lørdag 15. januar 2022

Shepherd's pie

Jeg prøver desperat å få frigjort litt plass i fryseren for tida, og blant det jeg hadde liggende der og oppta plass var noen poser med kjøttdeig. Jeg sendte derfor ut en tweet og spurte om tips til kjøttdeigbasert lørdagsmiddag, og falt ned på min gamle IRC-venninne Heges forslag om Shepherd's pie. Jeg tenkte først å basere meg på oppskrifta til Matprat, men da skar Galåsen inn fra sidelinja og påla meg å følge Babish sin i stedet. Til glede for enspråklige lesere har jeg derfor knabba den og tilpassa den til norske forhold.


Det du trenger:

Potetmos
1,5 kg poteter
1 hg revet ost, helst modnet hvit cheddar
120 g usaltet smør
1 dl hakket gressløk
1,2 dl melk
2 eggeplommer
salt, hvit pepper

Kjøttstuing
400 g lammekjøttdeig (eller storfe)
1/2 stor løk
4 middels store gulrøtter
3 fedd hvitløk
2,5 dl mørkt øl
2,5 dl kraft
fryste erter
tomatpuré
mel
worchestershire-saus
rosmarin
timian
Om du har:
madeira
fryst demi-glace
olje til steking

Slik gjør du:

Potetmos:
Skrell potetene og del dem i to. Ha dem i en stor kjele og dekk dem med kaldt vann. Kok opp og la dem koke i ca 20 minutter eller til de er møre. Tøm av vannet og legg potetene tilbake i kjelen. Skru ned varmen og sett kjelen tilbake et minutt eller så, slik at resten av vannet fordamper uten at noe svir seg. Skru av varmen.

Tilsett den revne osten, smøret og gressløken. Bruk en potetmoser og klem alt. Smak til med salt og hvit pepper.

Visp sammen eggeplommene og melka, og hell blandingen sammen med de nå litt nedkjølte potetene og rør det hele godt sammen.

Kjøttstuing:
Finhakk løken og gulrøttene (Ikke bland dem). Dersom du bruker fersk timian og rosmarin, kutt også et par grener av dette og skjær opp. Klem flate hvitløksfeddene.

Ha litt olje i en stålkasserolle og varm den opp. Ha i kjøttdeigen og brun den mens du rører/hakker så den deler seg opp. Når alt er brunet tømmer du av eventuelt overflødig fett (men la det være et par-tre skjeer igjen).

Tilsett løken og la det surre i 2-3 minutter, til den er blitt myk og begynner å bli gjennomsiktig. Tilsett også gulrøttene og la dem surre ytterligere 2-3 minutter før du også blander inn hvitløksfeddene samt litt tomatpuré og lar det stekes videre i enda 2-3 minutter. Rør så inn krydderurtene.

Dryss en toppet spiseskje med mel over blandingen og rør rundt. La det hele blandes sammen i 2-3 minutter så det ikke lenger kan merkes at det er mel du har hatt i.

Deglaser kjelen med å tømme i ølet og kraften. Dersom du har madeira og demi-glace kan du også tilsette 1 ss av det første og litt av det andre nå. Sørg for at du får skrapet løst alt det som har karamellisert seg på bunnen av kjelen mens væsken koker.

La det hele koke inn til det er så tykt at du etterlater en renne dersom du drar en skje gjennom kjelen.

Montering:

Varm stekeovnen opp til 180 grader.

Ha stuingen i en paiform eller en annen ildfast skål. Dryss over ertene. Ha potetmos på toppen, gjerne med en sprøytepose.

Jevn ut potetene med en slikkepott, før du drar en gaffel gjennom for å maksimere overflatearealet og skape masse deilige brune og crispye kanter.

Sett formen på et bakepapir i en langpanne og sett det i ovnen i 25 minutter. Om du vil kan du ta den ut etter 15 minutter og drysse på litt mer ost før du steker den ferdig. Om ønskelig kan du også slå på grillen de siste 2-3 minuttene for å gjøre overflaten ekstra delikat.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar