mandag 19. november 2012

Chili con carne

Hustrig høsthelg, og jeg kjente at jeg var klar for noe til å varme meg opp litt. Tok utgangspunkt i denne oppskrifta, og vridde litt etter egen smak.

Det du trenger:
250g brune bønner
400g kjøttdeig
150g bacon
2 løk
2-4 fedd hvitløk
1 rød chili
2 ts chilipulver
1 ts spisskummen (Malt eller knust)
1 ts korianderfrø (knust)
1/2 kanelstang
2 bokser grovhakkede tomater
3 ss rød pesto eller tomatpuré
1-2 dl vann, rødvin eller buljong (Bruker du vann kan du ha en liten skvett rødvinseddik i)
sukker, salt og pepper
olivenolje

Guacamole:
2 avokadoer
saften av en lime
2 ss rømme/Creme Fraiche
1-2 fedd hvitløk
Salt og pepper

Begynn kvelden før du skal lage gryta med å legge bønnene i bløt i godt med vann. Når du begynner å lage maten siler du av vannet og skyller bønnene før du har dem over i en kjele og har på godt med vann en gang til. Sett på ovnen på svak varme og la bønnene koke ca 40 minutter.

Finhakk løken og hvitløken og fres det mykt i litt olivenolje i en vid kjele med lokk. Tilsett chilien og de andre krydderne (Her er oppskriften bare et forslag, man må prøve seg fram til man finner et blandingsforhold man selv liker).

Når løken er begynt å bli blank har man i baconet som er skåret i små terninger, og lar dette frese sammen med løken litt. Ha deretter i kjøttdeigen, og rør godt til den er brunet skikkelig. Krydre deretter med litt salt og pepper.

Ha så i pesto eller tomatpuré, og rør inn tomatene og væsken. Kok opp under omrøring, og la det småputre under lokk i ca 45 minutter. (Husk å ta av bønnene når de er ferdigkokte, så de ikke blir helt istykkerkokte). Ta av lokket, og la det putre videre i 5-10 minutter før du har i bønnene også i gryta. La alt sammen putre i 5-10 minutter til, og servér.

Guacamolen lager du ved å ta ut steinen av avokadoene og skrape ut innholdet før du tilsetter alle de andre ingrediensene og moser alt sammen med en gaffel. Sett i kjøleskap (med lokk/folie over!) frem til servering.

Server det hele med noe godt, lett brød til, og gjerne også en enkel salat.

Smaker minst like godt dagen etter, og jeg vil tro det også fungerer å fryse ned rester og varme senere.

1 kommentar:

  1. PS: Gjerne fisk ut kanelstanga før du serverer, så slipper de som skal spise å få seg en overraskelse…

    SvarSlett