onsdag 1. januar 2020

Langstekt and a l'orange

Etter å ha brukt jula på å nilese en haug med oppskrifter på flere språk ble årets nyttårsdagsmiddag slik:

Det du trenger:
1 hel and

2 appelsiner
1 gulrot
1 liten bit kålrot
7-8 cm purreløk
5-6 stjerneløk
1,5 dl hvitvin
1/3 terning hønsebuljong
2 dl vann
frisk timian
frisk bladpersille
1 ts korianderfrø
1 ts spisskummen
3 ts salt
2 ts finmalt svartpepper

1 dl sukker
1 dl appelsinjuice (1-2 appelsiner)
2 ss hvitvinseddik
1 knivsodd salt
1/3 terning hønsebuljong
2 dl vann
1 ss smør
1 ss mel
1 ss finstrimlet appelsinskall

15-16 kokte poteter
100 g smør
3 dl fløte
3 eggeplommer
1/2 dl revet parmesan
flaksalt
pepper
timian

Brokkoli
Gulrot

Slik gjør du:
Skjær halvannen appelsin i terninger, og ha dem i en bolle. Rør dette sammen med 3-4 stjerneløk skåret i kiler, samt noen finhakkede timian-stilker og litt finhakket bladpersille.

Bland sammen korianderfrø, spisskummen, salt og pepper. Skyll anden og tørk den med tørkepapir. Dryss krydderblanding både utvendig og inni fuglen, og gni det inn. Fyll anda med appelsinblandingen.

Band vinen, vannet og saften av den siste halve appelsinen. Smuldre buljongterningen i blandingen og rør litt. Skrell kålrota og gulrota, skjær dem i biter og ha dem i en langpanne. Skjær også opp resten av løken, purreløken, samt litt mer timian og persille og spre alt utover bunnen av langpanna, før du tømmer over væska.

Legg anda på en rist over langpanna og sett det inn midt i ovnen på 115 grader i to timer. Etter to timer tar du ut fuglen og langpanna, og skummer av fettet, før du setter den inn igjen i nye to timer.

Lag appelsinsirup ved å smelte sukkeret på lav varme, og forsiktig la det bli gyllent. Tilsett appelsinjuice, eddik og salt, og rør det inn i karamellen. Vær forsiktig, dette kommer til å frese som besatt. Rør rundt til karamellen er oppløst og sett sirupen til side. Skjær også flak av appelsinskall med en potetskreller og legg klare til senere.

Klargjør potetrosettene. Mos potetene i en skål. Smelt smøret og rør inn fløten sammen med litt salt og pepper. Finhakk også litt timian og rør inn sammen med eggeplommene og osten. Mos deretter blandingen inn i potetene. Ha den ferdige mosen over i en sprøytepose og lag rosetter på et bakepapir på en stekeplate.

Når fuglen er ferdig stekt. sett på grillen, løft om mulig fuglen litt i stekeovnen, og skru opp varmen til 230 grader i noen minutter så skinnet blir sprøtt. Pass på at du ikke svir anda, ta den ut og pakk den inn så den holder seg varm og får hvile litt.

Sett stekeplata inn i stekeovnen og skru ned temperaturen til 220 grader. Når rosettene er blitt gylne er de ferdige.

Kok grønnsaker (jeg brukte brokkoli og gulrot) slik du liker dem og server ved siden av.

Lag ferdig sausen ved å sile kraften fra langpanna over i en kasserolle (Dersom det er kommet mye nytt fett på toppen, skum av noe av dette først). Rør sammen mykt smør og mel, og rør dette godt (så det ikke blir klumper) inn i kraften når den småkoker. Tilsett appelsinsirupen og skallstrimlene og la det hele småkoke i fire-fem minutter så sausen tykner litt og skallstrimlene mykner.

God fornøyelse!

1 kommentar: