onsdag 20. februar 2013

Focacciabrød som i Toscana

En oppskrift jeg en gang fikk tilsendt fra aQustic på IRC:

50g gjær
3,5 dl lunkent vann
3 ss god olivenolje
1/2 ts tørket rosmarin
1 ts salt (gjerne grovt)
ca 10 dl hvetemel
dessuten: olivenolje, grovt salt og rosmarin til pensling og pynt

Bland ut gjær i væsken, elt inn melet til du har en smidig deig. La deigen heve, kna den før du deler den i 10 like store deler. Lag boller av disse og klem dem flate til ca 12 cm diameter.

Etterhev brødleivene, prikk groper i dem, pensle med olje, salt og rosmarin.

Stek 18-20 minutter i stekeovn på 200 grader.

mandag 18. februar 2013

Laks med sopp og vårløk

I dag ble det en eksperimentell middag:

Det du trenger: (1 storetermiddag)

2-3 frosne laksefiletstykker, tines før tilberedning (Kan være halvfrosne)
5-6 sjampinjonger
1 bunt vårløk
Sitronsaft
Soyasaus
Salt
Pepper
Olivenolje

1 pose boilinbag langkornet ris m/villris

Slik gjør du:

Begynn med å koke opp vann til risen og sett den på kok.

Skjær soppen i båter og ha dem i en skål. Kutt vårløkken i 1-2 cm stykker og ha dem i en annen skål sammen med laksen, som du skjærer i 3-4 stykker pr filetstykke. (Fjern skinnet dersom det er filet med skinn).

Varm opp godt med olivenolje i en stekepanne, og ha i soppen når det er ca 10 min igjen av koketiden på risen.. Salt godt og stek mens du rører ofte til soppene er begynt å krympe litt. Samle soppen i en side av stekepannen og tilsett fisken og vårløken.

Skvett litt sitronsaft og soyasaus på fiskebitene før du kverner godt med pepper i pannen. Se til at fiskestykkene kommer godt ned mot stekepannen og snu dem så de stekes på alle sider.

Avhengig av hvor godt stekt du liker laksen er maten ferdig etter 3-5 minutter, altså ca. samtidig som risen er ferdigkokt.

Sett soyasaus på bordet for å ha over risen på tallerkenen, og servér!

søndag 17. februar 2013

Biffsnadder av rein

Fortsetter trenden med å finne oppskrifter på nett og modifisere dem litt. Nå er det denne fra Meny som har fått seg en liten makeover.

Det du trenger:
Et stykke biffkjøtt av rein
Salt
Pepper
Allehånde

1 søtpotet
4-5 reddiker
100 g frosne haricots verts
100 g frosne selskapserter
salt

3 dl matfløte
1 dl ferdig buljong
2 ss rømme/creme fraiche
2 ts soyasaus
1 ts balsamico
2 ts karamellsaus

Smør til steking

Pommes strips (Eller andre former for potet, eller ris)

Slik gjør du:

Tilpass tilberedningen av potetene/risen til det andre og begynn så alt blir ferdig ca samtidig.

Skjær kjøttet i strimler på størrelse med en lillefinger eller mindre, og skjær samtidig bort store fettklumper, sener, hinner og annet som ikke er mørt. Krydre godt og la stå i en skål.

Skrell søtpotetene og skjær dem i tynne skiver og ha dem i en skål. Skrell reddikene og del dem i fire og ha dem i en annen skål sammen med de frosne grønnsakene.

Ha smør i en stekepanne og vent til det blir brunt. Ha i kjøttet og stek i 4-5 minutter til det er blitt brunt og fint mens du stadig roter rundt i panna. Ta kjøttet ut og legg det i en skål med lokk så det holder varmen best mulig.

Ha i søtpotetskivene og stek dem litt på begge sider før du tilsetter resten av grønnsakene, drysser litt salt over og steker et par minutter til. Ha i mer smør underveis om nødvendig. Ha i kjøttet igjen og fres litt til så det blir skikkelig varmt igjen før du tar alt ut av pannen og har det over i skålen.

Tilsett alle ingrediensene til sausen i pannen og rør godt rundt. La det koke noen minutter til det tykner litt og ha det over i et sausenebb eller noe annet for å servere fra.

Velbekomme!

Lammekoteletter med bakt fennikel

Hadde noen lammekoteletter i fryseren, og googla litt for å finne noe å bruke dem til. Fant denne oppskrifta, og fant ut at jeg skulle prøve, selv om råvaren de bruker i Danmark er det vi i Norge kaller Lammecarré. Ble også noen andre tilpasninger underveis.

Det du trenger: (Til en storeter)
4-5 lammekoteletter
2 ss olivenolje
4 fedd hvitløk (Finhakket)
Skall av 1/2 sitron
Salt og pepper
Rosmarin (Finhakket)

1 fennikel
2 fedd hvitløk
Saft av 1/2 sitron
Olivenolje
Salt

Poteter

Riss fettranden på kotelettene og gni dem godt inn med alt krydderet. Varm oljen i en stekepanne og stek kotelettene på høykant med fettsiden ned på relativt lav varme i 5-10 minutter så fettet begynner å bli sprøtt. Å steke koteletter på høykant er ikke lett, men jeg klarte det ved å støtte dem opp med grillspyd, slik du kan se på bildet.

Skjær fennikelen i fire skiver, og strimle disse nesten helt ned, slik at de henger sammen nederst. Legg skivene i ett lag i en ildfast form, skjær hvitløkfeddene i tynne skiver og stikk disse inn mellom strimlene i fennikelen. Hell over litt olivenolje og klem over en halv sitron, før du har på rikelig med flaksalt. Sett formen høyt i stekeovn på 225 grader i 10-15 minutter.

Når fettet på kotelettene er sprøtt legger du kotelettene ned og steker dem ferdige. Et par minutter på hver side holder, la dem deretter hvile 5 minutter før servering.

Ettersom den opprinnelige oppskrifta ikke sa noe om saus valgte jeg å ikke lage noe, men dette var nok en tabbe. Lag en saus du liker, og server med kokte poteter!