mandag 6. august 2018

Nockerl med sopp og skinke

Etter å ha sett Ernst lage detteMatkanalen, fant jeg ut jeg måtte prøve selv, og kom fram til noe som er så enkelt og godt at det garantert blir laget flere ganger.  Skriver derfor ned oppskrifta her også i fall den forsvinner fra andre steder, samt skalerer ned litt for mindre middager enn denne italiensk-østerrikske tirol-crossoveren Ernst serverte i Toscana.

Nockerl er den østerrikske varianten av gnocchi, og kan selvsagt som ekte italienske gnocchi lages med poteter, men her har både Ernst og jeg valgt en enklere mel- og eggbasert metode. Dersom du liker å ha det litt hektisk på kjøkkenet når du lager mat kan du fint hakke grønnsakene etter hvert som du kommer til dem i oppskrifta, mens om du foretrekker å ha det rolig kan du med fordel gjøre alt klart på forhånd. Les uansett gjennom hele oppskrifta på forhånd så du ikke får noen overraskelser.

Det du trenger:
Nockerldeig:
2 dl hvetemel
1 egg (Gjerne størrelse M)
2 dl vann
olivenolje

vann
salt

Sopp- og skinke-tilbehør:
1 løk
1 liten squash
70-100 g prosciutto (eller til nød annen spekeskinke)
2 dl steinsopp (evnt 100 g tørket steinsopp)
1 paprika
1/2 bunt persille
1 egg
olivenolje
salt
pepper

Til servering:
extra virgin olivenolje
syltetøy (fx tyttebær)

Slik gjør du:

En lang ingrediensliste, men relativt enkelt å lage. Start med å lage nockerlene. Ha melet i en bolle, ha i egget og litt over halvparten av vannet, litt etter litt. Spe om nødvendig med enda mer vann. Du skal ende opp med noe som helt klart er en deig og ikke en røre, men likevel er svært flytende sammenlignet med de fleste andre deiger.

Kok opp en stor kjele med vann og tilsett litt salt i vannet. Smør olivenolje på en skjærefjøl og legg deigen på den. Når vannet koker holder du fjøla over kjelen og skaver av små strimler av deigen med en kniv. Om du plages med at deigen fester seg til kniven, smør den også inn med litt olivenolje.

Ikke ta urimelig mange nockerl i vannet om gangen, kok dem heller i flere omganger. Når de flyter opp er de ferdige, og du kan fiske dem opp med en hullsleiv og legge dem på en damprist over et fat så vannet renner av dem. sprinkle litt olivenolje over dem.

Varm litt olivenolje i en stekepanne. Pass på at det ikke blir for varmt, ingenting skal brunes.

Hakk løken og fres den i stekepanna til den er blitt blank.

Hakk soppen (Dersom du bruker tørket sopp, legg den i bløt i varmt vann ca samtidig som du begynner å lage nockerl-deigen),  ha også  den i stekepanna

Skrell squashen og skjær den i terninger, skjær skinken i små terninger (eller strimler, dersom det er skivet skinke du har).  Ha det sammen med løken og soppen i stekepanna og la det stekes litt sammen. Dersom det virker tørt i panna, ha i litt mer olivenolje.

Finhakk paprikaen og tilsett også den etter et par minutter, smak så til med salt og pepper.

Finhakk også persillen og rør den inn sammen med alt det andre før du leter fram nockerlene og har også dem i stekepanna så de blir gode og varme igjen. Tøm egget over stekepanna og rør godt så det egentlig ikke synes at det er et egg der, annet enn på at alt får en antydning til gulfarge.

Serveres rykende varmt med god olivenolje på bordet som kan sprinkles på på fatet. Ernst anbefaler tyttebærsyltetøy som tilbehør (det liker ikke jeg, så det gadd jeg ikke), og jeg ser for meg at faren min som elsker moltesyltetøy som tilbehør til alt mulig rart kan tenkes å ville ha det.

Velbekomme!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar