søndag 12. januar 2020

Tacokrydder

Fredag lagde en jeg batch tacokrydder, og siden den ble veldig god og jeg har fått spørsmål om oppskrifta, her er den:

Det jeg brukte:
Aji Panca-chilipulver
Cayennepepper
Chiliflak
Paprikapulver
Spisskummen
Tørket oregano
Korianderfrø
Hel sort pepper
Hel grønn pepper
Salt


Slik gjorde jeg:
Jeg er som mange vet en chilipingle, så jeg liker at mat jeg lager ikke er altfor chilisterkt. Jeg bruker derfor de relativt milde chilivariantene cayenne og aji panca (Som jeg har kjøpt fra min favorittkrydderhandel), og så gir jeg det hele et ekstra lite spark med chiliflakene. Dersom du liker det sterkere, så kan du enten bruke et sterkere chilipulver, eller forskyve blandingsforholdet mellom chili og paprika.

Ta et par teskjeer av chilipulveret og ha det i en vid morter sammen med et par spiseskjeer paprika, en spiseskje spisskummen, en spiseskje oregano, en teskje korianderfrø, 4-5 pepperkorn og litt salt. Dryss over noen tørkete chiliflak, og mal alt fint sammen i morteren. Smak på krydderblandinga, og ha i mer av de ingrediensene du syns det trengs mer av til du er fornøyd. Ha til slutt noen fler chiliflak i uten å male dem.

Når du er fornøyd med blandinga steker du som vanlig kjøttdeig til tacoen, drysser over godt med kryddermix (Det trengs mer enn du tror!), og har i et par teskjeer tomatpure for jevning sammen med en desiliter vann. Rør godt rundt og la det putre i stekepanna til vannet er helt kokt inn.

onsdag 8. januar 2020

Ovnsstekt steinbit

Etter jeg flytta sørover har fisk blitt en knapp ressurs, og jeg prøver sjeldnere nye ting, men nå etter jula hadde jeg med litt av hvert til fryseren så da var tiden inne for å teste en ny vri på steinbitfileten jeg hadde tatt opp før jeg dro på jobb. Etter litt googling fant jeg denne oppskrifta, og modifiserte den litt.

Det du trenger:
1 middels stor steinbitfilet
1,5 dl creme fraiche
1 sitron
3 ss revet parmesan
4 ss hakket kruspersille
1 ss hakket frisk timian
2 vårløk, finhakket
4 ss griljermel
salt, pepper
litt smør

300 g aspargesbønner

6 poteter
1 finhakket timianstilk
litt andefett (Har du ikke det kan du fint bruke olivenolje)

Slik gjør du:
Start med å skjære potetene i fine båter og ha dem i en ildfast skål. Rør dem sammen med litt andefett, timian og salt, og sett dem i en varm stekeovn på ca 180 grader.

Rør sammen osten, urtene og creme fraichen, før du også river i skallet fra sitronen og klemmer saften fra den i. Smak til med salt og pepper.

Gni smørklatten utover bunnen av en ildfast skål, og skjær steinbiten i passe porsjonsstykker. Legg disse utover i forma. Legg et solid lag av creme fraiche-blandinga på toppen av fisken og dryss griljermel over.

Sett fisken inn i ovnen sammen med potetene når de har stått inne i ca 20 minutter. Rot litt rundt i potetene samtidig.

Etter nye 20 minutter koker du opp vann med salt i og varmer aspargesbønnene. Sil av vannet og server alt sammen når potetene er møre.

onsdag 1. januar 2020

Langstekt and a l'orange

Etter å ha brukt jula på å nilese en haug med oppskrifter på flere språk ble årets nyttårsdagsmiddag slik:

Det du trenger:
1 hel and

2 appelsiner
1 gulrot
1 liten bit kålrot
7-8 cm purreløk
5-6 stjerneløk
1,5 dl hvitvin
1/3 terning hønsebuljong
2 dl vann
frisk timian
frisk bladpersille
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummen
3 ts salt
2 ts finmalt svartpepper

1 dl sukker
1 dl appelsinjuice (1-2 appelsiner)
2 ss hvitvinseddik
1 knivsodd salt
1/3 terning hønsebuljong
2 dl vann
1 ss smør
1 ss mel
1 ss finstrimlet appelsinskall

15-16 kokte poteter
100 g smør
3 dl fløte
3 eggeplommer
1/2 dl revet parmesan
flaksalt
pepper
timian

Brokkoli
Gulrot

Slik gjør du:
Skjær halvannen appelsin i terninger, og ha dem i en bolle. Rør dette sammen med 3-4 stjerneløk skåret i kiler, samt noen finhakkede timian-stilker og litt finhakket bladpersille.

Bland sammen korianderfrø, spisskummen, salt og pepper. Skyll anden og tørk den med tørkepapir. Dryss krydderblanding både utvendig og inni fuglen, og gni det inn. Fyll anda med appelsinblandingen.

Band vinen, vannet og saften av den siste halve appelsinen. Smuldre buljongterningen i blandingen og rør litt. Skrell kålrota og gulrota, skjær dem i biter og ha dem i en langpanne. Skjær også opp resten av løken, purreløken, samt litt mer timian og persille og spre alt utover bunnen av langpanna, før du tømmer over væska.

Legg anda på en rist over langpanna og sett det inn midt i ovnen på 115 grader i to timer. Etter to timer tar du ut fuglen og langpanna, og skummer av fettet, før du setter den inn igjen i nye to timer.

Lag appelsinsirup ved å smelte sukkeret på lav varme, og forsiktig la det bli gyllent. Tilsett appelsinjuice, eddik og salt, og rør det inn i karamellen. Vær forsiktig, dette kommer til å frese som besatt. Rør rundt til karamellen er oppløst og sett sirupen til side. Skjær også flak av appelsinskall med en potetskreller og legg klare til senere.

Klargjør potetrosettene. Mos potetene i en skål. Smelt smøret og rør inn fløten sammen med litt salt og pepper. Finhakk også litt timian og rør inn sammen med eggeplommene og osten. Mos deretter blandingen inn i potetene. Ha den ferdige mosen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir på en stekeplate.

Når fuglen er ferdig stekt. sett på grillen, løft om mulig fuglen litt i stekeovnen, og skru opp varmen til 230 grader i noen minutter så skinnet blir sprøtt. Pass på at du ikke svir anda, ta den ut og pakk den inn så den holder seg varm og får hvile litt.

Sett stekeplata inn i stekeovnen og skru ned temperaturen til 220 grader. Når rosettene er blitt gylne er de ferdige.

Kok grønnsaker (jeg brukte brokkoli og gulrot) slik du liker dem og server ved siden av.

Lag ferdig sausen ved å sile kraften fra langpanna over i en kasserolle (Dersom det er kommet mye nytt fett på toppen, skum av noe av dette først). Rør sammen mykt smør og mel, og rør dette godt (så det ikke blir klumper) inn i kraften når den småkoker. Tilsett appelsinsirupen og skallstrimlene og la det hele småkoke i fire-fem minutter så sausen tykner litt og skallstrimlene mykner.

God fornøyelse!