lørdag 27. desember 2014

Sennep

Henta oppskrift fra Kraftmamma og laga sennep som julegave i år:

Det du trenger:
ca 150 g gule sennepsfrø
ca 50 g svarte sennepsfrø
saft av 1/2 sitron
1/3 dl vann
1 ss salt
1 ss honning
1 ts gurkemeie
1 dl melk (Helst upasteurisert)

Slik gjør du:
Sett sennepsfrøene i en skål med rikelig vann over natta. Sil av dem og kjør dem med en stavmikser til blandingen er blitt så grov som du ønsker. Hold eventuelt av litt av frøene og bland i etter at du har most resten for å ha noen hele frø i den ferdige sennepen.

Ha melka i en kasserolle og varm den opp til den begynner å ryke. Klem litt av sitronsafta oppi melka slik at den skiller seg. Bland to spiseskjeer av mysen (Det tyntflytende) sammen med alle de andre ingrediensene i sennepsfrømosen. (Man kan justere smaken på sennepen ganske mye ved å variere forholdet mellom ingrediensene).

Sett sennepen til modning tre-fire dager på kjøkkenbenken før du har den over på tette glass og setter den i kjøleskapet. Den er nå spiseklar, men vil bare bli bedre med enda mer lagring. Holdbar minst et halvt år i kjøleskap.

Knallgodt!

fredag 26. desember 2014

Suppe med ribberester og asiatisk smak

Hørte på Herreavdelingens juleverksted på NRK P1 en kveld like før jul, og fanget opp en nydelig suppeoppskrift som jeg så modifiserte litt og som bidro til å få spist opp ribberestene.

Det du trenger:
Ribberester (Ha gjerne også i medister-/julepølse om du har)
Potetbiter (Kokt på forhånd)
Hønsebuljong
Chili
Fersk ingefær
Lemongrass
Hjertesalat
Vårløk
Koriander
salt, pepper

Slik gjør du:
Beregn 3-4 dl buljong pr person, og kok denne opp med finhakket chili og ingefær etter hvor sterkt du liker det i, samt noen lemongrass-stilker.

Skjær ribberestene, eventuell pølse og potet i passe store biter, og tilsett dem i buljongen når den har kokt noen minutter. (Ha gjerne i kjøttet litt før potetene) Gi det hele et nytt oppkok og skru ned varmen så det står og simrer noen minutter. Smak til med salt og pepper.

Finhakk koriander og skjær vårløk i passe biter og dryss over de siste to minuttene før servering. Fisk opp lemongrass-stilkene før du serverer suppen.

Skjær hjertesalatene i fire og legg en firedel i hver suppeskål før du tømmer i suppen.

Kjempeenkelt, kjempegodt, og varmende i romjula!

søndag 30. november 2014

Nakkekoteletter i ovn

En av mine signaturretter ble dagens middag etter at jeg løp på butikken 10 min før de stengte i dag og fant noen ingredienser.

Det du trenger:
2 nakkekoteletter
1 squash
1 gul paprika
1 bunt vårløk
10-12 babymais
1 boks hakket tomat
1 dl hvitvin
1 fedd hvitløk
Tørket persille
salt, pepper
Srirachasaus
smør, olivenolje
Limejuice

ris

Slik gjør du:
Varm en stekepanne godt, og ha i en skje smør og en skvett olivenolje. Stek kotelettene raskt på hver side og legg dem til side. Dryss salt og pepper over, og ha på litt limejuice.

Skjær squashen i strimler, del babymaisene i to, og skjær paprikaen og vårløken i passe stykker for å spise. Hakk hvitløkfeddet og ha det sammen med litt ny olje i stekepanna og varm det til hvitløken begynner å dufte. Ha så i resten av grønnsakene og la det surre et par minutter før du tømmer over de hakkete tomatene og hvitvinen. Rør godt rundt og la det putre noen minutter til før du drysser over godt med persille, og smaker til med litt sriracha til det blir så sterkt som du vil ha det.

Tøm blandinga over i en ildfast form, legg kotelettene på toppen (tøm over eventuell væske fra det de har ligget på) og sett formen i en varm stekeovn på litt under 200 grader. La det stå ca 20 minutter og godgjøre seg i ovnen.

Kok ris som tilbehør, slik at alt blir ferdig samtidig.

Ganske enkelt, og tusen ganger bedre enn de tradisjonelle norske kotelettrettene.

onsdag 26. november 2014

Flyndrefilet gratinert med sopp og grønnsaker

Rydda litt i fryseren, fant en pose flyndrefileter, og rota sammen dette.

Det du trenger:
400 g flyndrefilet
200 g frossen soppmix
100 g frosne grønne erter
5-6 snackgulrøtter
1-2 dl fløte

Salt, pepper
Gåse- eller andefett (Eller smør eller stekemargarin)
Purreløk
Tørket persille
Parmesanost

Ris

Sik gjør du:
Tørk filetene og gni dem inn med godt med salt og pepper.

Varm fettet godt i en jernpanne, og stek soppen til den er gjennomvarm. Ha soppen over i en ildfast form. Ha også ertene og gulrøttene skåret i 3-4 cm lange strimler i formen.

Stek flyndrefiletene ett minutt på hver side og legg dem oppå grønnsakene og soppen. Hell over fløten så grønnsakene er dekt, dryss over persille og tynne skiver av purreløk før du river litt parmesanost på toppen. Sett pannen inn i en varm stekeovn på ca 180 grader i et lite kvarter.

Mens fisken og grønnsakene godgjør seg i ovnen koker du ris til (Begynn tidligere dersom risen har lang koketid), og serverer alt mens det er rykende varmt.

Kjempegodt!

lørdag 18. oktober 2014

Laks med rømmelokk, grønnsaksblanding og sitronmelissesaus

Er hjemom en tur, og skulle lage et festmåltid til meg og mamma. Henta inspirasjon herfra, og slik ble min versjon.

Det du trenger: (Til to personer)
500 g laksefilet
1 dl rømme
50 g norvegia

3 sjalottløk
1 ss rosépepper1 ss smør
2 dl hvitvin
5 dl fiskekraft
3 dl fløte
salt, pepper
2-3 ss finhakket sitronmelisse

1 rød paprika
1 broccoli
1/2 purre
1/2 squash

ris

Slik gjør du:

Slå først på stekeovnen på ca 200 grader

Smelt smøret i en kjele, finhakk løken og la den surre på svak varme til den blir blank og myk sammen med rosépepperne.
Tilsett hvitvinen og la det hele koke til volumet er redusert til ca halvparten.

Mens sausen koker rører du sammen rømmen med revet ost og legger fiskefiletene i en ildfast form med rømmemiksen fordelt oppå. Sett dette inni ovnen og stek det i 20-25 minutter mens du gjør ferdig det andre. Gjør klart for å koke ris så også denne blir ferdig ca samtidig som alt det andre.

Ha så fiskekrafta i sausen og gjenta en halvering av volumet. Når volumet på sausebasisen igjen er halvert tilsetter du fløten og lar sausen koke til den er passelig tykk.

Skjær paprikaen, purren og squashen i strimler, og brokkolien i små buketter. Kok opp litt vann, ha i brokkolien og gi den et oppkok før du tømmer av vannet. Varm litt olje i en stekepanne og ha i grønnsakene (også brokkolien) et par minutter så de blir varme uten å miste sprøheten.

Smak til sausen med salt og pepper og tilsett sitronmelissen. La det putre et par minutter til og sil deretter sausen over i en serveringsskål.

Dette ble noe av den beste sausen jeg har spist på fisk noensinne, så dette kan anbefales på det aller aller sterkeste!




søndag 12. oktober 2014

Andebryst, appelsinsaus og appelsinpotetmos

Skal snart hjem og hamstre litt frossenfisk, så da måtte fryseren spises tom først. I dag ble det to andebryst jeg hadde kjøpt i Sverige for en evighet siden som måtte bøte med «livet». Oppskrifta kom for det meste fra matbloggen «HellesKitchen», men noen personlige vrier måtte til.

Det du trenger: (Til tre storetere)
To andebryst
Salt, pepper
Timian
3-4 hvitløksfedd

300 g frosne aspargesbønner

Appelsinsaus:
Saften av tre appelsiner
Appelsinjuice
1-2 ts anis
Finrevet appelsinskall av en halv appelsin
1 ss sherry

Appelsinpotetmos:
8 poteter
75 g smør
1,5 dl melk
salt
pepper
muskatnøtt
Finrevet appelsinskall av en halv appelsin

Slik gjør du:
Skjær fettsiden på andebrystene i ruter, og gni begge sidene godt inn med salt og pepper. Stek brystene med fettsiden ned i en tørr, litt over middels varm stekepanne til skinnet er blitt ordentlig sprøtt og det har sluppet ut en del fett. Snu deretter brystet og stek det et par minutter på den andre siden også.
Legg deretter brystene over i en ildfast form sammen med timian og hvitløk. (Ta vare på fettet, det er prima til å steke f.eks. poteter i) Stekes videre i stekeovn på 150̦° til du har fått en kjernetemperatur på ca 60 grader. (Ca 15 minutter) Vil du ha det svært godt stekt kan du gå noe varmere, men over 68 grader bør unngås.
Når andestykkene er ferdige lar du dem hvile ca 10 minutter før du skjærer dem opp i halvcentimetertykke skiver.

Klem saften av tre appelsiner over i en stekepanne og bland inn litt anis, revet appelsinskall og sherry. Tilsett om nødvendig litt appelsinjuice fra pakke dersom du syns det ser ut som det blir lite juice. La dette koke på svak varme til du står igjen med ca. halvparten. Ha over i noe som er egnet for å servere fra.

Skrell potetene og skjær dem i fyrstikkesketykke skiver. Kok dem til de er møre, og hell av vannet. Smelt smøret og la det bli lysebrunt før du tilsetter melken. Ha i litt salt og pepper, og riv litt muskatnøtt oppi. Mos potetene med en potetmoser og rør inn smørmelken til du får ønsket konsistens. Bland til slutt inn revet appelsinskall i mosen.

Kok opp en kjele med vann med litt salt i. Når vannet fosskoker har du i de frosne aspargesbønnene. Kok opp igjen vannet, og la det koke et halvt minutt før du tømmer av vannet og har bønnene på et serveringsfat sammen med anda.

Kjempegodt, men krever litt planlegging for å få alt ferdig ca samtidig. (Prøv også å unngå å rive den ildfaste forma i gulvet mens du skjærer opp anda, slik jeg gjorde. Når du har tusen ting å gjøre samtidig på kjøkkenet har du ikke lyst å måtte vaske gulvet i tillegg til alt det andre.)

søndag 28. september 2014

Pølser med linser og soubisesaus

Var en svipptur til Danmark forrige helg, og kjøpte der noen røkte kaninpølser jeg syntes fortjente noe spennende tilbehør. Spurte om råd på facebook, og fikk en hel rekke gode tips på gruppa «Spør om ka du vil Mo i Rana». Etter å ha bladd litt i Sølvskjeen, sett på hva jeg hadde, og ikke minst: Sjekka hva Joker'n rundt hjørnet hadde i hyllene, så ble resultatet dette.

Det du trenger:

Pølser

Bechamelsaus:
50 g smør
50 g hvetemel
2 dl kyllingkraft
3 dl melk
salt, hvit pepper, revet muskat

Soubisesaus:
2 store løk
50 g smør
1 porsjon Bechamelsaus (se over)
2,5 dl kremfløte
salt

Linsegryte:
250 g linser
1 stilk stangselleri
1 persillerot
1 løk
120 g bacon
2 fedd hvitløk
salt

Slik gjør du:
Denne maten krever litt forberedelser, flere av delrettene kan lages på litt forskjellige måter, så det må planlegges sånn at alt blir ferdig omtrent samtidig.

Linsegryte:
Dersom du bruker tørkete linser, legg dem i bløt i ca 2 timer før du skyller dem godt, dersom du som jeg gjorde denne gangen har kjøpt linser på boks, gå rett til skyllinga. Ha linsene i en kjele og ha i vann til du såvidt dekker dem. Skjær selleri, persillerot og løk i store stykker og ha dette også i kjelen.
Kok det hele opp, før du tilsetter bacon i tykke skiver og hvitløkfeddene (hele).
Demp varmen og la alt sammen småputre under lokk til linsene er skikkelig møre (ca 20 minutter, kan gå noe raskere med bokslinser). Ta kjelen av varmen, fisk ut grønnsakene og kast dem. Ta så opp baconet, skjær det i strimler, og ha det tilbake i gryta. Varm det opp, og la det evnt putre litt uten lokk for å tørke det opp litt om det blir veldig flytende i kjelen. Smak til med salt.

Soubisesaus:
Skjær løkene til soubisesausen i tynne skiver og kok dem i vann i ca 5 minutter. Tøm av vannet, avkjøl løken og la den dryppe av i en sil noen minutter. Smelt smøret i en kjele på svak varme, og tilsett løken, en klype salt og 2-3 ss vann (eller kyllingkraft dersom du har det klart). La løken surre på svaaaak varme (Den skal bli helt myk, men ikke ta farge i det hele tatt) til den nesten går i oppløsning av seg selv. Mos den med en potetstapper til den er blitt en jevn puré, og sett den til side.

Smelt smøret til bechamelsausen på middels varme. Rasp i litt muskatnøtt og rør smøret inn, før du skrur ned varmen. Rør inn først krafta og deretter melka mens du hele tida rører så det ikke svir seg. Kan ta litt tid å koke dette opp igjen, men ikke fall for fristelsen til å skru varmen litt ekstra opp, det kan fort straffe seg! Når det har kokt noen minutter, smak til med litt salt og hvit pepper, og kok til melsmaken er vekk (ca. 10 minutter.)

Tilsett løkpuréen i bechamelsausen, og rør godt rundt. Rør deretter også inn kremfløten, og smak på nytt til med litt salt. Varm den ferdige soubisesausen opp nesten til kokepunktet uten å la den koke, mens du hele tiden rører.

Pølser:

Varm pølsene på en måte som passer, og som du liker. Jeg varma dem denne gangen på grillspyd i stekeovnen, men en vanlig grill, en stekepanne eller en vanlig stekeovn kan selvsagt også brukes.


Som sagt: Her må det planlegges litt så alt blir ferdig ca samtidig, men disse tre rettene passer veldig godt sammen. Om man vil ha en karbohydrat/stivelsekilde utenom linsegryta kan man selvsagt også lage en god potetmos til.

søndag 21. september 2014

Andeconfit

Midt i det som ellers er fårikålsesong har jeg vært en svipptur i Danmark. Der kjøpte jeg et andelår vakumpakket med litt av sitt eget fett, og da jeg kom hjem tilberedte jeg det på enkleste vis, etter å ha latt meg inspirere litt av Viestad i Dagbladet:

Det du trenger:
1-2 konfiterte andelår pr. person
Poteter
Hvitløk
Sitron
Grønnsaker som egner seg for ovnsbaking (Sellerirot/Gulrot/Pastinakk/Persillerot/Løk(Her setter nesten bare fantasien grenser))
Timian

Rødvinssaus

Slik gjør du:

Åpne pakken med and, skrap av mest mulig av fettet som ligger utenpå og ha det i en ildfast form.
Varm opp en stekeovn til 200 grader.
Skjær potetene i små båter/skiver, og skjær grønnsakene i skiver. Skrell 2-5 fedd hvitløk og ha dem og alle grønnsakene i formen og rør godt rundt så det blander seg med andefettet.
Ha 2-3 sitronbåter på toppen, dryss over litt timian, og sett formen inn lavt i ovnen.
La det hele steke ca 20 minutter, ta ut formen og rør godt rundt en gang underveis.
Legg så andelåret på en rist litt høyt i ovnen, og skru ovnen over til kun overvarme.
Stek videre i 15-20 minutter til skinnet på andestykket er blitt sprøtt og godt. (Pass på underveis så det ikke svir seg)

Server med en rødvinssaus (Jeg brukte Toro posesaus med litt ekstra krydder i denne gangen, men dersom man er bedre forberedt enn jeg var lager man den selvsagt fra bunnen).

Kjempegodt, og relativt enkelt!

(Etter sigende er det rimelig enkelt å konfitere sin egen and også, men det får bli en annen gang)

mandag 25. august 2014

Tomatsuppe

Ettersom jeg lagde hønsegryte i går, hadde jeg en del kraft til overs som jeg måtte finne på noe å lage av. Det, kombinert med at jeg har noe ugreie på gang i halsen førte til at jeg lette opp en gammel oppskrift på tomatsuppe.

Det du trenger:
2 rødløk
3-6 fedd hvitløk (kan sløyfes)
4 ss olivenolje
1 kopp hakket bladpersille
1 ts tørket timian eller en håndfull finhakket frisk timian
2 bokser hele flådde tomater (ca. 800g)
1,2 l hønsebuljong
120 g pasta (farfalle, penne eller makaroni)
salt, pepper
2 ts tørket basilikum eller en stor håndfull finhakket frisk basilikum
1 ss rødvineddik
Loff

Slik gjør du:
Finhakk løken og hvitløken. Varm oljen litt i en kjele, og ha i løken og surr den på svak varme til den er blitt myk og blank. Finhakk så persillen og timianen og tilsett den og la den surre sammen med løken et par minutter.
Fisk tomatene opp av tomatjuicen og ha dem over i kjelen, prøv å holde dem hele. Spe så med buljongen, før du legger på lokk og lar det hele småputre i minst en halvtime.

Ta kjelen av plata, og mos alt innholdet. Bruk enten en blender, en kjøkkenmaskin med hurtigmikser, eller en stavmikser (Ha suppa over i en egnet beholder for sistnevnte dersom du bruker nonstick-kjele).
Sett suppen på kok igjen, smak til med salt og pepper, og tilsett pastaen når det koker. Beregn videre koketid ut fra anvisningen på pakken.

Tilsett like før servering basilikum og vineddik.

Serveres enten med loff og smør som det er, eventuelt kan du lage krutonger ved å skjære fire loffskiver i terninger og steke dem gylne og sprø i litt olivenolje og hvitløk. Fordel krutongene over suppen rett før servering.

Velbekomme!

mandag 14. juli 2014

Grillet lammecarré med tzatziki, romesco og potetsalat

Laget et solid grillmåltid til mamma og pappa da jeg var hjemme på ferie, og hentet mer enn bare inspirasjon herfra.

Det du trenger:
1,2 kg lammecarré
salt, pepper
frisk rosmarin
litt revet sitronskall

100 g soltørkete tomater
2 fedd hvitløk
2 ss tomatpuré
1 dl god olivenolje
1 cm rød chili
2 skiver loff/focaccia/rundstykker fra i går eller dagen før
30 g skåldede mandler
1 sjalottløk

1 slangeagurk
2 fedd hvitløk
salt, hvit pepper
2,5 dl gresk/tyrkisk yoghurt

500g nypoteter
1/2 rødløk
1 dl olivenolje
2 ss rødvinseddik
salt, pepper
1 ss sukker
2 ss finsnittet gressløk

Slik gjør du:

Begynn med å lage romescosausen.
Dersom tomatene er tørre i pose, legg dem i bløt i vann i en time, hvis de er på glass i olje kan du bruke dem som de er, bare tilsett et par ss vann. Ha alle ingrediensene unntatt brødet i en liten kjele og la det småputre i en time. Ha så i også brødet og kjør alt sammen til en jevn puré med en stavmikser. Smak til med salt, og ha eventuelt i mer olje om du ønsker det mer flytende.
Oppbevares kjølig fram til servering.

Mens romescoen koker kan du lage tzatziki. Mos hvitløksfeddene og finhakk det som måtte være igjen av større biter deretter. Bland dem godt med yoghurten og ha i litt salt og finmalt hvit pepper.
Rasp deretter agurken med en grov rasp, og la strimlene ligge 10-15 minutter i et kaffefilter eller lignende for å dreneres litt. Bland så agurken sammen med yoghurten og sett det kjølig til servering.

Skjær potetene i skiver og kok dem i lettsaltet vann. Sil av vannet og sett potetene til side.
Finhakk løken, tilsett olivenolje, rødvinseddik, salt, pepper og sukker og ha alt i en kjele. La denne blandingen koke i en liten kjele til løken er mør. Bland dette med potetene og dryss gressløken over like før servering.

Kutt fettet på lammecarréen og gni inn finhakket rosmarin og revet sitronskall over hele.
Grill fettsiden på sterk varme i noen minutter så den blir litt crisp. Ha deretter på salt og pepper og grill kjøttet ferdig, til en kjernetemperatur på ca 55 grader over svak (indirekte) varme.

Et virkelig grillfestmåltid!

lørdag 21. juni 2014

Breiflabbgryte med gurkemeieris

Min første matbloggpost fra mitt nye hjem i Oslo er nok en sak som er inspirert av noe i Sølvskjeen.

Det du trenger:
7-8 skiver breiflabbfilet, 1,5-2 cm tykke
hvetemel til å vende i
2 ss olivenolje
40 g smør
1,5 løk
1,5 dl tørr hvitvin
Skall av 1 appelsin
Skall av 1 sitron
Frisk ingefær
Litt tabasco eller sriracha (Går helt sikkert også fint med andre chilisauser)
1 tomat
Bladpersille
Salt og pepper

Langkornet ris
Malt gurkemeie

Slik gjør du:
Planlegg så risen blir ferdig samtidig som det andre, dette er noe av det vanskeligste med å lage dette måltidet. Tilsett litt salt og 1-2 ts gurkemeie i kokevannet så risen blir gul og fin.

Ha oljen og halvparten av smøret i en gryte og smelt smøret. Finhakk løken og la den surre på svak varme i 4-5 minutter til den er blitt blank og myk.
Vend fiskeskivene i hvetemel og ha dem i gryta og la dem stekes et par minutter sammen med løken. Snu dem en gang underveis.
Hell vinen over fisken, og la det putre til den stort sett er kokt inn.
Riv sitrusskallene, skjær ingefæren i strimler og skjær tomaten i terninger (uten å ta med steinene). Ha dette sammen med chilisausen (Bare bittelitt, dette er ikke en chiligryte) og salt og pepper i gryta og la det hele stå og surre i 10 minutter.

Rør resten av smøret inn i risen, og finhakk litt persille og dryss over gryta før du serverer.

Velbekomme!

søndag 30. mars 2014

And i rød curry

Hadde litt bærehjelp her i dag, og da måtte det jo serveres noe å styrke seg på. Hentet inspirasjon fra disse to oppskriftene, og slik ble resultatet mitt.

Det du trenger:
Foto: Eirik Meidell

2 andebryst
rapsolje
salt
pepper
5 krydder-blanding

1/2 l tykk kokosmelk/-fløte
1 rød chili
1-2 ss currypaste
fiskesaus
limeblader
hermetisk ananas
hermetiske litchi-bær
cherrytomater
palmesukker
thai-basilikum

jasminris

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 180°. Snitt skinnet på andebrystene på skinnsida. Gni dem inn med salt og pepper på begge sidene, og kinesisk 5 krydder-blanding på skinnsida. Ha bittelitt olje i en stekepanne og varm den godt opp. Stek brystene 2 minutter med skinnsida ned og legg dem over i en metallform som du setter i den varme ovnen. Stekes i 15 minutter før du slår av varmen og setter ovnen på gløtt i 10 min til.

Kok ris etter anvisningen på pakken så det blir ferdig samtidig som det andre.

Varm opp litt olje i en stor kjele. Ha i currypasten og chilien (finhakket uten frø) og surr det et halvt minutt mens du rører godt. Ha i kokosmelka og rør mens du lar det koke opp. Ha så i 1 ss fiskesaus, et par limeblader, og passe mengde ananas, litchi-bær og cherrytomater. La det småkoke i noen minutter mens du venter på at risen og anda blir ferdig.

Ta andebrystene ut av ovnen og skjær dem i halvcentimeters skiver som du lar putre i curryen sammen med det andre i et par minutter. Smak til med palmesukker og thaibasilikum.

Kjempegodt!

lørdag 29. mars 2014

Stekt kveite med sennepssaus og kinakål

Dagens middag ble rett og slett denne, men jeg velger allikevel å skrive den inn her.

Det du trenger:
2 kveiteskiver
140 g kantarell
1/4 kinakål
1/2 purreløk
1 tomat
1,5 dl fløte
<1 ss dijonsennep
<1 ss søt sennep
persille, hakket
salt
pepper
smør
sitronsaft

ris

Slik gjør du:
Dryss salt og pepper på begge sider av kveiteskivene og legg dem til side til du er klar til å fortsette.

Kok opp vann til risen. Før du har i risen dypper du tomaten i det kokende vannet i ca 1 min før du fisker den opp og legger den i iskaldt vann.

Finhakk kålen, skjær purren i skiver og kutt tomaten i terninger (kast det bløte med frøene i midten), legg dette i en skål for seg.

Varm en stor stekepanne ganske varm, og legg i fisken sammen med soppen. Når du har fått en fin stekeskorpe på ene siden som er i ferd med å bli gyllen tilsetter du grønnsakene og steker dem et par minutter.

Snu så fisken og ha i fløten. Rør rundt, og etter et par minutter har du i også sennepen og rører på nytt godt rundt. (Men pass på at du ikke bryter fiskeskivene opp i biter)

Til slutt har du litt smør og godt med sitronsaft før du rører inn den finhakkede persillen. Smak til med salt og pepper og server med ris.

Velbekomme!

torsdag 27. mars 2014

Laks med østerssaus, brokkoli, sopp og ris

Hadde en kjapp varetelling i kjøleskapet i morres, og spurte facebook om middagstips basert på innholdet.

Mange gode forslag, men det ble Trudes link til «sinnakokken» som gikk av med seieren, men selvsagt ikke uten modifikasjoner.

Det du trenger

Laksefilet, hel eller i porsjonsstykker (Uten skinn)
Smør/olje til steking

Brokkoli
Sjampinjong

1 dl Østerssaus
1 dl Soyasaus
1 ss smør
2 sjalottløk, grovhakket
1 ts revet ingefær
1 ts finhakket hvitløk

Ris

Slik gjør du

Kok risen slik at den er ferdig samtidig som alt det andre.

Gjør brokkolien klar til damping slik at den er ferdig samtidig som alt annet.

Smelt smøret til sausen i en liten kjele sammen med løken. Når dette har surret et par minutter kan du ha i østers- og soyasausen. Rør godt før du tilsetter også ingefæren og hvitløken. Skru ned varmen og la det stå på svak varme mens du rører av og til frem til servering.

Skjær soppen i seks- eller åttedeler. Smelt litt smør og ha litt olje i en stekepanne, når dette er ganske varmt har du i soppen. La dette brunes litt før du har i også laksen. Stek laksen på begge sider til den er blitt slik du liker den, og server alt sammen.

En rett som krever litt planlegging for å få alt ferdig samtidig, men kjempegodt, og omtrent så enkelt som du får det.

Sausen ble saltere enn jeg liker den, så om jeg lager dette flere ganger kommer jeg til å prøve å redusere mengden soyasaus og kanskje heller ha i litt vann.

Takk til Trude for tipset!