onsdag 9. april 2025

Ikke helt italiensk salat


Etter å ha vært på butikken i går oppdaget jeg til min store ergrelse at pakken med italiensk salat jeg hadde kjøpt måtte ha blitt liggende igjen i kassa. I dag tidlig sjekka jeg derfor ingrediensene i kjøleskapet, og rørte sammen et substitutt som viste seg å være fullt på høyde med originalen.

Det jeg brukte:
2 ss hvit majones
1 ss creme fraiche
1/2 gulrot
1/2 stilk stangselleri
limejuice
salt, hvit pepper
sukker

Slik gjorde jeg:
Riv gulrota middels grovt. Skjær selleristanga i tynne skiver. Ha dette i en bolle og ha over majones og creme fraiche. Rør godt sammen og skvett på noen dråper limejuice og ha i en klype salt og litt nykvernet hvit pepper.
Smak til og ha om nødvendig litt sukker i dersom det er litt for surt.

Litt uvant med selleri i stedet for hodekål, men absolutt godt, og gjorde seg veldig godt under ei skive hamburgerrygg på ei brødskive.


mandag 20. januar 2025

Ovnsstekt breiflabb med sellerimos og tomat- og skalldyrsaus


Med en sjelden ledig mandagsettermiddag i sikte fisket jeg (pun intended!) et stykke breiflabbfilet ut av fryseren før jeg dro på jobb i dag. På jobb googlet jeg litt og fant denne oppskrifta som jeg har oversatt til norsk her, og handlet inn ingrediensene jeg manglet (overraskende lite). På butikken fikk jeg bevitne en resolutt inngripen fra vekterne da to hissigpropper begynte å slåss ved grønnsakshylla, og så dro jeg hjem og laga en helt fantastisk god middag!

Det du trenger:

350 g breiflabbfilet

olivenolje
frisk timian
salt, pepper
sitron-zest

Saus:
20 cherrytomater
1 dl basilikumblader
1 ss extra virgin olivenolje
1 ss balsamicoeddik
1/2 ts sukker
2,5 dl skalldyrkraft
1 fedd hvitløk
1-2 ansjosfileter
1 ss olivenolje til steking
chiliflak
paprikapulver
salt, pepper
0,5 g safran
1-2 ss smør

Sellerimos:
1/3 stor sellerirot
3 store, melne poteter
1-2 ss smør
1 dl kremfløte
salt, hvit pepper

Slik gjorde jeg det:
(Lurt tips: les hele oppskrifta først, så kan du planlegge litt så alt er ferdig omtrent samtidig. Sausen kan fint lages på forhånd og varmes opp rett før servering)

Start med å sette komfyren på 160° C. Skjær tomatene i to og bland dem sammen med basilikumblader, olivenolje, balsamico og sukker. Kle en form med bakepapir og spre blandingen utover i denne og sett den i ovnen i ca 40 minutter.

Når tomatblandingen begynner å nærme seg ferdig, ha en liten skvett olje i en kasserolle og varm denne litt. Skrell hvitløksfeddet og la dette stekes litt i oljen. Tøm over tomatblandingen fra bakepapiret, og mos ansjosen og rør inn den også. Tilsett krydderet og skalldyrkraften, og la det koke opp. Skru ned varmen og la det simre i ca 10 minutter før du rører inn smøret. Smak til med salt og pepper.

Kok opp rikelig med saltet vann. Skrell selleriroten og skjær den i relativt små terninger. Ha terningene i vannet og la det koke 15 minutter. Skrell potetene og skjær dem også i terninger. Tøm dem i vannet og la dem koke sammen med sellerien i nye 15 minutter til begge delene er skikkelig møre.

Tøm vannet av kasserollen og ha potet- og selleriterningene tilbake før du setter den på varmen igjen i 30 sekunder så overflødig vann får dampet vekk. Ha i smør og fløte, og mos til en jevn pure med en potetstapper. Smak til med salt og hvit pepper.


Skru opp varmen på komfyren til 225° C. Skjær vekk hinner fra fiskefiletene, og skjær dem i skiver. Ha et nytt bakepapir i en form og tøm litt olivenolje på det. Legg på fiskefiletene og ha også litt olje oppå før du drysser over salt, pepper og finhakket timian. Avslutt med å rive litt sitronskall over. Sett i ovnen i ca 10 minutter.

Om du vil lage tallerkenretter kan du dandere mosen i quenelle-form på tallerkenen og legge en fiskebit på toppen før servering, og så servere sausen ved siden av, eller så er det bare å servere alt og gjøre klart for å forsyne seg selv.

Som sagt innledningsvis: Helt fantastisk godt, og vel verdt at det er litt komplisert å sette sammen.