lørdag 30. november 2013

Lam i grønn karri

Fortsetter karritrenden fra i går, i dag med annen farge og kjøtt i stedet for fisk. Som vanlig kokt sammen av det jeg syntes hørtes best ut fra en masse forskjellige utgangspunkt.

Dette ble til slutt litt hottere enn jeg egentlig satte pris på, men for folk som digger hothothot thaimat, så er nok dette en höjdare!

Det du trenger:
Før kokosmelken er tilsatt
300 g renskåret lammekjøtt
1 løk
2 fedd hvitløk
1 grønn chili
3 dl oksebuljong
1-3 ss grønn curry paste (Avhengig av hvor sterkt du vil ha det)
3 kaffirlimeblader
2 ts fiskesaus
3-4 dl kokosmelk
1 lime
1 squash
1/2 rød paprika
150 g grønne erter, frosne
1 bunt koriander
Salt, pepper
Olje til steking

Jasminris

Slik gjør du:
Skjær lammekjøttet i relativt små terninger, og bland dem godt med litt salt, pepper og olje.

Varm opp en wok og brun kjøttet i små porsjoner så du ikke kjøler ned woken når du har det i. Etter hvert som det blir ferdig tar du det ut og setter det til side og bruner litt mer.

Skru ned varmen på woken og la den kjøle seg litt ned. Hakk løken, finhakk hvitløken og chilien, og ha det i woken med litt olje på middels varme og surr det til løken er blitt myk, ca 5 minutter. Ha så i currypasten og surr det videre i 1-2 minutter til. Tilsett så buljongen, kaffirlimebladene og fiskesausen, før du klemmer saften av litt over halve limen oppi. G
i det hele et oppkok før du på nytt tilsetter kjøttet. La det stå og simre i 25-30 minutter.

Skjær paprikaen og squashen i tynne strimler, tilsett dem og kokosmelken når kjøttet har stått og simret som beskrevet over, og kok opp. La så stå og simre nye 20-25 minutter, til kjøttet er blitt mørt. 5 minutter før koketiden er over tilsetter du ertene og lar dem varmes.

Grovhakk koriander og dryss over før du serverer det hele med
jasminris til.

Velbekomme!

fredag 29. november 2013

Steinbit i rød karri

Hadde lyst på steinbit på en uvanlig måte, smelta sammen en haug med oppskrifter, og kom fram til dette:

Dette trenger du:


3-400 g steinbitfilet
100 g sopp
1 rød paprika
1/2 stor grønn squash
100 g grønne erter, frosne (evnt. friske sukkererter)
1 stor gulrot
1 bunt koriander
250 ml kokosmelk
2 ts fiskesaus
1-3 ss red curry paste (Alt etter hvor sterkt du vil ha det)
2 ts sukker

Nøytral olje til steking

Jasminris som tilbehør

Slik gjør du:
Skjær fisken i fingertykke strimler og legg dem til side.

Skjær soppen i båter. Stek disse til de skifter farge og begynner å krympe. Legg dem til side.

Skjær grønnsakene i tynne strimler, stek dem raskt (1-2 min) på relativt sterk varme, bruk gjerne wok. Legg grønnsakene til side.

Ha currypastaen i woken og fres den i 30 sekunder før du tilsetter sukker, fiskesaus og kokosmelken. Kok opp og legg i fisken, la det hele syde 3-4 minutter før du har i den stekte soppen og lar det putre et minutt eller to til. Legg i grønnsakene, gi det hele et nytt oppkok, pynt med hakket koriander  og server med jasminris til.

Omnomnom!

onsdag 6. november 2013

Bacon- og sopprisotto

Knabba ei oppskrift fra BBC og gjorde noen små vrier på den ut fra hva jeg hadde i huset. Resultatet ble knall!

Det du trenger:
150 g bacon
1 løk
175 g frossen kantarell
200 g risottoris
6 dl kyllingbuljong
1 dl hvitvin
Parmesanost
Pepper
Olivenolje til steking

Slik gjør du:
Varm kyllingbuljongen i en liten kasserolle, samtidig som du varmer 1-2 ss olivenolje godt i en stor gryte.

Skjær baconet i solide strimler og hakk løken. Ha dette i gryta når oljen er blitt varm og surr det i 5 minutter til det begynner å mykne, skru om nødvendig ned varmen så ikke løken brunes. Tilsett også kantarellen og surr i 5 minutter til.

Ha i risen, og rør heretter godt rundt i gryta hele tida. Når risen har fått surret litt i fettet i gryta og trukket til seg alt av væske fra oljen, soppen, løken og baconet tilsetter du hvitvinen. La denne koke helt inn så det er nesten tørt igjen før du tilsetter en liten øse med buljong. Tilsett så en og en øse med buljong, og la det koke inn mellom hver øse. Husk å hele tida røre så det ikke svir seg.

Når du har kokt inn all buljongen (Tar normalt ca 20 minutter) smaker du til med nykvernet pepper og raspet parmesan. Ha også pepperkvern og parmesanrasp på bordet ved servering.

Velbekomme!


(Oppskrifta er nok for å gjøre en storeter stappmett, og sikkert helt greit for to med mer normalt magemål)