torsdag 17. september 2020

Tyrkisk fiskekebab med pilaffris

I går tok jeg opp et stykke breiflabb fra fryseren for å lage wok, men dette var altfor stort for middag til én, så jeg begynte å planlegge en solid lunsj til i dag. Skulle delta i et heldags digitalt møte, og det var varslet en times pause, så jeg kunne planlegge ut fra noe som tok litt mer tid enn vanlig. Etter å ha bladd gjennom ymse kokebøker hos Nasjonalbiblioteket landet jeg på denne med middelhavsmat, og laget en tyrkisk kebabvariant med passende ris til.

Det du trenger:

200 g breiflabbfilet

1 dl olivenolje
5 ss sitronsaft
1 ts paprikapulver
1,5 laurbærblad

1/2 sitron
1/2 grønn paprika
5-6 cherrytomater
1-2 store sjampinjonger

salt, pepper

120 g basmatiris (Eller annen langkornet ris)
salt, pepper
30 g smør
1/2 løk
2 ss pinjekjerner
malt allehånde
4 dl hønsebuljong
2 ss korinter
frisk bladpersille

Slik gjør du:

Start med å blande marinaden. Olivenolje, sitronsaft og paprikapulver røres godt sammen. Smuldre laurbærbladene oppi og rør også dem sammen.

Skjær fiskefiletene i 2-3 cm store terninger og bland dem inn i marinaden. Legg over en folie og la dem stå i kjøleskap 3-4 timer. Rør rundt en eller to ganger underveis.


Ha risen i en ildfast bolle sammen med en solid klype salt. Kok opp en halv liter vann og tøm over. La risen stå i vann til det har kjølt seg ned.

Tøm av vannet og skyll risen godt med rennende vann. La det renne av seg og sett risen til side.

Smelt smøret i en kjele, finhakk løken og ha den og pinjekjernene i smøret. La det steke i 6-7 minutter til det er blitt lett gyldent. Ha så i også risen og la det surre i ytterligere fem minutter til risen er matt.

Tilsett allehånde og korinter (til nød kan rosiner brukes), og rør godt rundt mens du tømmer over buljongen. Tilsett litt salt og pepper, og la det småkoke under lokk mens du av og til rører rundt.




Fyr opp i grillen og la det bli skikkelig varmt under lokket. Tre fisk, sitronskiver, paprikastykker cherrytomater og solide soppstykker på metallgrillspyd. Dryss over litt salt og kvern over litt pepper. Ta vare på marinaden.

Etter femten minutters koking av risen setter du lokket på gløtt og skrur varmen ned på et minimum.
Legg grillspydene på grillen, og pensle dem med restene av marinaden. Snu dem jevnlig til fisken er gjennomstekt, mens du smått pensler litt mer.

Finhakk litt persille og dryss over risen rett før servering, server også med en fersk sitronskive til.

Kjempegodt, og spesielt denne formen for ris kommer jeg helt sikkert til å lage flere ganger!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar