søndag 12. oktober 2014

Andebryst, appelsinsaus og appelsinpotetmos

Skal snart hjem og hamstre litt frossenfisk, så da måtte fryseren spises tom først. I dag ble det to andebryst jeg hadde kjøpt i Sverige for en evighet siden som måtte bøte med «livet». Oppskrifta kom for det meste fra matbloggen «HellesKitchen», men noen personlige vrier måtte til.

Det du trenger: (Til tre storetere)
To andebryst
Salt, pepper
Timian
3-4 hvitløksfedd

300 g frosne aspargesbønner

Appelsinsaus:
Saften av tre appelsiner
Appelsinjuice
1-2 ts anis
Finrevet appelsinskall av en halv appelsin
1 ss sherry

Appelsinpotetmos:
8 poteter
75 g smør
1,5 dl melk
salt
pepper
muskatnøtt
Finrevet appelsinskall av en halv appelsin

Slik gjør du:
Skjær fettsiden på andebrystene i ruter, og gni begge sidene godt inn med salt og pepper. Stek brystene med fettsiden ned i en tørr, litt over middels varm stekepanne til skinnet er blitt ordentlig sprøtt og det har sluppet ut en del fett. Snu deretter brystet og stek det et par minutter på den andre siden også.
Legg deretter brystene over i en ildfast form sammen med timian og hvitløk. (Ta vare på fettet, det er prima til å steke f.eks. poteter i) Stekes videre i stekeovn på 150̦° til du har fått en kjernetemperatur på ca 60 grader. (Ca 15 minutter) Vil du ha det svært godt stekt kan du gå noe varmere, men over 68 grader bør unngås.
Når andestykkene er ferdige lar du dem hvile ca 10 minutter før du skjærer dem opp i halvcentimetertykke skiver.

Klem saften av tre appelsiner over i en stekepanne og bland inn litt anis, revet appelsinskall og sherry. Tilsett om nødvendig litt appelsinjuice fra pakke dersom du syns det ser ut som det blir lite juice. La dette koke på svak varme til du står igjen med ca. halvparten. Ha over i noe som er egnet for å servere fra.

Skrell potetene og skjær dem i fyrstikkesketykke skiver. Kok dem til de er møre, og hell av vannet. Smelt smøret og la det bli lysebrunt før du tilsetter melken. Ha i litt salt og pepper, og riv litt muskatnøtt oppi. Mos potetene med en potetmoser og rør inn smørmelken til du får ønsket konsistens. Bland til slutt inn revet appelsinskall i mosen.

Kok opp en kjele med vann med litt salt i. Når vannet fosskoker har du i de frosne aspargesbønnene. Kok opp igjen vannet, og la det koke et halvt minutt før du tømmer av vannet og har bønnene på et serveringsfat sammen med anda.

Kjempegodt, men krever litt planlegging for å få alt ferdig ca samtidig. (Prøv også å unngå å rive den ildfaste forma i gulvet mens du skjærer opp anda, slik jeg gjorde. Når du har tusen ting å gjøre samtidig på kjøkkenet har du ikke lyst å måtte vaske gulvet i tillegg til alt det andre.)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar