lørdag 17. oktober 2020

Lammewok

Etter en fotballkamp i nydelig lørdagsvær tok jeg turen på butikken, og kom ut med en solid skive lammelår samt det jeg trengte av tilbehør.

Det jeg brukte:
1 tykk skive (ca 450g inkl ben) lammelår

1/2 boks hermetisk vannkastanje
1/2 boks hermetisk babymais
1/2 bukett brokkoli
1 liten grønn paprika
peanøttolje, sesamolje

2-3 dl lammekraft (Eller annen kjøttkraft eller -buljong)
2-3 ss soyasaus
2 ts revet ingefærrot
salt, pepper
2 ts maisenna, 1/2 dl vann

1/2 pk eggnudler

Slik gjør man:
Start med å varme krafta/buljongen og bland inn soyasausen, ingefæren og litt salt og pepper. La det putre så det koker bittelitt inn mens du klargjør det andre.

Skjær kjøttet i fine strimler (Ikke kast benet, men legg det i fryseren til en gang du skal koke kraft) og sett det i en bolle.

Del babymaisene i to, skjær brokkolien i passe biter, og skjær paprikaen i strimler.

Varm litt peanøttolje i en wok, og ha i bittelitt sesamolje også. Når woken er god og varm har du i kjøttet og røresteker det på høy varme til det har fått farge på alle sider.

Når kjøttet er brunet, så har du også i grønnsakene. Husk å fortsatt røre konstant så ingenting svir seg, samtidig som alt blir varmt og godt. La det stekes i knapt fem minutter.

Kok samtidig opp vann til nudlene, og tilbered dem etter oppskriften på pakken så de er ferdige samtidige som grønnsakene.

Rør ut maisennaen i litt vann, og rør deretter jevningen inn i sausen mens den koker. Tøm sausen over i woken og rør godt så den får satt smak på alt du har stekt. Sil deretter vannet av nudlene, og tøm også dem over i woken og rør godt rundt før du serverer med en gang.

torsdag 15. oktober 2020

Ovnsbakt seifilet med kokosris, stekte gulrøtter og mangosaus


Etter gårdagens middag hadde jeg litt mangosaus til overs, så etter å ha kikka inn i fryseren ble dagens middag slik:

Det jeg brukte.

ca 300 g seifilet
salt, pepper, olivenolje

2 gulrøtter
smør, salt

120 g middagsris med villris (20 min koketid)
3/4 løk
1,5 dl lett kokosmelk
1,5 dl vann
salt
olivenolje

kald mangosaus

Slik gjør man:
Start med å tørke fiskefileten, og dryss godt med salt og pepper på den.

Finhakk løken, og ha den i en kasserolle sammen med litt olje. La den stekes på middels varme til den er blitt blank. Tilsett vann, kokosmelk og litt salt. Kok opp og tilsett risen. Skru ned varmen og la det småkoke i tjue minutter. Rør om av og til, og pass på mot slutten når det begynner å bli tørt at det ikke svir seg.

Varm stekeovnen til 200° C. Legg fiskestykket i en oljet ildfast form med tynn bunn, tøm også litt olje oppå.

Skjær gulrøttene i staver. Varm litt smør i en stekepanne. Stek gulrotbitene raskt på høy varme så de får litt farge. Ha dem over i formen sammen med fisken.

Sett fisken og gulrøttene inn i stekeovnen når det er ti minutter igjen av koketiden på risen, alt burde da bli ferdig ca samtidig.

Serveres med mangosaus.

Lettvint og godt!

onsdag 14. oktober 2020

Kylling, grønnkål, bygg, mangosaus

Kjente ingen steder at jeg gadd å dra på butikken i dag, så da ble det en liten «man tager vad man haver»-middag etter et raid i fryseren, kjøleskapet og tørrmatskapet.
Det jeg brukte:
4 lårfilet av kylling
5 stilker grønnkål
50 g forkokt byggryn
150 g mango
1/2 rød chili
saft av 1/2 sitron
sukker
olivenolje
hønsebuljong
salt, pepper, rosmarin, gressløk, paprikapulver

Slik gjør man:
Start med å lage mangosausen, som er en kald saus. Rensk mangoen (Eller ta den ut av fryseren i mitt tilfelle), finhakk chilien (uten frø), og ha dem i en foodprocessor eller en beholder egnet for bruk av stavmikser. Tilsett saften av en halv sitron og bittelitt sukker, og kjør til mangoen er blitt en jevn masse med noen røde prikker i. Smak om det trengs mer sukker (Jo søtere mango, jo mindre sukker trengs), og sett det i kjøleskapet til det skal serveres.

Legg kyllingbitene i en bolle og dryss salt, pepper, tørket rosmarin, tørket gressløk og paprikapulver på dem. Tøm også over litt olivenolje og rør godt rundt. Sett til side.

Riv bladene av grønnkålen, ha dem i en bolle, tilsett litt salt og godt med olje. Kna bladene til de er godt innsatt med olje.

Forvarm stekeovnen til 170° C og legg kålen utover på et matpapir på en stekeplate. Sett det inn midt i ovnen når den er varm. Dersom du ser at det begynner å svis, skru ned varmen noe. Stekes ca 15 min.

Kok opp litt vann og tilbered byggryna etter anvisningen på pakken. Jeg hadde en terning hønsebuljong i vannet, men om du ikke har det går det fint med bare litt salt i stedet. (Mine skulle koke 12-15 min)

Varm en stekepanne godt, og stek kyllingen raskt, til bitene har fått farge på alle sider. Sett også stekepannen inn i stekeovnen (eller gjør som meg, sett den under lokk i gassgrillen) til kyllingbitene er gjennomstekte. (Ca 8 min på 170 grader)

Serveres med alt varmt, og så dypper man kylling og bygg i saus når man spiser det, samtidig som man knasker grønnkål. Kjempegodt!

torsdag 17. september 2020

Tyrkisk fiskekebab med pilaffris

I går tok jeg opp et stykke breiflabb fra fryseren for å lage wok, men dette var altfor stort for middag til én, så jeg begynte å planlegge en solid lunsj til i dag. Skulle delta i et heldags digitalt møte, og det var varslet en times pause, så jeg kunne planlegge ut fra noe som tok litt mer tid enn vanlig. Etter å ha bladd gjennom ymse kokebøker hos Nasjonalbiblioteket landet jeg på denne med middelhavsmat, og laget en tyrkisk kebabvariant med passende ris til.

Det du trenger:

200 g breiflabbfilet

1 dl olivenolje
5 ss sitronsaft
1 ts paprikapulver
1,5 laurbærblad

1/2 sitron
1/2 grønn paprika
5-6 cherrytomater
1-2 store sjampinjonger

salt, pepper

120 g basmatiris (Eller annen langkornet ris)
salt, pepper
30 g smør
1/2 løk
2 ss pinjekjerner
malt allehånde
4 dl hønsebuljong
2 ss korinter
frisk bladpersille

Slik gjør du:

Start med å blande marinaden. Olivenolje, sitronsaft og paprikapulver røres godt sammen. Smuldre laurbærbladene oppi og rør også dem sammen.

Skjær fiskefiletene i 2-3 cm store terninger og bland dem inn i marinaden. Legg over en folie og la dem stå i kjøleskap 3-4 timer. Rør rundt en eller to ganger underveis.


Ha risen i en ildfast bolle sammen med en solid klype salt. Kok opp en halv liter vann og tøm over. La risen stå i vann til det har kjølt seg ned.

Tøm av vannet og skyll risen godt med rennende vann. La det renne av seg og sett risen til side.

Smelt smøret i en kjele, finhakk løken og ha den og pinjekjernene i smøret. La det steke i 6-7 minutter til det er blitt lett gyldent. Ha så i også risen og la det surre i ytterligere fem minutter til risen er matt.

Tilsett allehånde og korinter (til nød kan rosiner brukes), og rør godt rundt mens du tømmer over buljongen. Tilsett litt salt og pepper, og la det småkoke under lokk mens du av og til rører rundt.




Fyr opp i grillen og la det bli skikkelig varmt under lokket. Tre fisk, sitronskiver, paprikastykker cherrytomater og solide soppstykker på metallgrillspyd. Dryss over litt salt og kvern over litt pepper. Ta vare på marinaden.

Etter femten minutters koking av risen setter du lokket på gløtt og skrur varmen ned på et minimum.
Legg grillspydene på grillen, og pensle dem med restene av marinaden. Snu dem jevnlig til fisken er gjennomstekt, mens du smått pensler litt mer.

Finhakk litt persille og dryss over risen rett før servering, server også med en fersk sitronskive til.

Kjempegodt, og spesielt denne formen for ris kommer jeg helt sikkert til å lage flere ganger!

fredag 11. september 2020

Stekt småkveitefilet, kantarell- og baconrisotto med erter, smørsaus med sitron

Laget en enkel, men eksklusiv fredagsmiddag dennehelga. Brukte min egen risottooppskrift, og tilberedte fisk og saus på dette viset.

Det jeg brukte:
3 filetstykker av småkveite
flaksalt
olje

Ca 1/2 porsjon av denne risottoen
Fryste erter

1,5 dl kremfløte
50 g smør
1/2 sitron
salt, pepper

Slik gjorde jeg:
Sett stekeovnen på 60 grader.

Tørk filetene og dryss godt med flaksalt på begge sider. Varm en stekepanne godt med litt olje i. Legg fiskestykkene i panna med den siden det har vært skinn på ned. La dem ligge i panna med god varme i to-tre minutter, til de har fått en skikkelig gyldenbrun stekeskorpe. Ta dem ut, legg dem i en ildfast form med den stekte siden opp, og sett den i stekeovnen.


Lag risotto som i denne oppskriften, men halver ingrediensene, og rett før du rører inn parmesanosten rører du også inn en neve fryste erter.

Innimellom røringen i risottoen, kok opp kremfløten. Ta den av varmen og rør inn smøret, litt og litt. Klem saften av den halve sitronen i mens du rører rundt, smak til med salt og pepper og riv gjerne også i litt sitronskall. La sausen stå til like før den skal serveres, og varm den så opp uten at den koker.

Kan med hell serveres som tallerkenrett, legg da en klæsj risotto nederst pa fatet, fiskestykket oppå den, og ha litt saus på toppen.

Kjempegodt!

tirsdag 1. september 2020

Persillemarinerte kyllinggrillspyd

Hadde en persillekvast som måtte spises før den begynte å visne, så etter en liten rundspørring på twitter endte jeg med å lage en slags chimichurri-inspirert marinade til kylling av den.

Det jeg brukte:

Kylling «lårfilet»

1/2 bunt fersk persille
1/4 løk
4-5 fedd hvitløk
chiliflak
tørket oregano
tørket koriander
salt
pepper
olivenolje
rødvinseddik

squash
gul paprika
sjampinjong

ris
torosaus

Slik gjorde jeg:

Start med å finhakke persillen og løken. Ha det i en bolle og bland godt sammen. Rensk hvitløksfeddene og ha dem hele i hvis du som meg ikke tåler å spise hvitløk, men liker smaken, eller finhakk også dem hvis du kan spise det. Tøm over godt med olivenolje (Det skal bli ganske bløtt), og tilsett 2-3 ss rødvinseddik. Tilset chiliflak, oregano og koriander etter smak, og ha også i litt grovkvernet svartpepper og godt med salt. Ha om nødvendig i mer olivenolje.

Skjær kyllingen (Det går helt sikkert an å bruke vanlig kyllingfilet også) i passe grillspydbiter og tilsett dem i marinaden. Rør godt rundt og sett kjølig 2-3 timer. Rør rundt i bollen av og til underveis.

Del sjampinjongene i to, skjær squashen i skiver og paprikaen i passe biter. Tre dem på grillspyd (Husk å la dem trekke i vann først hvis de er laget av tre) med kyllingstykker innimellom. Dryss over bittelitt salt så også grønnsakene får litt.

Fyr opp i grillen og la det bli godt og varmt. Grilles på sterk direkte varme i knapt 10 minutter mens grillspydene snus ofte.

Server med ris og en god saus, jeg brukte Toros Rosépeppersaus.

tirsdag 11. august 2020

Pannestekt seifilet med persillesaus og bacon

Hadde en persillekvast stående, samt et akutt behov for å få spist litt ut av fryseren. Googlet meg derfor opp på aktuelle oppskrifter, og landet på denne fra BBC, som jeg har oversatt og modifisert bittelitt til glede for engelsksvake lesere.

Det du trenger:
1 ss mel
1 seifilet
1 ss olje til steking
4 strimler bacon
salt, pepper

Saus:
2 dl helmelk
1/2 løk
1 laurbærblad
1 ss smør
1 ss mel
muskatnøtt
en neve fersk persille
salt, pepper

Poteter

Grønn salat

Slik gjør du:
Ha melken, laurbærbladet og løken (skåret i store biter) i en kasserolle og varm det til like under kokepunktet. La det simre i 5 minutter før du tar det av varmen og lar det kjøle seg ned. Når det er blitt kaldt kan du fiske ut løken og laurbærbladet.

Bland melet med litt salt og pepper på et fat, og legg fileten (del den om nødvendig i stykker som passer i stekepanna) i blandingen med skinnsiden ned (Har du fileter med skinn er det helt greit å la det være på i denne oppskrifta).

Varm oljen i en stekepanne, og legg i fisken og baconet. Fisken skal fortsatt ha skinnsiden ned. La det steke i 5-6 minutter. Når baconet er blitt crispy kan du ta det ut og legge det på et tørkepapir så fettet renner av.

Smelt smøret i en kasserolle og rør inn melet til sausen. Riv også inn litt muskatnøtt nå. Rør deretter inn melken, og kok sausen forsiktig opp. La den småkoke i fem minutter og smak til med salt og pepper. Rør om av og til, og skru varmen helt ned så det bare holdes varmt når det har kokt lenge nok.

Snu fiskefiletene i panna, og skru ned varmen mens det steker ferdig i et minutt eller to.

Finhakk persillen og gi sausen et oppkok før du rører den inn. Spe om nødvendig med litt mer melk, og sjekk på nytt om det trengs mer salt eller pepper.

Serveres som tallerkenporsjoner med litt saus på hvert fiskestykke, og en baconstrimmel på toppen. Ha kokte poteter og en grønn salat med en enkel vinaigrette (1 ss hvitvinseddik, en klype salt, 2 ss olivenolje) til.

søndag 9. august 2020

Kjøttkaker

Etter kulinariske besøk til Balkan og midtøsten er det på tide å sette kursen hjemover igjen, så etter å ha kjøpt et fjell med kjøttdeig fant jeg ut at noe av den skulle brukes til å lage gode gammeldagse kjøttkaker.

Dette brukte jeg:
550 g kjøttdeig
1/2 løk
2 ts salt
1 ts grovkvernet svart pepper
1/2 ts natron
1/2 ts revet muskat
1 neve fersk bladpersille
1 egg
1,5 dl melk
2 ss potetmel
Smør/Olje til steking



Slik gjorde jeg:
Start med å hakke løken. Grovhakk også persillen og ha begge deler i en food processor sammen med salt, pepper, muskat og natron. Kjør det raskt sammen så det finhakkes, før du også tilsetter kjøttdeigen. Bland også den så godt som det går inn før du har i egget og melken.

Kjør det hele på nytt i foodprocessoren før du også mikser inn potetmelet.

Varm en stekepanne godt og ha i smør og litt olje som er egnet til steking. Vent til fettet er blitt skikkelig varmt før du tar to skjeer og bruker til å forme kjøttkaker av farsen og legge dem rett i den varme stekepanna. Snu kjøttkakene når du har fått skikkelig stekeskorpe under, og la dem gjennomstekes fra andre siden. Legg dem til side og gjenta helt til du er ferdig. Tilsett om nødvendig mer fett.

Jeg lagde 18 relativt små kjøttkaker av denne mengden ingredienser, tror nok at om jeg gjentar forsøket vil jeg prøve å lage dem noe større. For øvrig er et godt triks å ha en skål med kaldt vann ved siden av stekepannen som du kan skylle skjeene i underveis, noe som forhindrer at farsen blir sittende fast.

Serveres oppvarmet i en god brunsaus, med poteter og gode grønnsaker til. Det som blir til overs fryser du ned til neste gang.


mandag 6. juli 2020

Kebabtallerken

Etter å ha hisset på meg halve twitter og facebook med å erklære at jeg ikke liker indisk fant jeg ut at i dag skulle jeg trekke litt lenger vestover i Asia, og gå for en hjemmelaget kebabtallerken, ettersom jeg hadde kjøpt et naan-brød (ja, jeg vet at naan betyr brød, så naan-brød blir brød-brød, men det driter jeg i) ekstra nettopp med tanke på å lage noe som dette. Utgangspunkt for krydderblandinga og dressingen fant jeg her og her.

Det jeg brukte:
ca 150 g kjøttdeig av storfe (er sikkert enda bedre med lammedeig)

1 naan-brød

1/2 lime

salat
hermetisk mais (Jeg brukte ikke det, men det var bare fordi jeg var tom i skapet. Skandale!)

Krydderblanding:
1 ss svart pepper, malt
4 ss paprikapulver
1 ss spisskummen
1 ss oregano
1 ts chilipulver (eller mer hvis du vil ha røyk ut av ørene, mindre om du vil ha det enda snillere)
1 ts gurkemeie
1 ts korianderfrø, malt
1/2 ts kanel, malt
(1 ts hvitløkpulver, det tåler ikke jeg, så jeg sto over)
1 ss salt

Dressing:
1 dl rømme
1 dl majones
3 ss krydderblanding

Slik gjør du:
Start med å lage krydderblandingen. Bland alle ingrediensene godt sammen. Ta av 3 ss til dressingen, og bland resten inn i kjøttdeigen.

Bland sammen rømme og majones med krydderblandingen til dressingen. Klem i ca halvparten av saften fra den halve limen og sett det kjølig til det er klart for servering.

Fyr i grillen så det blir varmt og godt under lokket. Rør sammen krydderet og kjøttdeigen og klem i resten av limesafta. Elt sammen til en jevn masse. Lag lange pølser av kjøttet som du klemmer litt flate og trer på grillspyd.

Når det er varmt i grillen legger du grillspydene på direkte varme og lar dem grilles et par minutter på hver side. Vær forsiktig når du skal snu dem så ikke for mye blir hengende fast i grillrista.

Varm brødet raskt i grillen, og legg det på et fat. Dra kebabene over fra grillspydene og legg dem oppå brødet. Ha på salat og mais, og hell over et lass med dressing. Spises med kniv og gaffel.

(Alternativt kan du selvsagt lage pitabrød og ha kebabene oppi, eller en slags wraplefse og ha dem inni)


Kjempegodt, og lettvint!

lørdag 6. juni 2020

Balkan baby! (Ćevapčići med någo attåt)

Til en liten grillsammenkomst i starten av juni fant jeg ut jeg skulle prøve å gjenskape litt av alt det deilige jeg hadde spist på mine turer til Romania i 2017 og 2019, så da ble det tråling av diverse oppskrifter i dagevis, før jeg endte opp med tre ulike varianter som fikk et helt klart Marius-preg i tillegg:

Det jeg brukte:
Ćevapčići av lam:
250 g lammekjøttdeig
1/4 ts natron
5 g salt
litt fersk rosmarin

Ćevapčići av storfe:
500 g limousin-kjøttdeig
1/2 ts natron
10 g salt
en neve fersk persille

Marinerte lammekoteletter:
400 g små lammekoteletter
2 dl olivenolje
saft av en halv sitron
litt fersk rosmarin
en neve fersk persille
2 fedd hvitløk
salt, pepper

Coleslaw:
1/3 hode sommerkål
2 store gulrøtter
4 store skiver sterk sylteagurk
1 ts worchestershiresaus
1 ts sukker
1 ss sitronsaft
1 dl rømme eller creme fraiche
1 dl majones
salt, pepper

«Tzatziki»:
2 dl creme fraiche eller rømme
1 slangeagurk
2 fedd hvitløk
salt, pepper

Ris med tomat og erter:
1 pose boil in bag-ris
1/2 pk hermetiske hakkete tomater
1 dl fryste erter

Grillet ost:
Halloumi-ost
matolje
salt, pepper

1 gul paprika
1 rød løk
Ajvar-saus
Hele sylteagurker
Pidebrød

Slik gjør man:
Forberedelsene for selve kjøttdeigspølsene startet to dager i forveien, da jeg tok kjøkkenmaskinen fatt og eltet inn natron og salt i de to forskjellige typene kjøttdeig. (Hver for seg) Jeg satte dem deretter i kjøleskapet og lot dem stå til dagen etter, da jeg drysset på bittelitt ekstra natron, og ga dem en ny runde med elting før jeg satte dem tilbake igjen i kjøleskapet. Grunnen til at man gjør dette er at natronen mørner kjøttdeigen ekstra mye, så den får en ideell bløt konsistens.

På selve dagen da dette skulle serveres startet jeg med å blande sammen ingrediensene til marinaden og legge lammekotelettene oppi denne i en tett pose. Snu på posen av og til fram til tiden er inne for grilling.

Finhakk litt fersk rosmarin, og bland det godt inn i lammekjøttdeigen. Rot det godt sammen, og rull ut kjøttdeigen til små pølser, litt tykkere enn en lillefinger (pass på at de ikke er så tynne at de forsvinner nedi grillen).

Finhakk en neve fersk persille, og bland det godt inn i storfekjøttdeigen. Rot det godt sammen og rull ut kjøttdeigen til små pølser på samme måte som du gjorde med lammepølsene. Legg pølsene på et bakepapir og sett dem i kjøleskapet fram til du skal grille.

Snitt sommerkålen i fine strimler og riv gulrøttene. Finhakk sylteagurken og bland den godt sammen med alle de andre ingrediensene til coleslawdressingen. Vend dressingen inn sammen med kålen og gulrøttene

og sett det kjølig fram til servering.

For å ikke bli innebrennende med yoghurt valgte jeg denne gangen å lage en fornorsket tzatziki, med creme fraiche i stedet for yoghurt. Riv ca 2/3 av agurken, og skjær resten i små terninger. Dryss på salt og la det stå ti minutter. Tøm deretter agurken over i en sil og klem ut mest mulig væske. Ha agurken over i en bolle, ha på meieriproduktet du bruker og mos i hvitløksfeddene med en hvitløkspresse. Dersom du som meg ikke tåler hvitløk så veldig godt, så dropper du bare den. Kvern inn litt pepper og rør også dette inn, før du setter det kjølig fram til servering.

Når det nærmer seg tid for servering koker du risen som beskrevet på pakken. Når den er ferdig lar du den renne godt av før du rører inn tomatene og ertene.

Like før du skal begynne å grille skjærer du halloumi-osten i tykke skiver og pensle dem med olje. Dryss på salt og pepper. Skjær også paprikaen i store biter som går fint å legge på grillen.

Pølsene, kotelettene og halloumien grilles på sterk varme til de er ferdige. Paprikaen kan du legge på øverste hylle i en toetasjes grill. Serveres foruten tzatziki og coleslaw også med et godt brød (jeg hadde et tyrkisk pide-brød, men indisk nan eller et godt pitabrød funker også), serbisk ajvar-saus, rødløk skåret i tynne skiver og ikke minst sylteagurker!

Velbekomme!

søndag 10. mai 2020

Ørret med salat og potet

Litt lagertømming i kjøleskapet og fryseren, så dagens middag fant jeg inspirasjon til her (kryddermiksen) og i sølvskjeen (vinaigretten).

Dette brukte jeg:
2 stykker ørretfilet med skinn (Går helt sikkert bra også uten, eller med laks i stedet)

Krydderblanding:
1 ss tørket timian
1 ss tørket rosmarin
1 ss tørket oregano
1/2 ss spisskummen
1 ss paprikapulver
1 ss tørket gressløk
1 ss flaksalt
5-6 hele pepperkorn

4 kokefaste poteter
salt
persille
olivenolje

isbergsalat
vårløk
agurk

vinaigrette:
1 ss hvitvinseddik
3-4 ss olivenolje
flaksalt

smør til steking

Slik gjorde jeg:

Start med å gjøre klar krydderblandingen. Ha alle ingrediensene i en morter og mal til du har et ganske jevnt pulver uten alt for mye «utstikkende» deler. Smør inn fiskestykkene med krydder og legg dem til side. (Tøm det du ikke bruker av krydderet på et tett glass, så har du til neste gang)

Skjær potetene i tynne skiver/båter og ha dem i en ildfast form. Ta på salt og litt persille, før du har over godt med olivenolje. Sett det i varm stekeovn på 200° C i 40-50 minutter til potetene kjennes møre.

Skjær opp ingrediensene til salaten og bland dem godt i en skål.

Rør inn litt salt i eddiken, og visp deretter inn oljen i vinaigretten. Tøm dette over salaten og rør rundt like før servering. (Visp om nødvendig litt på nytt rett før du har det over)

Når potetene begynner å nærme seg å bli ferdige, varm opp litt smør i en stekepanne som tåler å settes i stekeovnen til det er skikkelig varmt. Legg fiskestykkene i med skinnsiden ned. La skinnet begynne å bli sprøtt før du setter pannen inn i ovnen sammen med potetene så fisken stekes ferdig der.

Det trengs ingen saus til dette, men om du vil kan du lage en hollandaise eller annen smørbasert saus og ha til.

lørdag 25. april 2020

Kyllingspyd med rösti

Hadde noen kyllinglårfileter jeg måtte få spist opp, og etter en twitteravstemning bestemte jeg meg for å lage grillspyd.

Som tilbehør fant jeg ut at jeg skulle bruke opp restene av kokefaste poteter, og en halv rødløk jeg hadde liggende.

Ingredienser:
3 lårfileter av kylling

Marinade:
1 dl olivenolje
1 dl soyasaus
2 ss honning
1 ts grovkvernet pepper

1/2 squash
4-5 mellomstore sjampinjonger
1/2 gul paprika

Rösti:
6 små kokefaste poteter
1/2 rødløk
50 g bacon
fersk bladpersille
salt, pepper

olivenolje til steking

saus til servering

Slik gikk jeg fram:
Noen timer før du skal spise, bland ingrediensene til marinaden godt, skjær kyllingen i passe stykker for grillspydene og ha dem i marinaden. Sett kjølig og vent et par-tre timer. Dersom du har grillspyd av tre, legg dem i bløt så de ikke tar fyr under grillingen.

Skrell potetene og riv dem med et grovt rivjern i en skål. Riv også i løken og finhakk persillen. Dryss på litt salt og la det stå noen minutter mens du finhakker baconet.

Ha potetblandingen over i en annen skål. Ta en og en neve over, og klem mest mulig væske ut av dem før du slipper det i den nye skåla. Rør inn baconet, ha i litt mer salt, samt passe med pepper.

Varm olje i en stekepanne så den blir skikkelig varm, sett samtidig stekeovnen på 180° C og gjør klar et stekebrett med bakepapir på. Test olja med en liten potetstrimmel, den skal frese skikkelig når du har den i. Legg i litt og litt av rösti-blandinga så det ikke kjøler ned stekepanna, helt til du har lagt alt i. Bruk en stekegaffel og klem blandinga sammen til ei stor kake og la den steke til den henger sammen. Bruk et lokk og snu den og stek den litt på den andre sida også før du har den over på bakepapiret og setter den inn i komfyren i 15-20 minutter.

Fyr opp grillen (Om du har kullgrill burde du ha gjort dette for en god stund siden). Skjær squashen i solide skiver, paprikaen i passe stykker og soppen i to, og tre dem på grillspydene med kyllingbiter mellom. Dersom du får overskudd av grønnsaker lag noen spyd med bare grønnsaker på og dryss litt salt og ha litt olje på dem. Legg grillspydene på grillen og snu dem jevnlig til kyllingen er gjennomstekt. Når du har fått skikkelig overflate på kjøttet kan du godt flytte det opp i andre etasje på grillen for ettersteking.

Fisk ut rösti-plata av ovnen og server alt sammen mens det er rykende varmt. Ha gjerne en god saus til. (Jeg brukte Toros soppsaus)



fredag 24. april 2020

Eltefritt mellomgrovt speltbrød

I hjemmekontorets tidsalder er terskelen for å gjøre ting som brødbaking senket, så jeg lot meg inspirere av denne og denne, og laget dette:

Ingredienser:
300 g siktet speltmel
150 g sammalt speltmel
50 g havregryn
50 g gresskarkjerner
25 g linfrø
2 ts flaksalt
1 ts sukker
1/3 ts tørrgjær
1/2 l vann

Instrukser:

Start med å bland sammen alt det tørre i en bakebalje. Dersom linfrøene er hele bør du knuse dem i en morter eller kvern, det andre har du i som det er.

La vannet bli lunkent, rør det inn og ha deigen over i en bolle du kan sette lokk på (eller trekke en folie over). Sett det hele i romtemperatur i 12-20 timer.

Legg et bakepapir på benken og dryss godt med mel på. Legg deigen på papiret, og brett den inn over seg selv, før du roterer den nitti grader og gjentar dette noen ganger. Strø på mer mel dersom deigen vil klistre seg til papiret. Snu deigen så den brettede siden kommer ned, sett bakebalja eller hevebollen (avhengig av størrelse) over som lokk, og la det heve i ytterligere to timer.

En halvtime før hevinga er ferdig setter du en støpejernsgryte på nederste rille i stekeovnen og setter den på på 250 °C. Når hevingen er ferdig har du deigen over i den varme gryta og setter det i ovnen igjen, med lokk på gryta.

Etter en halvtimes steking tar du av lokket og skrur varmen ned til 225 °C. La brødet steke ferdig i 5-15 minutter, når det er ferdig vil det høres «hult» ut når du banker på det. Velt brødet ut av gryta og over på en rist, og la det avkjøles før du spiser det.



onsdag 8. april 2020

Pannekaker med blåbærsyltetøy

Jeg har sannsynligvis aldri fulgt en oppskrift når jeg har laget pannekaker, men i dag fikk jeg en forespørsel på twitter, så da gjør jeg et forsøk på å skrive ned hva jeg gjør.

Dette trengs:
2-3 egg
sukker
mel (hvete eller spelt)
melk

blåbær
sukker

smør til steking

Slik gjøres det:
Dersom blåbærene er frosne, start med å tine dem. Når de er halvtinte, rør inn litt sukker og mos dem med en gaffel. Rør smått rundt og mos litt mens de fortsetter å tines. Smak, og rør om nødvendig inn litt mer sukker før du har dem over på et glass og setter dem i kjøleskapet fram til du skal spise.

Knekk eggene i en bolle. Tilsett litt sukker og rør godt sammen. Rør inn så mye mel du klarer før det blir så tykt at det ikke lenger går an å røre rundt. Ha deretter i melk til røra blir så tynn at den såvidt henger sammen når du løfter vispen og det renner ned i bollen.

La røra sette seg litt før du varmer litt smør i en stekepanne. Bruk en øse og ha røre i panna og få den utover ved å vri på stekepanna i forskjellige retninger. Når oversiden av pannekaka er blitt tørr er undersiden sannsynligvis ferdig stekt. Snu den og stek den på andre sida i 20-30 sekunder. Dersom pannekaka har lite farge, skru opp varmen litt til neste forsøk, dersom den er for mørk: Skru ned varmen.

Gjenta til du har stekt alle pannekakene, og ha på litt mer smør nå og da (Jeg pleier å smøre mellom annenhver pannekake).

En av de absolutte favorittrettene mine!

søndag 5. april 2020

Ørret i grillform

I dag ble det en av universets enkleste middager som ble tilberedt og fortært.

Det jeg brukte:
ørretfiletstykker (Går selvsagt like fint med laks)
gulrot
selleristang
sellerirot
vårløk
hvitvin
smør
salt, pepper
olivenolje

basmatiris

saus

Slik gjorde jeg:
Ta like mange aluminiumsformer for grill-bruk som du har laksefiletstykker. skvett litt olivenolje i bunnen og legg ett stykke fisk i hver av formene. Dryss litt salt og pepper på fisken.

Skjær gulrot i grove strimler, selleristang og -rot i fine strimler, og grovkutt vårløk. Fordel dette på formene. Tøm en liten skvett hvitvin i hver form og legg en klatt smør på toppen av fiskestykket. Ha på litt mer salt.

Dekk til formene (Noen former har lokk, hvis ikke lager du lokk av aluminiumsfolie), og sett dem rett over varmen på grillen. Etter et par minutter løfter du dem vekk fra direkte varme, for eksempel ved å sette dem på varmehylla i grillen. La det stå der i ti-tolv minutter, så er det nok ferdig.

Kok ris til, med 12-minutters ris er det enkelt å få det ferdig samtidig. Jeg testa ut Toros milde laksesaus (Nei, autocorrect, ikke lakselus), og spica den opp med bittelitt cayennepepper. I tillegg øste jeg et par skjeer av væsken fra formene over i sausen og rørte dem inn før servering.

Kan fint serveres en form til hver person (Beregn to pr person, og et par ekstra), eller så kan man gjøre som jeg gjorde i dag, og tømme alt fra formene over på et serveringsfat.


onsdag 1. april 2020

Langtidskokt pastasaus

Etter å ha sett @trondgitt lage Chef Johns Pasta alla Genovese lot jeg meg inspirere til å lage min egen langtidskokte pastasaus, for nå i hjemmekontorets gullalder har man jo tid til å gjøre sånt på en helt vanlig onsdag. Genovese-sausen er eldre enn tomatenes nærvær i Europa, så den er så godt som tomatfri, men jeg er veldig glad i tomatbasert pastasaus, så jeg laga en geografisk forvirra crossover med tomater i, og resultatet ble faktisk helt fantastisk.

Det jeg brukte:
350 g storfekjøtt (150 g ytrefilet, 200 g høyrygg, men omtrent hva som helst duger)
150 g bacon i terninger
2 middels store gulrøtter
2 små selleristenger
1,5 dl hvitvin
3 bokser hakkete tomater
2 gule løk
1 rød løk
1 laurbærblad
salt, pepper
røkt paprikapulver
kalvefond

Slik gjorde jeg:
Skjær kjøttet i tommestore terninger. Sett en jerngryte på ovnen og sett på middels+ varme. Når det er varmt tilsetter du baconet og lar det stekes så det meste av fettet smelter. Grovhakk gulrøttene og sellerien og tilsett også dem i gryta, før du har i også kjøttet og lar det brunes på alle sider. Dryss over litt salt og nykvernet pepper og tilsett et laurbærblad.

Når kjøttet er brunet har du i vinen og gir det et oppkok før du også tilsetter tomatene og rører godt rundt. Grovhakk løken og rør også den inn i sausen, før du skrur opp varmen og gir det hele et lite oppkok. Mens det koker opp skrur du på stekeovnen på 110° C. Når sausen har kokt et lite minutt drysser du over litt røkt paprika, setter lokk på gryta og putter den inn i ovnen.

Når du er sikker på at varmen har satt seg gjennom hele gryta, og det putrer fint i gryta skrur du varmen ned til 100°, og så er det bare å vente.

Jeg lot gryta stå inne i litt over sju timer, kun avbrutt av to-tre rørepauser. Etter omlag seks timer smakte jeg på det, og tilsatte litt kalvefond, men det hadde helt sikkert gått bra med annen fond, eller uten. Når det hele er ferdig skal grønnsakene være supermyke, og kjøttet skal være så mørt at når du klemmer på det går det i oppløsning.

Servér med din favorittpasta til, og riv litt parmesanost over på tallerkenen. (Her ble dagens pasta
 penne, både fordi jeg er veldig glad i det, men også fordi det overraskende nok var den eneste typen pasta jeg hadde i skapet). Ha gjerne også litt godt brød med smør ved siden som du kan bruke til å skrape ren tallerkenen.

Sju-åtte timer som jeg brukte var nok et minimum, og jeg gleder meg veldig til å ha restemiddager av denne sausen, da jeg mistenker at den blir enda bedre etter oppvarming!

mandag 23. mars 2020

Kokt kveite

Før du går av skaftet med «man skal ikke koke fisk», så er såklart ikke denne kveiteoppskrifta mi (Som jeg hovedsakelig blogger for å slippe å spørre mamma og pappa om tid og mengder hver gang jeg lager) heller kokt, men teknisk sett trekt. (Alle henvisninger til eddik i oppskrifta gjelder for øvrig 35%)

Det du trenger
Kveiteskiver
eddik
salt
(laurbærblad)

agurk
sukker
eddik

potet

rømme

smør

Slik gjør du:
Sett potetene på kok, og gjør klar agurksalaten. Ha ca 50 g sukker i et litermål, tilsett en kork eddik og drøyt en halv liter vann. Smak til og juster ingrediensene til det blir passe sursøtt. Skjær agurken i fine skiver (fx med en ostehøvel) og tøm laken over. Sett kjølig fram til servering.

Gjør klar rikelig med vann. Rør inn 3/4 dl salt og 1 ts eddik pr liter vann. Legg eventuelt i et laurbærblad og la det hele koke opp så det koker når potetene har 10-15 min igjen av koketiden. Når vannet koker fisker du ut laurbærbladet har du i fiskestykkene, gir det et nytt oppkok og skrur ned varmen så det slutter å koke, men sirkulerer godt i vannet. La det trekke slik i 10-15 minutter til fisken løsner fra bena. Mens det trekker smelter du litt smør i en liten kjele.

Server fisken med litt smeltet smør på potetene, og agurksalat og rømme ved siden av.



lørdag 14. mars 2020

Fabelaktig saus til biff

For noen dager siden var jeg på REKO-ring-utdeling på Lillestrøm hvor jeg blant annet plukket opp en haug med oksebein fra Piltingsrud gård. Da jeg kom hjem kokte jeg kraft på dem, inspirert av Hobbykokkens oppskrift (Men ikke helt slik han gjorde det).

Fredag fant jeg noen biffer på butikken som var nedsatt pga holdbarhet, og som alle vet: biff blir jo bare bedre når den har gått ut på dato! Lørdagsmiddagen etter en dag i korona-isolasjon ble dermed biff. For virkelig å toppe det hele brukte jeg isolasjonen til endelig å få hentet opp fra kjelleren igjen grillen min, så  dad var alt duket for en virkelig middagsfest.

Som tilbehør hadde jeg denne gangen potetskiver og grønnsaker stekt i aluminiumsformer på grillen, men det jeg skal skrive om her er den episke sausen jeg lagde et par dl av.

Det du trenger:
1 ss smør
1 sjalottløk
1 dl rødvin
1,5 dl oksekraft
brun sausejevning
fersk timian
salt, pepper

Slik gjør du:
Smelt smøret, finhakk sjalottløken og ha den i smøret når det er skikkelig varmt. Skru ned varmen og la det surre noen minutter uten at løken blir brun. Finhakk også litt timian og ha i sammen med litt grovkvernet pepper.

Ha rødvinen i, og skru varmen opp igjen. Rør godt rundt, og la det koke inn så det hele bare er en tjukk grøt før du har i også krafta.

La det koke opp før du har i sausejevninga og rører som en gal for å få den godt rørt ut. Skru ned varmen og la det småputre 5-10 minutter før du smaker til med salt og pepper.

Denne sausen ble simpelthen episk, og hevet et allerede svært bra måltid opp til de virkelig store høyder!

fredag 7. februar 2020

Breiflabbfilet med soppragout og ovnsstekte poteter

Et veritabelt herremåltid på fredagskvelden, basert på en oppskrift herfra og en del googling.

Det jeg brukte:
Ett stykke breiflabbfilet
200 g aromasopp (men bruk gjerne annen sopp, fx skogssopp)
50 g sellerirot
1 sjalottløk
3 dl vann
4 ss kalvefond
1 neve bladpersille
1/2 boks hakkete hermetiske tomater 
1 ss gressløk
timian
olivenolje
70 g smør

kokefaste poteter
andefett

salt
hvit pepper

Slik gjorde jeg:
Start med å forberede potetene. Skrell dem, skjær dem i biter på 2-3 cm hver vei, og ha dem i en kjele med usaltet vann som såvidt dekker potetene. Kok dem opp og la dem koke ca 5 minutter.

Skjær sellerirota i små terninger, kok opp lettsaltet vann og ha terningene i når vannet fosskoker. La det koke knapt to minutter før du tømmer av vannet og tilsetter iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen.

Varm stekeovnen til 210°, og smelt noen skjeer andefett i en ildfast form i ovnen. Når du har tømt vannet av potetene tømmer du over fettet, og rister godt rundt så det blir fett på alle sidene av potetene. Ha potetene og fettet over i forma, dryss litt flaksalt over, og sett det i ovnen.

Skjær soppen i passe biter, og finhakk sjalottløken. Varm litt olje i en nonstick-kjele, og ha i sopp og løk. Tilsett litt timian, salt og kvernet hvit pepper. Når dette har stekt i noen minutter tømmer du det over i en skål og setter det til side.

Ha vann og kalvefond i kjelen og kok det ned til omtrent det halve.

Mens sausen koker finhakker du persillen og har den over i skåla med soppen sammen med selleriterningene og gressløken.

Når potetene har stått i ovnen en knapp halvtime kan du ta ut forma og rote litt i den, så potetene blir snudd, før du setter den inn igjen.

Skjær breiflabbstykket i centimetertykke skiver og tørk dem godt. Dryss salt og hvit pepper på begge sider av dem. Når potetene begynner å se ut til å begynne å bli ferdige varmer du litt olje i en stekepanne. Stek fiskestykkene 2 minutter på hver side.

Når sausen har kokt inn, bland i soppen og det andre i skåla. Rør så inn smøret. Tøm deretter over de hakkete tomatene og gi det hele et oppkok. Smak til med salt og hvitpepper, og la det putre et par minutter før servering.

Legg fisken og potetene på et serveringsfat, mens du serverer soppragouten direkte fra kjelen.

Kjempegodt! (Og sannsynligvis også mulig å servere til annen fast, hvit fisk)

søndag 12. januar 2020

Tacokrydder

Fredag lagde en jeg batch tacokrydder, og siden den ble veldig god og jeg har fått spørsmål om oppskrifta, her er den:

Det jeg brukte:
Aji Panca-chilipulver
Cayennepepper
Chiliflak
Paprikapulver
Spisskummen
Tørket oregano
Korianderfrø
Hel sort pepper
Hel grønn pepper
Salt


Slik gjorde jeg:
Jeg er som mange vet en chilipingle, så jeg liker at mat jeg lager ikke er altfor chilisterkt. Jeg bruker derfor de relativt milde chilivariantene cayenne og aji panca (Som jeg har kjøpt fra min favorittkrydderhandel), og så gir jeg det hele et ekstra lite spark med chiliflakene. Dersom du liker det sterkere, så kan du enten bruke et sterkere chilipulver, eller forskyve blandingsforholdet mellom chili og paprika.

Ta et par teskjeer av chilipulveret og ha det i en vid morter sammen med et par spiseskjeer paprika, en spiseskje spisskummen, en spiseskje oregano, en teskje korianderfrø, 4-5 pepperkorn og litt salt. Dryss over noen tørkete chiliflak, og mal alt fint sammen i morteren. Smak på krydderblandinga, og ha i mer av de ingrediensene du syns det trengs mer av til du er fornøyd. Ha til slutt noen fler chiliflak i uten å male dem.

Når du er fornøyd med blandinga steker du som vanlig kjøttdeig til tacoen, drysser over godt med kryddermix (Det trengs mer enn du tror!), og har i et par teskjeer tomatpure for jevning sammen med en desiliter vann. Rør godt rundt og la det putre i stekepanna til vannet er helt kokt inn.

onsdag 8. januar 2020

Ovnsstekt steinbit

Etter jeg flytta sørover har fisk blitt en knapp ressurs, og jeg prøver sjeldnere nye ting, men nå etter jula hadde jeg med litt av hvert til fryseren så da var tiden inne for å teste en ny vri på steinbitfileten jeg hadde tatt opp før jeg dro på jobb. Etter litt googling fant jeg denne oppskrifta, og modifiserte den litt.

Det du trenger:
1 middels stor steinbitfilet
1,5 dl creme fraiche
1 sitron
3 ss revet parmesan
4 ss hakket kruspersille
1 ss hakket frisk timian
2 vårløk, finhakket
4 ss griljermel
salt, pepper
litt smør

300 g aspargesbønner

6 poteter
1 finhakket timianstilk
litt andefett (Har du ikke det kan du fint bruke olivenolje)

Slik gjør du:
Start med å skjære potetene i fine båter og ha dem i en ildfast skål. Rør dem sammen med litt andefett, timian og salt, og sett dem i en varm stekeovn på ca 180 grader.

Rør sammen osten, urtene og creme fraichen, før du også river i skallet fra sitronen og klemmer saften fra den i. Smak til med salt og pepper.

Gni smørklatten utover bunnen av en ildfast skål, og skjær steinbiten i passe porsjonsstykker. Legg disse utover i forma. Legg et solid lag av creme fraiche-blandinga på toppen av fisken og dryss griljermel over.

Sett fisken inn i ovnen sammen med potetene når de har stått inne i ca 20 minutter. Rot litt rundt i potetene samtidig.

Etter nye 20 minutter koker du opp vann med salt i og varmer aspargesbønnene. Sil av vannet og server alt sammen når potetene er møre.