mandag 26. februar 2018

Asiatiskinspirerte kyllingvinger

Tok en pakke kyllingvinger opp av fryseren for å ha i min gode paella. Glemte dog å ha dem i siden det ikke sto i oppskrifta, og da måtte jeg jo bare finne noe annet å bruke dem til. Siden det er vinter fant jeg ut at grilling var tingen, så da var det bare å ruste seg for litt vintergrilling!

Det du trenger:
Kyllingvinger
Five spice-krydder
3/4 dl Hoisin-saus

Paprika
Rød løk
Purreløk
Rosépepper
Szechuan-pepper
Salt
Sesamolje

Jasminris
Soyasaus

Slik gjør du:
Gni kyllingvingene godt inn med five spice-blanding og la dem ligge og godtgjøre seg en liten time.

Fyr opp i grillen og få den opp i 230 grader, legg vingene på indirekte varme og lukk grill-lokket.
Etter ti-femten minutter kan du snu vingene, pensle samtidig den siden du alt har grillet med hoisin-saus. Gjenta dette hvert tiende minutt fire-fem ganger. Ikke bli redd hvis det ser ut som om kyllingen blir svidd, det er sannsynligvis bare hoisin-sausen som karamelliseres.

Mot slutten av grillingen av vingene kan du skjære grønnsakene i store biter som du har i en «pakke» aluminiumsfolie sammen med noen rosépepperkorn, et par szechuanpepperkorn, litt salt og en skvett sesamolje. Legg dette også på indirekte varme i 10-15 minutter.

Kok risen så alt er ferdig samtidig, og server med en flaske soyasaus på bordet så du kan skvette litt på risen på tallerkenen.

Kjempegodt, men jeg er litt skeptisk til om jeg noen gang blir ren på fingrene igjen!

onsdag 14. februar 2018

Reinskavgryte med bacon og kantareller

Det hender jeg lager reinskavgryte (eller finnbiff som det også kalles), og da bruker jeg ca en slik oppskrift. (Sterkt inspirert av den første av lammeskavoppskriftene her)

Det du trenger:
200 g reinskav
100 g kraftig bacon
150 g kantareller (ferske eller frosne)
1 middels stor løk
2-3 dl vann
2 ss maisenna
2 dl rømme
smør
einebær
rosmarin
salt
pepper

Slik gjør du:
Gjør klar en gryte og sett den på en kald plate på komfyren. Varm opp en stekepanne (støpejern) på en annen plate.

Skjær baconet i tykke strimler og ha det i panna når den er blitt varm. Brun baconet litt på alle sider, og la det legge igjen masse god smak i panna. Ha det over i gryta.

Tilsett smør i stekepanna, og varm den opp mens du grovhakker løken. Tilsett løken i panna og stek den ei lita stund før du har den over i gryta.

Tilsett smør i stekepanna, og varm den opp. Ha i kantarellene og stek dem litt før du har dem over i gryta.

Dryss litt rosmarin og knus et par einebær oppi gryta. Kvern litt svartpepper oppi, og dryss på bittelitt salt.

Ha litt smør i stekepanna og varm den opp. Skav reinkjøttet oppi mens det ennå er halvfrossent og brun det på alle sider. Ha det over i gryta, og skrap så godt du klarer ut av stekepanna.

Sett stekepanna tilbake på varmen og varm den godt opp. Tøm i vannet og kok ut panna og tøm vannet oppi gryta. Dryss over maisennaen (vanlig maisenna-mel, ikke «jevner»-produktene), og rør godt. Ha også i rømmen, flytt gryta over på den varme plata og la det koke opp.

La det småkoke i 15-20 minutter og server med en god rotmos (for eksempel denne) til.

Dersom du liker andre krydder eller smakstilsetninger (sjokolade, brunost, urter), så er det meste lov her. Dersom du syns gryta blir for lys er det også mulig å dryppe i litt sukkerkulør for å mørkne den.

Rotmos a la ICA

Ettersom jeg lager den veldig ofte, men med litt modifikasjon, så knabber jeg denne oppskrifta i fall svenske ICA en gang finner ut de skal fjerne oppskriftssidene sine fra nett.

Det du trenger:
1 pastinakk
2-3 gulrøtter
1 liten kålrabi
1/2 sellerirot
7-8 melne poteter
salt
4-5 korn hel hvit pepper
4-5 hele allehåndekorn
2 ss smør
1 liter vann


Slik gjør du:
Skrell grønnsakene (ikke potetene ennå) og skjær dem i terninger. Kok opp vannet med salt og krydder i. Når vannet koker tilsetter du grønnsakene. La det koke i drøyt tjue minutter.

Mens grønnsakene koker skreller du potetene og skjærer også dem i biter. Ha dem i vannet og la det fortsette å koke til potetbåtene er skikkelig møre.

Ta kasserollen av varmen, sik av vannet og mos potetene og grønnsakene godt. Rør inn smøret, og spe om nødvendig med bittelitt av vannet grønnsakene har kokt i.

Kjempegodt til gryter av ymse slag.

Lurt tips 1: Dersom du skal fryse ned rester av mosen, tilsett litt ekstra av kokevannet i boksen før du fryser det ned.

Lurt tips 2: Dersom du fryser ned resten av kokevannet kan du bruke det i vannet neste gang du skal lage dette for å gi mosen enda mer og bedre smak. (Reduser i så mengden tilsatt salt i kokevannet noe)