fredag 24. april 2020

Eltefritt mellomgrovt speltbrød

I hjemmekontorets tidsalder er terskelen for å gjøre ting som brødbaking senket, så jeg lot meg inspirere av denne og denne, og laget dette:

Ingredienser:
300 g siktet speltmel
150 g sammalt speltmel
50 g havregryn
50 g gresskarkjerner
25 g linfrø
2 ts flaksalt
1 ts sukker
1/3 ts tørrgjær
1/2 l vann

Instrukser:

Start med å bland sammen alt det tørre i en bakebalje. Dersom linfrøene er hele bør du knuse dem i en morter eller kvern, det andre har du i som det er.

La vannet bli lunkent, rør det inn og ha deigen over i en bolle du kan sette lokk på (eller trekke en folie over). Sett det hele i romtemperatur i 12-20 timer.

Legg et bakepapir på benken og dryss godt med mel på. Legg deigen på papiret, og brett den inn over seg selv, før du roterer den nitti grader og gjentar dette noen ganger. Strø på mer mel dersom deigen vil klistre seg til papiret. Snu deigen så den brettede siden kommer ned, sett bakebalja eller hevebollen (avhengig av størrelse) over som lokk, og la det heve i ytterligere to timer.

En halvtime før hevinga er ferdig setter du en støpejernsgryte på nederste rille i stekeovnen og setter den på på 250 °C. Når hevingen er ferdig har du deigen over i den varme gryta og setter det i ovnen igjen, med lokk på gryta.

Etter en halvtimes steking tar du av lokket og skrur varmen ned til 225 °C. La brødet steke ferdig i 5-15 minutter, når det er ferdig vil det høres «hult» ut når du banker på det. Velt brødet ut av gryta og over på en rist, og la det avkjøles før du spiser det.



1 kommentar:

  1. Nyttig lenke:
    Hvordan lage brødet med elting og kortere hevetid:
    http://www.familiematblogg.no/blogg/2019/3/5/grytebrod-paa-3-timer

    SvarSlett