mandag 30. desember 2013

Navarin a la printanière

Foto: Ole Gunnar Onsøien
Bak dette eksotiskklingende navnet skjuler det seg noe så enkelt som en fransk lamme- og grønnsaksstuing i en superenkel brun saus. Jeg fant fram til den fordi jeg hadde et par kilo fårikålkjøtt i kjøleskapet og tre kompiser som skulle komme på middagsbesøk dagen etter.

Det du trenger:
1,5 kg renskåret lammekjøtt, f.eks. bog
50 g smør
1 stor løk
1 stort hvitløksfedd
1-2 ss hvetemel
5-7 dl brun kraft
1 boquet garni (Selleriblader, laurbærblad, persillestilk, timianstilk)
18-20 minigulrøtter
8 vårløker
8 små jordskokker
4 store eller 8 små neper
7-8 middels store poteter
150 g frosne erter

Slik gjør du:
Skjær kjøttet i ganske små, 2-3 cm, stykker.
Varm halvparten av smøret på sterk varme i en stor kjele. Ha i ca 1/3 av kjøttet og brun det godt før du fisker det ut igjen og legger det til side i en skål. Tilsett litt mer smør og vent til temperaturen er høy igjen før du tar en ny tredel av kjøttet i og bruner det og tar det ut. Ha i enda litt smør og brun resten av kjøttet før du fisker også dette ut. Skru ned varmen og ha i resten av smøret.

Hakk løken og ha den i smøret. La den mykne på middels varme (Uten at den brunes) i 3-4 minutter, før du knuser hvitløksfeddet og tilsetter også det. La alt steke ca 1 minutt til før du har i igjen kjøttet og væske som måtte ha samlet seg i skålen du har lagt det i.

Dryss melet over kjøttet, og rør godt rundt mens du steker alt på sterk varme inntil kjøttet er dekket med mel og det bobler godt i væsken. Spe så med kraften, litt og litt inntil du har tilsatt all væsken. Lag en bouquet garni av noen selleriblader, et laurbærblad, noen persillekvaster og litt timian og legg også denne i gryta. Gi det hele et oppkok, skru så ned varmen, legg på lokk og la det koke på svak varme i 70-80 minutter.

Rens grønnsakene, men la minigulrøttene være hele. Skjær nepene i 2-3 biter dersom de er store, og del potetene også i biter. Ha i potetene først og la dem koke 4-5 minutter før du har i de andre grønnsakene. La alt sammen koke i 15-20 minutter, til potetene er møre. Ha i ertene helt mot slutten av koketiden så de blir ordentlig oppvarmet.

Smak til med godt med salt og pepper, og fisk opp biuquet garni-en rett før servering.

Dette var en av de aller beste lammerettene jeg noensinne har laget, og det vil helt sikkert bli prøvd igjen! Dette er også en oppskrift som åpner for et utall variasjoner med grønnsakstilsetningene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar