søndag 22. november 2015

Grillet kjeribbe med fløtegratinerte poteter

Etter jeg fikk meg balkong med tak grilles det året rundt, og etter jeg var en tur på Bondens Marked i går ble en liten kjeribbe med meg hjem.

Hentet mer enn bare litt inspirasjon her når jeg handlet tilbehør, og laget et kanonmåltid.

Det du trenger:
1 liten kjeribbe
salt

Marinade:
4-5 stilker rosmarin, kun bladene
3-4 enebær
7-8 hele svartpepper
2 fedd hvitløk
1 stor teskje dijonsennep
litt jomfruolivenolje

Tilbehør:
5-6 små-middelstore kokefaste poteter
1/2 løk
1 dl rømme
2-3 dl fløte
salt
pepper
smør
Hvit geitost

1 bukett brokkoli
Vann
salt
smør

Slik gjør du:
Knus de tørre ingrediensene til marinaden i en morter og rør dem sammen med sennepen og olivenoljen til en tykk marinade. Smør det hele jevnt utover ribben, mest på utsiden.


Skrell potetene og løken, og skjær dem i tynne tynne skiver (Bruk gjerne en tykt justert ostehøvel). Gni litt smør i bunnen og på veggene på en ildfast form, og ha en klatt rømme i bunnen.
Legg potetene lagvis i formen og dryss litt salt og pepper mellom noen av lagene, legg gjerne litt rømme også innimellom. Tøm over fløte til formen er full og ha litt salt og pepper på toppen, og sett den i en varm stekeovn på 200°.

Etter en halvtime tar du ut formen og river over et lokk av hvit geitost, og setter formen inn igjen i ca 20 minutter.

Dryss litt salt på ribben og grill den på rist i 15-20 minutter over ikke altfor sterk varme.

Smørdamp brokkolien ved å legge den på en rist over kokende vann med litt salt og smør i i 3-4 minutter.

Oppskriften kan helt sikkert også brukes til små lammeribber.

fredag 25. september 2015

Ertesuppe i trykkoker

Skulle lage pannekaker her om dagen, og det er det jo så godt med ertesuppe til. Ulempen når man bor alene er jo at posesuppe blir alt for mye, rettikoppensuppe er ikke god nok, og hjemmelaget tar så lang tid. (Og hjemmelaget kan man jo fryse ned, det gidder man aldri med posesuppe)

Kom på at jeg bruker trykkokeren min alt for sjelden, så jeg googlet om man kunne lage ertesuppe i den, og fant denne flotte oppskrifta! (Med en tilhørende fornøyelig historie)

Med litt annen krydring enn det som oppskrifta sa ble min suppe slik:

Dette trenger du:

1 røkt svineknoke (1,2 kg)
500 g tørkede gule erter
1,7 liter vann
2 store gulrøtter
2 middels store løk
3 toppede ts timian
1 toppet ts merian
2 laurbærblad
salt
pepper

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt over natta (Dette tar dessverre like lang tid enten man bruker trykkoker eller ei).

Skjær gulrøttene i skiver (Tykt innstilt ostehøvel fungerer bra for rask oppskjæring), skjær løken i skiver, sil av vannet av ertene og skyll dem. Ha så alle ingrediensene i trykkokeren og sett den på ovnen på middels pluss varme.

Når du hører at det er begynt å putre inni trykkokeren er det bare å vente 25 minutter, så slipper du forsiktig ut trykket, og tar av lokket.

Fisk ut knoken og legg den på en skjærefjøl, skum av flytende erteskall på toppen av kjelen, og hvis du ser laurbærbladene kan du fiske dem også ut nå. Smak litt på suppen og tilsett om nødvendig mer salt og pepper. Sett kjelen tilbake på plata og la den småputre mens du gjør resten.

Renskjær knoken og del kjøttet opp i relativt små biter som du kaster oppi kjelen etter hvert som det blir klart. La det hele putre 5-10 minutter til etter at du har hatt alt kjøttet i.

Serveres rykende varm, enten alene, eller som tilbehør til pannekaker. Jeg kommer til å fryse ned det jeg ikke eter nå i relativt små bokser, sånn at én boks er passe til én pannekakemiddag for én person.

Nydelig godt!

tirsdag 9. juni 2015

Andebryst med grapefrukt, grønnsaker og ris

Snekra nok en kjapp andemiddag, denne gangen med heavy inspirasjon fra Sølvskjeen.

Det du trenger:
2 store andebryst
2 grapefrukter
1 appelsin (+ evnt litt appelsinjuice)
2-3 ss sukker
2-3 hele pepperkorn
en klype malt kanel
1 ss olivenolje
3/4 dl hvitvinseddik
2 ss smør
salt, pepper
1 grønn squash
1/4 sellerirot
2-3 gulrøtter
andefett
ris

Slik gjør du:
Varm stekeovnen til 200°C. Skjær squashen i store firkanter, og selleriroten og gulrøttene i mindre firkanter. Ha dem i en ildfast form, dryss bittelitt salt over og bland inn litt andefett. Sett formen i ovnen.

«Filetér» grapefruktene ved å skrelle dem så alt det hvite innenfor skallet forsvinner og deretter skjære ut fruktkjøttet mellom hinnene og ha det i en bolle. (Gjerne hold frukten over bollen mens du skjærer, så saft som renner ut havner i bollen. Press saften av appelsinen og tilsett litt appelsinjuice dersom den ikke er ekstremt saftig. Grovknus pepperkornene og ha dem i sammen med sukkeret, 1 ss vann og kanelen. Hell blandingen over i en kasserolle og kok det opp og la det koke over middels varme i minst 5 minutter.

Snitt andebrystene på skinnsiden (Prøv å unngå å skjære gjennom fettet og ned i kjøttet) og brun dem lett i oljen i sterk varme i en stekepanne. Sett stekepannen i ovnen (Beskytt om nødvendig håndtaket med noen lag aluminiumsfolie) for å la andestykkene ettersteke i 10 minutter.

Ta ut pannen og sett den på en varm plate igjen, og ta ut andebrystene og legg dem så de får hvile, samtidig som de holder varmen (F. eks i en ildfast form med lokk).

Rør eddiken ut i pannen, og tilsett 2-3 ss av appelsin/grapefrukt-sausen. Smak til med salt og pepper, rør inn smøret og smak evt til på nytt.

Skjær andekjøttet i skrå skiver, legg dem på et fat og tøm blandingen fra stekepannen over. Serveres sammen med sausen, grønnsakene og ris.

Kjempegodt (Selv om i mitt forsøk ble grønnsakene litt ihjelstekte, så man kan sikkert med helle prøve å justere stekingen av dem noe)!

søndag 12. april 2015

Andebryst med ovnsstekte grønnsaker, portvinsaus og gnocchi

Var i Sverige på harryhandel i går, og da ble det som vanlig litt and med hjem. Fant for en gangs skyld singelpakker med andebryst, så i dag lagde jeg andemiddag for én.

Det du trenger:
1 andebryst
salt, pepper, anis

2 søtpoteter
1 squash
1 løk
Litt andefett
salt

4 ss sukker
1 dl portvin
2 ss rødvinseddik
5 dl buljong
smør
salt, pepper

gnocchi (Helst av potet, ikke hvete)

Slik gjør du

Skjær grønnsakene i relativt små terninger, ha dem i en form dryss litt salt over og ha i litt andefett i formen. Sett det hele i stekeovnen på ca 200 grader til det er ferdigstekt. (30-40 minutter, test med en gaffel underveis). Rot rundt i grønnsakene et par ganger underveis.

Smelt sukkeret i en liten kjele, og tilsett portvinen og eddiken litt etter litt. (Sukkeret kommer til å gå over i fast form igjen når du tilsetter væska, men siden det er varmt smelter det kjapt igjen). Rør godt til sukkeret er helt oppløst igjen. Tilsett buljongen og kok til du er nede i bare 1-2 dl væske i kjelen.

Rut skinnet på andebrystet (Prøv å unngå å skjære helt gjennom), og gni det inn med salt, pepper og finstøtt anis. Stek brystet ca 10 minutter på middels svak varme på skinnsiden. Dryss litt salt og pepper på kjøttsiden, snu brystet og stek det et par minutter på andre siden før du legger det i en ildfast form og setter det inn i ovnen et par-tre minutter sammen med grønnsakene. Ta det deretter ut og legg lokk på formen så brystet holder seg varmt.
Tøm væsken både fra stekepannen og fra formen du har brystet i over i sausen. Kok gjerne også ut pannen med en liten skvett vann og ha dette over i sausen.

Kok til slutt gnocchiene etter anvisningen på pakken, og server alt sammen rykende varmt!

Nammis!

mandag 23. mars 2015

Sellerisuppe i trykkoker

Dampsøylen står ut av trykkokeren
Hadde noe selleristang liggende i kjøleskapet som jeg trengte å bli kvitt før påske, så da laget jeg suppe av den. Takk til Christopher Sjuve for inspirasjonen.

Det du trenger:
2 ss olivenolje
1 ikke altfor stor løk
1 fedd hvitløk
4-5 stilker selleristang
1 dl hvitvin
1/2 blokk kyllingbuljong
3/4 l vann
2 dl fløte
salt og pepper
1 ss dijonsennep
dill
balsamicoeddik
rømme

Slik gjør du:
Finhakk løken, og stek den på middels svak varme i oljen i trykkokeren uten lokk til den er gyllen, knus hvitløksfeddet og ha det i og stek det i ca 1 minutt. Pass på at ingenting svir seg.

Grovhakk selleristengene og ha dem i sammen med løken. Tilsett vin, buljong og vann og rør litt rundt. Sett på lokket til trykkokeren og kok forsiktig opp. La det koke under trykk i 10-15 minutter til selleribitene er helt møre.

Slipp forsiktig ut trykket av trykkokeren. Ta en stavmikser og kjør i kjelen til alt er blitt jevnt, tilsett fløten og la det koke i 5 minutter til. Tilsett sennepen og rør godt før du smaker til med salt og pepper. Dryss over litt tørket dill (Ikke for mye!).
Spe med litt vann dersom suppen er tykkere enn du ønsker.

Server med en klatt rømme og litt balsamico i hver skål.

Velbekomme!


søndag 18. januar 2015

Italienske kjøttboller med konjakksaus, baconrisotto og salat

Årets første middagsbesøk i kveld, så da ble det slått litt på stortromma i middagsveien, så derfor en litt omfattende bloggpost nå. Kjøttbollene og sausen henta jeg oppskrift på i Sølvskjeen, men tilpassa tilberedninga litt ut fra at jeg bare har to (små) kokeplater på koketoppen min.

Det du trenger:
Bechamelsaus:
20 g smør
20 g hvetemel
2 dl melk
en klype revet muskatnøtt
salt, pepper

Kjøttboller + saus
400 g karbonadedeig
50 g kokt skinke
2 eggeplommer
50 g parmesan
1 ss hakket bladpersille
3-4 ss bechamelsaus
hvetemel
50 g smør
1 ss olivenolje
1 liten løk
1 ss konjakk (eller brandy)
salt og pepper

Risotto
Olivenolje
1-2 fedd hvitløk
1 løk
7 cl hvitvin
1,5 l kyllingbuljong
300 g risottoris
150 g bacon
150 g frosne erter
40 g parmesan
salt, grov pepper

Salat
Grønn, litt crispy salat
Vinaigrette (Jeg jukset og brukte Knorrs franske dressingmix, vil du lage selv finner du sikkert en god oppskrift)

Slik gjør du:

Ettersom dette i praksis er to selvstendige retter som serveres sammen må jeg bare forklare en om gangen, og så blir det opp til den enkelte å prøve å få dem ferdig samtidig.

Kjøttboller og saus:
Kok bechamelsaus ved å smelte smøret på svak varme og røre inn hvetemelet. Tilsett krydderne og melken mens du hele tiden rører. Kok forsiktig opp, og la småkoke på svaaak varme 10-15 minutter til melsmaken er borte.
Hakk skinken i små biter, og bland kjøttdeigen, skinken, eggeplommene, parmesanosten (revet) og persillen godt sammen med 3-4 skjeer av bechamelsausen og litt salt og pepper.
Rull dette til små kjøttboller, som du deretter vender i hvetemel.
Varm smør og olje sammen i en jernpanne, og brun kjøttbollene på alle kanter. Jeg har ganske liten stekepanne, så brunet 5-6 om gangen, og la dem til side mens jeg brunet de andre.
Når alle kjøttbollene er brunet grovhakker/strimler du løken, har i litt til smør og olje, og surrer løken ca 5 minutter på middels svak varme. Ha deretter i kjøttbollene igjen, og stek videre på svak varme til de er gjennomstekte (ca 15 minutter).
Ha kjøttbollene over i en ildfast form som du setter i stekeovnen på ca 100-120 grader for å holde varmt mens du lager sausen. Tilsett konjakk og 3-4 ss vann i stekepannen og skrap ut bunnen mens du koker sausen til den begynner å tykne. Tøm den over kjøttbollene og servér.

Risotto:
Skjær baconet i små strimler og stek det til det er halvsprøtt. Sett det til siden i en skål.
Gjør klar 1,5 l kylingbuljong.
Finhakk løken og rens hvitløksfeddene mens du varmer 2-3 ss olivenolje i en kjele. Ha i løken og stek den på svak varme til den er blitt blank.
Ha deretter i risottorisen og la den surre i olje og løk til den er blitthelt dekket med olje. Rør hele tiden så ikke noe blir svidd.
Ha i hvitvinen og rør til det er nesten tørket inn i kjelen. Ha deretter i kyllingbuljongen, en liten øse om gangen. Mellom hver øse rører du og venter til væsken har nesten tørket inn før du tilsetter neste øse.
Etter ca 15-20 minutter med denne behandlingen bør du ha brukt godt over en liter av buljongen, og kan kjenne om risottoen begynner å bli ferdig. Når den kjennes ferdig ut (Mør, men ikke grøt) rører du inn baconet, river i parmesanen og rører inn ertene. I en ideell verden har du klart å gjøre dette så både risottoen og kjøttbollene er ferdige samtidig.

Salat
Grovhakk en litt sprø salat (Jeg brukte en pakke med to forskjellige typer i) og tøm over en syrlig vinaigrette/dressing. (Her juksa jeg som sagt og brukte Knorrs hendige poser med fransk dressingmix.)

Namnamnam! (Gjestene klagde iallfall ikke, og delene av måltidet passa akkurat så godt sammen som jeg håpa på)