søndag 14. februar 2021

Ostegratinert trippelsvin

Et av mine favorittprogrammer på TV er MasterChef Australia, og denne vinteren har jeg prøvd å få benket meg foran fjernsynet klokka 1800 hver eneste kveld for å følge serien «i realtime» (Selv om den i Australia ble sendt i fjor sommer). Torsdag holdt dommer Jock Zonfrillo en masterclass hvor han lagde en rett han kalte «Triple Hog Corn'n'Cheese». For en bacon-, ribbe-, og osteelsker ble dette simpelthen for fristende til å la ligge, så jeg fant ut jeg måtte prøve selv, og her er altså min versjon av denne retten. Jeg anbefaler å tilberede elementene i tur og orden første gang du lager den, og jeg har derfor tatt ingredienser og oppskrift for hver del sammen, i stedet for alle ingredienser samlet først.

Bacon-rub

100 g bacon eller pancetta i tynne strimler
50 g røkt salt
50 g brunt sukker
20 g malt pepper
15 g røkt paprikapulver
10 g paprikapulver
12 g malt stjerneanis

Varm stekeovnen til 200°. Legg baconet på bakepapir på et stekebrett. Dekk med et til lag pakepapir, og sett en tung ildfast skål eller lignende oppå baconet.
Bland de øvrige ingrediensene. Når baconet har stekt i 20-30 minutter og er skikkelig sprøtt legger du det over på et tørkepapir så overflødig fett renner av. Ta vare på eventuelt fett fra bakepapiret. Ha baconet sammen med de øvrige ingrediensene i en foodprocessor eller blender når det har kjølnet og puls-kjør det til det har en jevn konsistens.

Trykkokt ribbe


2 ts nøytral stekeolje
800 g ribbe eller buklist av svin
40 g baconrub
ufiltrert eplejuice

Varm oljen i en stekepanne. Brun kjøttet på alle sider. Legg kjøttet over i noe som lar fettet renne av det og samles opp. Ta vare både på fettet fra bannen og det som renner av etterpå. Når kjøttet har kjølnet nok til å håndteres, gni det godt inn med baconruben. Tøm eplejuice i en trykkoker så du får drøyt 1 cm over bunnen, og varm den opp. Legg i ribbestykket med svoren ned, og la kjøttet trykkoke i 75 minutter på fullt trykk. Sil fettet du har tatt vare på sammen med eventuelt fett fra baconet i ovnen og sett det til side til senere.

Bacon-strø

90 g brød uten skorpe
50 g revet cheddar, gjerne røkt
1 liten bukett bladpersille
Baconrub

Kjør brødet til en jevn konsistens i foodprocessor. Spre brødbitene utover en stekeplate og rist lett i ovnen i 5-8 minutter, til det er blitt jevnt gyldent. Sett til side for å kjølne. Finhakk persillen, og bland sammen brødsmulene, osten og persillen. Smak til med baconrub. (Lurt tips for blanding: Ha alt sammen i en boks med tett lokk (fx en isboks), sett på lokket, og rist som en gal)

Ostesaus

5 dl melk
50 g smør
50 g mel
100 g myk blåmuggost
100 g røkt moden cheddar
100 g parmesanost
100 g Jarlsbergost
salt, hvitpepper

Varm melken uten at den koker. Riv alle ostene. Smelt smøret på middels varme. Ta kjelen av varmen og rør inn melet, før du setter den tilbake og lar det stå et knapt minutt. Tilsett melken litt og litt mens du hele tiden rører godt, så det blir jevnt mellom hver dose melk. Skru opp varmen så det såvidt koker, og la det putre to-tre minutter til sausen begynner å tykne. Rør inn all osten og la det stå på varmen 4-5 minutter til alt er smeltet. Rør når det trengs. Smak til med salt og hvit pepper. La sausen stå på svak varme til den skal brukes, rør om nå og da.

Ferdigstilling

50 g smør
1 stor sjalottløk
2 fedd hvitløk
5 kvister timian
200 g bacon i grove strimler
800 g hermetiske søte maiskorn
2 ss creme fraiche eller rømme
salt, hvitpepper

Stek baconstrimlene på middels varme i fem minutter til de er karamelliserte på alle sidene. Fisk ut baconet, men la smeltet fett være igjen i stekepanna. Tilsett også fettet du har tatt vare på tidligere i panna nå.

Smelt smøret i en gryte. Skjær sjalottløken og hvitløken i fine skiver og tilsett dem sammen med bladene fra timiankvistene. La løken bli blank og såvidt begynne å karamelliseres. Tilsett maiskornene sammen med løken og la den bli gjennomvarm.

Når ribba er ferdig slipper du trykket ut av trykkokeren. Skjær av svoren og skjær kjøttet i grove strimler. Stek det i panna med baconfettet til kjøttstykkene er karamelliserte på alle sider. Ha kjøttet over i et dørslag så overflødig fett drypper av.

Varm stekeovnen til 230° og slå på grillelementet. Tilsett kjøttet sammen med maiskornene og løken og bland godt og la alt bli varmt igjen. Hell deretter over også ostesausen og rør den inn sammen med creme fraiche. Smak til med salt og hvit pepper.

Ha den ferdige blandingen over i en ildfast serveringsskål, og strø over baconstrøet. Sett skåla under grillen i ovnen i 2-3 minutter til osten i strøet er blitt herlig gylden og server rykende varm.

En helt amazing rett, og selv om min versjon neppe ble MasterChef verdig, så ble den veldig veldig god!  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar