søndag 28. september 2014

Pølser med linser og soubisesaus

Var en svipptur til Danmark forrige helg, og kjøpte der noen røkte kaninpølser jeg syntes fortjente noe spennende tilbehør. Spurte om råd på facebook, og fikk en hel rekke gode tips på gruppa «Spør om ka du vil Mo i Rana». Etter å ha bladd litt i Sølvskjeen, sett på hva jeg hadde, og ikke minst: Sjekka hva Joker'n rundt hjørnet hadde i hyllene, så ble resultatet dette.

Det du trenger:

Pølser

Bechamelsaus:
50 g smør
50 g hvetemel
2 dl kyllingkraft
3 dl melk
salt, hvit pepper, revet muskat

Soubisesaus:
2 store løk
50 g smør
1 porsjon Bechamelsaus (se over)
2,5 dl kremfløte
salt

Linsegryte:
250 g linser
1 stilk stangselleri
1 persillerot
1 løk
120 g bacon
2 fedd hvitløk
salt

Slik gjør du:
Denne maten krever litt forberedelser, flere av delrettene kan lages på litt forskjellige måter, så det må planlegges sånn at alt blir ferdig omtrent samtidig.

Linsegryte:
Dersom du bruker tørkete linser, legg dem i bløt i ca 2 timer før du skyller dem godt, dersom du som jeg gjorde denne gangen har kjøpt linser på boks, gå rett til skyllinga. Ha linsene i en kjele og ha i vann til du såvidt dekker dem. Skjær selleri, persillerot og løk i store stykker og ha dette også i kjelen.
Kok det hele opp, før du tilsetter bacon i tykke skiver og hvitløkfeddene (hele).
Demp varmen og la alt sammen småputre under lokk til linsene er skikkelig møre (ca 20 minutter, kan gå noe raskere med bokslinser). Ta kjelen av varmen, fisk ut grønnsakene og kast dem. Ta så opp baconet, skjær det i strimler, og ha det tilbake i gryta. Varm det opp, og la det evnt putre litt uten lokk for å tørke det opp litt om det blir veldig flytende i kjelen. Smak til med salt.

Soubisesaus:
Skjær løkene til soubisesausen i tynne skiver og kok dem i vann i ca 5 minutter. Tøm av vannet, avkjøl løken og la den dryppe av i en sil noen minutter. Smelt smøret i en kjele på svak varme, og tilsett løken, en klype salt og 2-3 ss vann (eller kyllingkraft dersom du har det klart). La løken surre på svaaaak varme (Den skal bli helt myk, men ikke ta farge i det hele tatt) til den nesten går i oppløsning av seg selv. Mos den med en potetstapper til den er blitt en jevn puré, og sett den til side.

Smelt smøret til bechamelsausen på middels varme. Rasp i litt muskatnøtt og rør smøret inn, før du skrur ned varmen. Rør inn først krafta og deretter melka mens du hele tida rører så det ikke svir seg. Kan ta litt tid å koke dette opp igjen, men ikke fall for fristelsen til å skru varmen litt ekstra opp, det kan fort straffe seg! Når det har kokt noen minutter, smak til med litt salt og hvit pepper, og kok til melsmaken er vekk (ca. 10 minutter.)

Tilsett løkpuréen i bechamelsausen, og rør godt rundt. Rør deretter også inn kremfløten, og smak på nytt til med litt salt. Varm den ferdige soubisesausen opp nesten til kokepunktet uten å la den koke, mens du hele tiden rører.

Pølser:

Varm pølsene på en måte som passer, og som du liker. Jeg varma dem denne gangen på grillspyd i stekeovnen, men en vanlig grill, en stekepanne eller en vanlig stekeovn kan selvsagt også brukes.


Som sagt: Her må det planlegges litt så alt blir ferdig ca samtidig, men disse tre rettene passer veldig godt sammen. Om man vil ha en karbohydrat/stivelsekilde utenom linsegryta kan man selvsagt også lage en god potetmos til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar