under lokk i 15-20 min. Ha i potetene. La det koke 10-15 min til grønnsakene er møre. Ha i aspargesbønnene noen minutter rett før du serverer retten. Pynt med timian.

lørdag 19. januar 2013

Chilisalsa (dip)

Like etter nyttår twitra fotografen Bjørn Leirvik dette bildet, og jeg klarte å få rista ut av ham oppskrifta på denne deilige salsadipen som jeg nå sitter og gomler sammen med salte tortillachips:

Det du trenger:
3-4 tomater
2-3 chilier
2-3 fedd hvitløk
1 rødløk
Saft fra 1 lime
1 neve fersk koriander
Salt
Sukker

Slik gjør du:
Grovhakk alle ingrediensene og ha dem i en stor bolle. Kjør en stavmikser såvidt oppi, slik at du ikke moser alt, men fortsatt har noen litt store biter, så salsaen er litt «chunky».
Smak til med litt salt og sukker.

Smaker nammenam som nylaget, men mistenker at den blir enda bedre om den får stå og godgjøre seg i kjøleskapet noen timer så smakene blander seg skikkelig.

fredag 18. januar 2013

Gratinert kylling og løk

Lot meg igjen inspirere av «Sølvskjeen», men da jeg dro for å kjøpe fenikkel hadde de ikke det. Brukte rødløk og vårløk i stedet, og det ble fortsatt knallgodt!

Det du trenger:

2 kyllingfileter
1 rød løk
2 vårløker
Salt
Pepper
Parmesan
Smør

50g smør
50 g hvetemel
2 dl fløte
3 dl melk
Muskatnøtt
Salt
Pepper

Pasta

Slik gjør du:

Smør en ildfast form med smør, og dekk bunnen med skiver av løk. Skjær kyllingfiletene i terninger og legg disse oppå. Salt godt, og kvern litt grov pepper over. Skjær vårløkene i 2-3 cm biter og strø over.

Lag bechamelsaus slik:
Smelt smøret på middels varme, og rør inn hvetemelet. Tilsett melka og fløten mens du hele tida rører, til alle klumpene er rørt ut. Kok opp og smak til med litt salt. La sausen koke i ca 10 minutter før du rasper i litt muskatnøtt og kverner i litt fin pepper.

Mens sausen koker, sett stekeovnen på 215 grader så den er varm når sausen er ferdig.

Tøm sausen over kyllingen og grønnsakene, rasp litt parmesan over og sett forma inn midt i ovnen.

La forma stå i ovnen i ca 20 minutter, og imens koker du pastaen etter anvisningen på pakken så de er ferdige samtidig.