lørdag 17. juni 2017

Lammestek med sopp og rødbeter

Gikk litt amok i Sølvskjeen, og laget et herremåltid i anledning besøk av mamma.

Det jeg brukte:

1,2 kg utbenet lammelår
4 ss olivenolje
350 g fryst kantarell
65 g tørket steinsopp
2,5 dl kremfløte
2 fedd hvitløk
Bladpersille
Salt, pepper

3 små rødbeter
25 g smør
25 g hvetemel
2,5 dl melk
muskatnøtt
salt, pepper

Poteter

Slik gjorde jeg:

Start med å bene ut lammelåret, og surr kjøttet godt sammen med hyssing som tåler et besøk i stekeovnen. Sett ovnen på 200° C.

Gni kjøttet inn med salt og pepper, og pensle det med litt olivenolje, legg det i en ildfast form og tøm resten av oljen over før du setter den i komfyren i en drøy time.

Tin soppen, og ta til side litt steinsopp og litt kantarell og finhakk dette.

Kok rødbetene til de er møre. (Jo ferskere de er, jo fortere går det, men det går fort 20-40 minutter).

Kok bechamelsaus ved å smelte smøret på svak varme, rør inn hvetemel og riv litt muskatnøtt oppi. Bland inn melken og kok forsiktig opp. Smak til med salt og pepper.

Når kjøttet er ferdig stekt tar du det ut, pakker det inn med aluminiumsfolie og setter det så det holder seg varmt. Ha 2 dl varmt vann i formen og sett den inn i ovnen til det når kokepunktet. Sil det over i en kjele og tilsett fløten og den finhakkede soppen. Rør godt, kok opp og la det koke 15 minutters tid.

Skru ned varmen i ovnen til ca 180° C. Skrell rødbetene og skjær dem i båter, ha dem i en ildfast form og tøm over bechamelsausen før du setter det hele inn i ovnen i et kvarters tid.

Smelt smør i en stekepanne, ha i resten av soppen og stek den raskt på relativt sterk varme. Ha i hvitløksfeddene og skru varmen ned. Smak til med salt og pepper, og la det stå og putre i et kvarters tid, til den tørka soppen har tatt til seg nok fuktighet til å bli skikkelig myk. Ta ut hvitløksfeddene og kast dem, og tilsett en liten håndfull hakket persille.

Skjær steken i skiver og server den sammen med soppen, mens du har sausen, rødbetestuingen og potetene (som du har tilberedt slik du liker dem, jeg gikk for enkleste løsning og kokte dem) ved siden av.

Omnomnom!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar