En litt slapp søndagsmiddag i dag, men god, det ble den!
Det du trenger (til én):
1 andelår
Kinesisk 5-krydder
Soyasaus
Salt
Olivenolje
Rosépepper
Koriander
Sesamolje
Litt grønnsaker som passer å woke. Jeg bare tømte kjøleskapet, og brukte følgende:
1 liten brokkoli
1/2 purreløk
2 gulrøtter
1 porsjon hoisinsaus. Jeg hadde kjøpt ferdig på pose, men om du vil lage selv, så gjør du selvsagt det. (Men oppskrift på det må du finne et annet sted)
Ris
Slik gjør du:
Gni inn låret med 5-krydder og salt, drypp over litt soyasaus og olivenolje. La det ligge så lenge som du gidder å vente.
Varm opp en wok, legg andelåret i med skinnsiden ned og stek det på relativt sterk varme i 3 minutter. Snu det og stek det i to minutter til. Legg låret over i en ildfast form og sett det i varm stekeovn på 150 grader. IKKE tøm ut fettet av woken. Anden skal steke i 60 minutter, og deretter hvile i noen minutter før servering.
Planlegg sånn at alt blir ferdig ca samtidig, og kok passe med ris. Skjær grønnsakene i wok-vennlige stykker.
Varm opp woken på nytt. Dersom du syns det virker som det er lite fett i den, tilsett litt fra forma i ovnen. Ha i noen dråper sesamolje.
Når det er blitt varmt, ha i noen hele rosépepperkorn, og litt tørket koriander. Vent noen sekunder, og tilsett så grønnsakene. Rørestek dem i noen minutter før du har i hoisinsausen og lar det hele putre i noen minutter mens du fortsatt rører.
Nydelig mat!
NB: Når du bruker brokkoli «forsvinner» mye av sausen inn i denne, så bland grønnsakene og risen godt mens du spiser.
søndag 10. januar 2016
søndag 3. januar 2016
Italiensk svineribbegryte - Cassoeula
Jula er ribbe-tid, så da min gode venn Frode spurte om jeg ikke kunne kokkelere litt på juleutgaven av den svært eksklusive Vikanhaugfestivalen begynte jeg å lete etter noe jeg kunne lage som ikke bare var vanlig juleribbe.
Løsningen fant jeg (nær sagt som vanlig) i Sølvskjeen, og etter en intens jakt på ingredienser ble resultatet slik:
Det du trenger:
ca 1,7 kg familieribbe (Helst ikke med ferdigrutet svor)
1 griselabb (rått kjøtt, ikke syltelabber)
2-3 hg mild italiensk salami
1-2 løk
4-5 dl kjøttkraft
3 gulrøtter
1 stilk stangselleri
1 savoykål (eller kinakål om du ikke får tak i savoykål)
5 ss olivenolje
50 g smør
salt og pepper
Polenta (Eller det du trenger for å lage en god potetmos)
Slik gjør du:
Hakk løken, og varm oljen og smøret i en stor gryte før du steker løken på svak varme i ca 10 minutter.
Skjær svoren av ribba og ha den i gryta, sammen med griselabben (som du først deler i 4-5 stykker) og brun disse jevnt. Strø på salt og pepper, og tilsett kjøttkraft til alt er dekket. Kok inn til krafta er redusert til ca halvparten.
Skjær resten av ribba i tommestore stykker og ha det i gryta og kok det i ca 10 minutter. Skjær imens gulrøttene i tynne staver og hakk stangsellerien. Tilsett også dette, legg på lokk, og la det hele trekke en god halvtime.
Blansjer kålbladene ved å ha dem et minutt eller to i en kjele med fosskokende saltet vann, ha så kålen over i gryten, legg tilbake lokket og la det trekke videre i 20 minutter til. Tilsett om nødvendig mer væske (Helst mer kjøttkraft, men her kan man også jukse med litt vann og en buljongterning).
Skjær salamipølsene (Jeg brukte to forskjellige typer, en stor med fenikkel og en liten med villsvinkjøtt) i relativt små stykker og ha også dem i gryten, og la det putre i enda 20 minutter til.
Tradisjonelt italiensk vis å servere denne gryta på er med polenta, som tilberedes slik pakken tilsier, men om du ikke har det eller heller vil ha noe du er vant til, så kan du helt sikkert bruke potetmos (Det kommer nok jeg til å gjøre neste gang jeg skal prøve meg på denne).
Fisk ut det du finner av svor og griselabbstykker av gryta før du serverer.
Fantastisk godt, og absolutt verdt både tiden og arbeidet det tar å få den på bordet! Mengden jeg laget var nok til en solid middag for 5 personer, og da var det enda litt rester igjen som Frode kunne ha til lunsj dagen derpå.
Løsningen fant jeg (nær sagt som vanlig) i Sølvskjeen, og etter en intens jakt på ingredienser ble resultatet slik:
Det du trenger:
ca 1,7 kg familieribbe (Helst ikke med ferdigrutet svor)
1 griselabb (rått kjøtt, ikke syltelabber)
2-3 hg mild italiensk salami
1-2 løk
4-5 dl kjøttkraft
3 gulrøtter
1 stilk stangselleri
1 savoykål (eller kinakål om du ikke får tak i savoykål)
5 ss olivenolje
50 g smør
salt og pepper
Polenta (Eller det du trenger for å lage en god potetmos)
Slik gjør du:
Hakk løken, og varm oljen og smøret i en stor gryte før du steker løken på svak varme i ca 10 minutter.
Skjær svoren av ribba og ha den i gryta, sammen med griselabben (som du først deler i 4-5 stykker) og brun disse jevnt. Strø på salt og pepper, og tilsett kjøttkraft til alt er dekket. Kok inn til krafta er redusert til ca halvparten.
Skjær resten av ribba i tommestore stykker og ha det i gryta og kok det i ca 10 minutter. Skjær imens gulrøttene i tynne staver og hakk stangsellerien. Tilsett også dette, legg på lokk, og la det hele trekke en god halvtime.
Blansjer kålbladene ved å ha dem et minutt eller to i en kjele med fosskokende saltet vann, ha så kålen over i gryten, legg tilbake lokket og la det trekke videre i 20 minutter til. Tilsett om nødvendig mer væske (Helst mer kjøttkraft, men her kan man også jukse med litt vann og en buljongterning).
Skjær salamipølsene (Jeg brukte to forskjellige typer, en stor med fenikkel og en liten med villsvinkjøtt) i relativt små stykker og ha også dem i gryten, og la det putre i enda 20 minutter til.
Tradisjonelt italiensk vis å servere denne gryta på er med polenta, som tilberedes slik pakken tilsier, men om du ikke har det eller heller vil ha noe du er vant til, så kan du helt sikkert bruke potetmos (Det kommer nok jeg til å gjøre neste gang jeg skal prøve meg på denne).
Fisk ut det du finner av svor og griselabbstykker av gryta før du serverer.
Fantastisk godt, og absolutt verdt både tiden og arbeidet det tar å få den på bordet! Mengden jeg laget var nok til en solid middag for 5 personer, og da var det enda litt rester igjen som Frode kunne ha til lunsj dagen derpå.
Abonner på:
Innlegg (Atom)