Før jeg dro på jobb i dag tok jeg noen kyllinglårfileter ut av fryseren, med en målsetting om å finne på noe spennende å bruke dem til før jeg kom hjem igjen.
Etter litt googling fant jeg et par oppskrifter hos Joker jeg lot meg inspirere av, og her er resultatet. Jeg tok på meg hodelykt og laget det på grillen i høstmørket, men det er sikkert en smal sak å lage det på annet vis.
Det du trenger:
2 store stykker kyllinglårfilet (Eller tilsvarende mengde annet kyllingkjøtt)
5-6 små melne poteter
200 g frosne rotgrønnsaker
2-3 dl appelsinjuice (Jeg brukte ferskpresset juice av to appelsiner, og fylte på med vanlig juice med fruktkjøtt)
1/2 dl Soyasaus
1/2 dl vann
2-3 stilker timian
En skvett kyllingfond
Olivenolje
Salt
Pepper
Marinade:
1 dl olivenolje
1/2 dl soyasaus
saften av 1/2 sitron
svart og hvit pepper, finmalt
fire-fem stilker timian
7-8 cm purreløk skåret i 4-5 stykker
Slik gjorde jeg:
Bland sammen ingrediensene til marinaden og ha i kyllingstykkene. Rot godt rundt så kyllingen blir helt dekt. Sett til side.
Skjær potetene i fine båter og ha dem i en aluminiumsform. Tøm over olivenolje og litt salt og sett dem på direkte varme på grillen.
Ha appelsinsaft, soyasaus, vann, timian og kyllingfond i en kasserolle og kok det opp. Kvern i litt svart pepper. La det småkoke noen minutter.
Tøm rotgrønnsakene over forma med potetene og sprinkle over litt mer salt og olivenolje.
Gjør klar en ny aluminiumsform og sett den på indirekte varme i grillen, tøm i litt olivenolje. Legg kyllingstykkene på direkte varme i kort tid, bare så de får en solid stekeskorpe. Ta dem av grillrista og legg dem i aluminiumsforma. Tøm over appelsinsausen og lukk lokket til grillen så det blir godt og varmt der inne.
La det hele stå og godgjøre seg i 20-25 minutter, til potetene er skikkelig møre (mine ble ikke bare møre, sida som var ned mot bunnen av forma var blitt supercrispy, nesten som potetgull!) og sausen har kokt inn en del.
Enkelt og godt!
tirsdag 30. oktober 2018
mandag 13. august 2018
Squashsuppe
Satt hjemme en mandagskveld og hadde null lyst å dra ut for å finne mat, så da var det bare å saumfare kjøleskapet og prøve å lage noe av det som befant seg der. Resultatet, basert på TINEs oppskrift, ble riktig så bra, og var tilogmed innafor «meatfree monday»-konseptet! (Selv om det inneholder meierivarer så det holder)
Det jeg brukte:
1 squash (Jeg brukte en rund en jeg fant på Bondens marked, men funker sikkert helt fint med vanlige avlange også)
2 sjalottløk
1 ss smør
4,5 dl lettmelk
1 grønnsaksbuljongterning
1 fedd hvitløk
salt
pepper
1,5 dl fløte
50 gram vellagret hvitost (Jeg brukte sveitser)
brød, smør
Slik gjorde jeg:
Sett en gryte på ovnen, og smelt smøret i den. Mens det varmes skjærer du squashen i terninger og legger dem til side. Skrell hvitløksfeddet og ha det i smøret når det er varmt. Finhakk sjalottløkene og tilsett også dem. La det frese et par minutter.
Tilsett squashen, buljongen og melken. Kok opp og la det putre i ti minutter. Når det har kokt et par minutter kan du fiske hvitløksfeddet ut av suppa dersom du finner det.
Visp fløten til krem, og riv osten fint. Rør osten inn i kremen og slikk resten av kremen av vispene på håndmikseren (viktig trinn!)
Smak til med salt og pepper, og bland ostekremen inn i suppen. Server straks, så det fortsatt er «klumper» av krem som flyter rundt i suppen når den serveres. Sett også fram noe godt brød og smør ved siden av.
Kjempegodt, og fort gjort!
1 squash (Jeg brukte en rund en jeg fant på Bondens marked, men funker sikkert helt fint med vanlige avlange også)
2 sjalottløk
1 ss smør
4,5 dl lettmelk
1 grønnsaksbuljongterning
1 fedd hvitløk
salt
pepper
1,5 dl fløte
50 gram vellagret hvitost (Jeg brukte sveitser)
brød, smør
Slik gjorde jeg:
Sett en gryte på ovnen, og smelt smøret i den. Mens det varmes skjærer du squashen i terninger og legger dem til side. Skrell hvitløksfeddet og ha det i smøret når det er varmt. Finhakk sjalottløkene og tilsett også dem. La det frese et par minutter.
Tilsett squashen, buljongen og melken. Kok opp og la det putre i ti minutter. Når det har kokt et par minutter kan du fiske hvitløksfeddet ut av suppa dersom du finner det.
Visp fløten til krem, og riv osten fint. Rør osten inn i kremen og slikk resten av kremen av vispene på håndmikseren (viktig trinn!)
Smak til med salt og pepper, og bland ostekremen inn i suppen. Server straks, så det fortsatt er «klumper» av krem som flyter rundt i suppen når den serveres. Sett også fram noe godt brød og smør ved siden av.
Kjempegodt, og fort gjort!
søndag 12. august 2018
Grillet kaninribbe med baconrösti og fennikkel
Etter å ha startet dagen på Bislett stadion tok jeg turen til Bondens Marked på Majorstua før jeg dro til Greibanen for dagens andre fotballkamp. Etter denne dro jeg hjem og grillet følgende middag basert på ingredienser jeg kjøpte der.
Det jeg brukte:
1 side av kanin
dijonsennep
3-4 kvister timian
flaksalt
grovkvernet pepper
En liten fennikel
parmesanost
olivenolje
salt til kokevann
4 kokefaste poteter
1/2 gul løk
60-70 g bacon
parmesanost
grovkvernet pepper
(om nødvendig litt salt)
olivenolje til steking
[saus] *
Slik gjorde jeg:
Start med å smøre inn kaninkjøttet med sennep, finhakk timianen og gni den inn i sennepen. Kvern over sort pepper og smuldre litt flaksalt over. Sett kjøttet til side.
Riv potetene (Dersom det ikke er nypoteter, skrell dem først) i en sikt og la det renne av dem litt. Riv også løken i sikten. Klem ut mest mulig vann og ha det over i en bolle og rør godt rundt. Skjær baconet i små biter og bland også dem inn sammen med litt revet parmesanost og grovkvernet pepper. Ettersom du har hatt både bacon og salt ost i trengs det sannsynligvis ikke mer salt, men om du bruker et spesielt mildt bacon kan du ha i bittelitt.
Varm litt olivenolje i en stekepanne, og ta en liten håndfull av röstiblandingen og klem ut en flat liten kake på en fjøl. Stek et par-tre slike kaker om gangen (etter hva du har plass til i stekepannen) til de er vakkert gyldne på begge sider, og legg dem til side.
Kok opp vann med litt salt i. Del fennikkelen i to på langs og la den koke i ca fem minutter. Ta den ut og avkjøl den. Smør deretter olivenolje på kuttflatene, og høvle over store flak med parmesanost.
Fyr på grillen. Min grill har i tillegg til selve grillristen en «hylle» høyere opp, her la jeg röstiene til å gjennomsteke ferdig. Legg kaninkjøttet på grillrista og la det få en skikkelig stekeskorpe før du legger også det opp på hylla for å steke ferdig.
Ha et område på grillen som kan brukes til indirekte grilling, og legg fennikelhalvdelene der, med osten opp. La dem stekes til osten er smeltet og gyllen.
Serveres med en god saus til. Kjempegodt!
* På sausefronten gjorde jeg det veldig enkelt denne gangen: Toro viltsaus, spicet opp med et einebær, noen skiver brun geitost. og et par timiankvister.
Det jeg brukte:
1 side av kanin
dijonsennep
3-4 kvister timian
flaksalt
grovkvernet pepper
En liten fennikel
parmesanost
olivenolje
salt til kokevann
4 kokefaste poteter
1/2 gul løk
60-70 g bacon
parmesanost
grovkvernet pepper
(om nødvendig litt salt)
olivenolje til steking
[saus] *
Slik gjorde jeg:
Start med å smøre inn kaninkjøttet med sennep, finhakk timianen og gni den inn i sennepen. Kvern over sort pepper og smuldre litt flaksalt over. Sett kjøttet til side.
Riv potetene (Dersom det ikke er nypoteter, skrell dem først) i en sikt og la det renne av dem litt. Riv også løken i sikten. Klem ut mest mulig vann og ha det over i en bolle og rør godt rundt. Skjær baconet i små biter og bland også dem inn sammen med litt revet parmesanost og grovkvernet pepper. Ettersom du har hatt både bacon og salt ost i trengs det sannsynligvis ikke mer salt, men om du bruker et spesielt mildt bacon kan du ha i bittelitt.
Varm litt olivenolje i en stekepanne, og ta en liten håndfull av röstiblandingen og klem ut en flat liten kake på en fjøl. Stek et par-tre slike kaker om gangen (etter hva du har plass til i stekepannen) til de er vakkert gyldne på begge sider, og legg dem til side.
Kok opp vann med litt salt i. Del fennikkelen i to på langs og la den koke i ca fem minutter. Ta den ut og avkjøl den. Smør deretter olivenolje på kuttflatene, og høvle over store flak med parmesanost.
Fyr på grillen. Min grill har i tillegg til selve grillristen en «hylle» høyere opp, her la jeg röstiene til å gjennomsteke ferdig. Legg kaninkjøttet på grillrista og la det få en skikkelig stekeskorpe før du legger også det opp på hylla for å steke ferdig.
Ha et område på grillen som kan brukes til indirekte grilling, og legg fennikelhalvdelene der, med osten opp. La dem stekes til osten er smeltet og gyllen.
Serveres med en god saus til. Kjempegodt!
* På sausefronten gjorde jeg det veldig enkelt denne gangen: Toro viltsaus, spicet opp med et einebær, noen skiver brun geitost. og et par timiankvister.
mandag 6. august 2018
Nockerl med sopp og skinke
Etter å ha sett Ernst lage dette på Matkanalen, fant jeg ut jeg måtte prøve selv, og kom fram til noe som er så enkelt og godt at det garantert blir laget flere ganger. Skriver derfor ned oppskrifta her også i fall den forsvinner fra andre steder, samt skalerer ned litt for mindre middager enn denne italiensk-østerrikske tirol-crossoveren Ernst serverte i Toscana.
Nockerl er den østerrikske varianten av gnocchi, og kan selvsagt som ekte italienske gnocchi lages med poteter, men her har både Ernst og jeg valgt en enklere mel- og eggbasert metode. Dersom du liker å ha det litt hektisk på kjøkkenet når du lager mat kan du fint hakke grønnsakene etter hvert som du kommer til dem i oppskrifta, mens om du foretrekker å ha det rolig kan du med fordel gjøre alt klart på forhånd. Les uansett gjennom hele oppskrifta på forhånd så du ikke får noen overraskelser.
Det du trenger:
Nockerldeig:
2 dl hvetemel
1 egg (Gjerne størrelse M)
2 dl vann
olivenolje
vann
salt
Sopp- og skinke-tilbehør:
1 løk
1 liten squash
70-100 g prosciutto (eller til nød annen spekeskinke)
2 dl steinsopp (evnt 100 g tørket steinsopp)
1 paprika
1/2 bunt persille
1 egg
olivenolje
salt
pepper
Til servering:
extra virgin olivenolje
syltetøy (fx tyttebær)
Slik gjør du:
En lang ingrediensliste, men relativt enkelt å lage. Start med å lage nockerlene. Ha melet i en bolle, ha i egget og litt over halvparten av vannet, litt etter litt. Spe om nødvendig med enda mer vann. Du skal ende opp med noe som helt klart er en deig og ikke en røre, men likevel er svært flytende sammenlignet med de fleste andre deiger.
Kok opp en stor kjele med vann og tilsett litt salt i vannet. Smør olivenolje på en skjærefjøl og legg deigen på den. Når vannet koker holder du fjøla over kjelen og skaver av små strimler av deigen med en kniv. Om du plages med at deigen fester seg til kniven, smør den også inn med litt olivenolje.
Ikke ta urimelig mange nockerl i vannet om gangen, kok dem heller i flere omganger. Når de flyter opp er de ferdige, og du kan fiske dem opp med en hullsleiv og legge dem på en damprist over et fat så vannet renner av dem. sprinkle litt olivenolje over dem.
Varm litt olivenolje i en stekepanne. Pass på at det ikke blir for varmt, ingenting skal brunes.
Hakk løken og fres den i stekepanna til den er blitt blank.
Hakk soppen (Dersom du bruker tørket sopp, legg den i bløt i varmt vann ca samtidig som du begynner å lage nockerl-deigen), ha også den i stekepanna
Skrell squashen og skjær den i terninger, skjær skinken i små terninger (eller strimler, dersom det er skivet skinke du har). Ha det sammen med løken og soppen i stekepanna og la det stekes litt sammen. Dersom det virker tørt i panna, ha i litt mer olivenolje.
Finhakk paprikaen og tilsett også den etter et par minutter, smak så til med salt og pepper.
Finhakk også persillen og rør den inn sammen med alt det andre før du leter fram nockerlene og har også dem i stekepanna så de blir gode og varme igjen. Tøm egget over stekepanna og rør godt så det egentlig ikke synes at det er et egg der, annet enn på at alt får en antydning til gulfarge.
Serveres rykende varmt med god olivenolje på bordet som kan sprinkles på på fatet. Ernst anbefaler tyttebærsyltetøy som tilbehør (det liker ikke jeg, så det gadd jeg ikke), og jeg ser for meg at faren min som elsker moltesyltetøy som tilbehør til alt mulig rart kan tenkes å ville ha det.
Velbekomme!
Nockerl er den østerrikske varianten av gnocchi, og kan selvsagt som ekte italienske gnocchi lages med poteter, men her har både Ernst og jeg valgt en enklere mel- og eggbasert metode. Dersom du liker å ha det litt hektisk på kjøkkenet når du lager mat kan du fint hakke grønnsakene etter hvert som du kommer til dem i oppskrifta, mens om du foretrekker å ha det rolig kan du med fordel gjøre alt klart på forhånd. Les uansett gjennom hele oppskrifta på forhånd så du ikke får noen overraskelser.
Det du trenger:
Nockerldeig:
2 dl hvetemel
1 egg (Gjerne størrelse M)
2 dl vann
olivenolje
vann
salt
Sopp- og skinke-tilbehør:
1 løk
1 liten squash
70-100 g prosciutto (eller til nød annen spekeskinke)
2 dl steinsopp (evnt 100 g tørket steinsopp)
1 paprika
1/2 bunt persille
1 egg
olivenolje
salt
pepper
Til servering:
extra virgin olivenolje
syltetøy (fx tyttebær)
Slik gjør du:
En lang ingrediensliste, men relativt enkelt å lage. Start med å lage nockerlene. Ha melet i en bolle, ha i egget og litt over halvparten av vannet, litt etter litt. Spe om nødvendig med enda mer vann. Du skal ende opp med noe som helt klart er en deig og ikke en røre, men likevel er svært flytende sammenlignet med de fleste andre deiger.
Kok opp en stor kjele med vann og tilsett litt salt i vannet. Smør olivenolje på en skjærefjøl og legg deigen på den. Når vannet koker holder du fjøla over kjelen og skaver av små strimler av deigen med en kniv. Om du plages med at deigen fester seg til kniven, smør den også inn med litt olivenolje.
Ikke ta urimelig mange nockerl i vannet om gangen, kok dem heller i flere omganger. Når de flyter opp er de ferdige, og du kan fiske dem opp med en hullsleiv og legge dem på en damprist over et fat så vannet renner av dem. sprinkle litt olivenolje over dem.
Varm litt olivenolje i en stekepanne. Pass på at det ikke blir for varmt, ingenting skal brunes.
Hakk løken og fres den i stekepanna til den er blitt blank.
Hakk soppen (Dersom du bruker tørket sopp, legg den i bløt i varmt vann ca samtidig som du begynner å lage nockerl-deigen), ha også den i stekepanna
Skrell squashen og skjær den i terninger, skjær skinken i små terninger (eller strimler, dersom det er skivet skinke du har). Ha det sammen med løken og soppen i stekepanna og la det stekes litt sammen. Dersom det virker tørt i panna, ha i litt mer olivenolje.
Finhakk paprikaen og tilsett også den etter et par minutter, smak så til med salt og pepper.
Finhakk også persillen og rør den inn sammen med alt det andre før du leter fram nockerlene og har også dem i stekepanna så de blir gode og varme igjen. Tøm egget over stekepanna og rør godt så det egentlig ikke synes at det er et egg der, annet enn på at alt får en antydning til gulfarge.
Serveres rykende varmt med god olivenolje på bordet som kan sprinkles på på fatet. Ernst anbefaler tyttebærsyltetøy som tilbehør (det liker ikke jeg, så det gadd jeg ikke), og jeg ser for meg at faren min som elsker moltesyltetøy som tilbehør til alt mulig rart kan tenkes å ville ha det.
Velbekomme!
torsdag 12. juli 2018
Kroatisk bakalar
Ettersom det er VM-finale som jeg håper litt på at kroatia skal vinne nå på søndag har jeg bestemt meg for å lage kroatisk middag til meg og besøket mitt. Ettersom jeg har en halv klippfisk (min er av sei, de fleste andre av torsk, satser på at begge delene funker) i kjøleskapet googla jeg meg fram til hva klippfisk heter på kroatisk, og begynte å søke etter oppskrifter å la meg inspirere av.
I Kroatia spises bakalar tradisjonelt som julemat, men jeg fant ut at vm-finale må da være helt på høyde med julaften!
Husk at klippfisken må vannes en god stund før bruk, så dette krever lang forberedelsestid.
Det jeg skal bruke:
Klippfisk av 1/2 torsk eller sei
i overkant av en halv kilo potet
1 stor løk
4 fedd hvitløk
1 bunt bladpersille
1-2 laurbærblad
1 dl hvitvin
8-9 cherrytomater
olivenolje
paprikapulver
1 terning grønnsaksbuljong
pepper
(salt)
brød
Slik skal jeg gjøre det:
Vann ut klippfisken så lenge som det trengs, minst ett døgn (da med ganske hyppige skift av vann), eller to døgn med to vannskift i døgnet.
Del fisken i så få stykker som mulig for å få plass i en gryte, og dekk den med vann. Kok opp, og la det trekke/syde sammen med laurbærbladet til fisken er mør, men ikke faller i fra hverandre (kan ta 5-6 timer). Ta fisken ut av vannet og fjern skinnet og bena om dette ikke alt er gjort. Prøv å beholde fisken i store stykker.
Tøm vannet fra gryta over i noe annet og ta vare på det.
Skjær potetene i middelsstore terninger. Kutt løken i skiver. Du kan enten finhakke hvitløksfeddene eller bruke dem hele (Det første gir mest smak). Finhakk persillen.
Surr løken, hvitløken og tomatene lett i litt olivenolje sammen med mesteparten av persillen. Ha også i potetbitene når løken er myk, og surr disse til de er dekket med olje. Ha i hvitvinen og kok det litt inn. Dryss i paprikapulver, og kvern i godt med pepper.
Tøm over vannet du kokte fisken i, og ha i buljongterningen (Dersom det er under 1/2 l vann, ikke bruk hele terningen, dersom det er over 1 l vann, bruk to terninger). La det putre i gryta til potetene er blitt møre.
Ha i fisken og laurbærbladet igjen og la det hele stå og trekke/småkoke i 20-30 minutter til, så både potetene og fisken er bortimot ihjelkokte, men ikke rør i gryta underveis. Gjerne lag gryta ferdig så den er klar en times tid før servering, så smakene får stå og blande seg enda mer en times tid, før du gir det et raskt oppkok rett før servering.
Smak til med salt ved behov (Som oftest er dette overflødig pga saltet fra fisken og buljongterningen), og dryss resten av persillen over rett før servering.
Server i dype tallerkener med noe godt brød som kan dyppes i kraften til.
Bilder og rapport om smaken kommer etter søndag, men jeg har god tro på dette!
tirsdag 22. mai 2018
Grillet steinbit med sjøkreps, grønnsaker, remulade og potet
Etter en tur hjemme var fryseren overfylt, så for å redusere kaoset litt fisket jeg før jeg dro på jobb fram en steinbitfilet og la til tining.
Mellom slagene på jobb googlet jeg fram denne oppskrifta, modifiserte litt, og kom fram til dette:
Det jeg brukte:
ca 350 g breiflabb
1 sjøkreps (ferdig kokt)
6-7 kokefaste småpoteter
6-7 reddiker
1/2 bunt vårløk
6-7 grønne asparges
remulade (enten fra butikken, eller lag selv, fx slik du ser i denne oppskrifta)
flaksalt
svart pepper
persille
dill
andefett
olivenolje
Slik gjorde jeg:
Sett på full peising i grillen, så det blir så varmt som mulig.
Skjær steinbitfileten i passe stykker for grilling, og legg dem til tørk mens du gjør klart det øvrige.
Skyll potetene og sett dem på kok i en kasserolle som virker alt for stor (men ikke ha mer vann enn at det såvidt dekker dem). Ha litt salt i vannet.
Brekk endene av aspargesen og legg dem på en asjett. Sprinkle litt olivenolje over, og dryss salt på.
Skjær reddikene i fire, og skjær vårløken i 3-4 cm stykker. Legg dette klart i en damprist, og dryss litt salt på.
Ha steinbitstykkene i en aluminiumsgrillform, dryss salt på dem, kvern pepper på og sprinkle litt olje på dem.
Del sjøkrepsen i to på langs (la den gjerne såvidt henge sammen i ryggen). Ha på hver halvdel litt andefett og godt med persille og litt dill. (Her kan du bruke smør om du ikke har andefett)
Legg fiskestykkene rett på den glovarme grillen, så de får litt merker av grillrista. Her er det viktig at grillen er skikkelig varm, fordi det reduserer sjansen for at halvparten henger igjen når du skal snu fisken etter at den har stekt et minutt eller to på den første sida. Når du har fått en fin overflate også på den andre sida setter du aluminiumsforma inn på grillen og løfter fiskestykkene over i den så de fortsetter å stekes oppi den i 10-15 minutter til. Dersom du bruker gassgrill kan du godt skru ned varmen akkurat under der forma står nå (Men ikke skru helt av).
Når potetene har kokt ca 5 minutter setter du damprista med grønnsakene oppå dem, og legger på lokk, så reddikene og vårløken dampes der de siste 10 minuttene (Dersom du bruker poteter som må kokes mer enn 15 minutter, så må du utsette å legge på grønnsakene).
5 minutter før alt er klart legger du sjøkrepsen på grillen med skallet ned. Dersom du har hylle over selve grillrista kan du godt legge den der.
Legg aspargesene på grillen, snu dem etter et par minutter, og etter et par minutter til er alt ferdig.
Server med remulade.
Supergod kombinasjon av gode smaker!
Mellom slagene på jobb googlet jeg fram denne oppskrifta, modifiserte litt, og kom fram til dette:
Det jeg brukte:
ca 350 g breiflabb
1 sjøkreps (ferdig kokt)
6-7 kokefaste småpoteter
6-7 reddiker
1/2 bunt vårløk
6-7 grønne asparges
remulade (enten fra butikken, eller lag selv, fx slik du ser i denne oppskrifta)
flaksalt
svart pepper
persille
dill
andefett
olivenolje
Slik gjorde jeg:
Sett på full peising i grillen, så det blir så varmt som mulig.
Skjær steinbitfileten i passe stykker for grilling, og legg dem til tørk mens du gjør klart det øvrige.
Skyll potetene og sett dem på kok i en kasserolle som virker alt for stor (men ikke ha mer vann enn at det såvidt dekker dem). Ha litt salt i vannet.
Brekk endene av aspargesen og legg dem på en asjett. Sprinkle litt olivenolje over, og dryss salt på.
Skjær reddikene i fire, og skjær vårløken i 3-4 cm stykker. Legg dette klart i en damprist, og dryss litt salt på.
Ha steinbitstykkene i en aluminiumsgrillform, dryss salt på dem, kvern pepper på og sprinkle litt olje på dem.
Del sjøkrepsen i to på langs (la den gjerne såvidt henge sammen i ryggen). Ha på hver halvdel litt andefett og godt med persille og litt dill. (Her kan du bruke smør om du ikke har andefett)
Legg fiskestykkene rett på den glovarme grillen, så de får litt merker av grillrista. Her er det viktig at grillen er skikkelig varm, fordi det reduserer sjansen for at halvparten henger igjen når du skal snu fisken etter at den har stekt et minutt eller to på den første sida. Når du har fått en fin overflate også på den andre sida setter du aluminiumsforma inn på grillen og løfter fiskestykkene over i den så de fortsetter å stekes oppi den i 10-15 minutter til. Dersom du bruker gassgrill kan du godt skru ned varmen akkurat under der forma står nå (Men ikke skru helt av).
Når potetene har kokt ca 5 minutter setter du damprista med grønnsakene oppå dem, og legger på lokk, så reddikene og vårløken dampes der de siste 10 minuttene (Dersom du bruker poteter som må kokes mer enn 15 minutter, så må du utsette å legge på grønnsakene).
5 minutter før alt er klart legger du sjøkrepsen på grillen med skallet ned. Dersom du har hylle over selve grillrista kan du godt legge den der.
Legg aspargesene på grillen, snu dem etter et par minutter, og etter et par minutter til er alt ferdig.
Server med remulade.
Supergod kombinasjon av gode smaker!
mandag 26. februar 2018
Asiatiskinspirerte kyllingvinger
Tok en pakke kyllingvinger opp av fryseren for å ha i min gode paella. Glemte dog å ha dem i siden det ikke sto i oppskrifta, og da måtte jeg jo bare finne noe annet å bruke dem til. Siden det er vinter fant jeg ut at grilling var tingen, så da var det bare å ruste seg for litt vintergrilling!
Det du trenger:
Kyllingvinger
Five spice-krydder
3/4 dl Hoisin-saus
Paprika
Rød løk
Purreløk
Rosépepper
Szechuan-pepper
Salt
Sesamolje
Jasminris
Soyasaus
Slik gjør du:
Gni kyllingvingene godt inn med five spice-blanding og la dem ligge og godtgjøre seg en liten time.
Fyr opp i grillen og få den opp i 230 grader, legg vingene på indirekte varme og lukk grill-lokket.
Etter ti-femten minutter kan du snu vingene, pensle samtidig den siden du alt har grillet med hoisin-saus. Gjenta dette hvert tiende minutt fire-fem ganger. Ikke bli redd hvis det ser ut som om kyllingen blir svidd, det er sannsynligvis bare hoisin-sausen som karamelliseres.
Mot slutten av grillingen av vingene kan du skjære grønnsakene i store biter som du har i en «pakke» aluminiumsfolie sammen med noen rosépepperkorn, et par szechuanpepperkorn, litt salt og en skvett sesamolje. Legg dette også på indirekte varme i 10-15 minutter.
Kok risen så alt er ferdig samtidig, og server med en flaske soyasaus på bordet så du kan skvette litt på risen på tallerkenen.
Kjempegodt, men jeg er litt skeptisk til om jeg noen gang blir ren på fingrene igjen!
Du vet du driver med vintergrilling når dette er «kjøkken»-antrekket! #matglede #matprat #grill #bbq #vinter #oslo #groruddalen #selfie #natogenser #hodelykt pic.twitter.com/pR383ImoCP— Marius Helgå (@MariusHelgaa) February 26, 2018
Det du trenger:
Kyllingvinger
Five spice-krydder
3/4 dl Hoisin-saus
Paprika
Rød løk
Purreløk
Rosépepper
Szechuan-pepper
Salt
Sesamolje
Jasminris
Soyasaus
Slik gjør du:
Gni kyllingvingene godt inn med five spice-blanding og la dem ligge og godtgjøre seg en liten time.
Fyr opp i grillen og få den opp i 230 grader, legg vingene på indirekte varme og lukk grill-lokket.
Etter ti-femten minutter kan du snu vingene, pensle samtidig den siden du alt har grillet med hoisin-saus. Gjenta dette hvert tiende minutt fire-fem ganger. Ikke bli redd hvis det ser ut som om kyllingen blir svidd, det er sannsynligvis bare hoisin-sausen som karamelliseres.
Mot slutten av grillingen av vingene kan du skjære grønnsakene i store biter som du har i en «pakke» aluminiumsfolie sammen med noen rosépepperkorn, et par szechuanpepperkorn, litt salt og en skvett sesamolje. Legg dette også på indirekte varme i 10-15 minutter.
Kok risen så alt er ferdig samtidig, og server med en flaske soyasaus på bordet så du kan skvette litt på risen på tallerkenen.
Kjempegodt, men jeg er litt skeptisk til om jeg noen gang blir ren på fingrene igjen!
onsdag 14. februar 2018
Reinskavgryte med bacon og kantareller
Det hender jeg lager reinskavgryte (eller finnbiff som det også kalles), og da bruker jeg ca en slik oppskrift. (Sterkt inspirert av den første av lammeskavoppskriftene her)
Det du trenger:
200 g reinskav
100 g kraftig bacon
150 g kantareller (ferske eller frosne)
1 middels stor løk
2-3 dl vann
2 ss maisenna
2 dl rømme
smør
einebær
rosmarin
salt
pepper
Slik gjør du:
Gjør klar en gryte og sett den på en kald plate på komfyren. Varm opp en stekepanne (støpejern) på en annen plate.
Skjær baconet i tykke strimler og ha det i panna når den er blitt varm. Brun baconet litt på alle sider, og la det legge igjen masse god smak i panna. Ha det over i gryta.
Tilsett smør i stekepanna, og varm den opp mens du grovhakker løken. Tilsett løken i panna og stek den ei lita stund før du har den over i gryta.
Tilsett smør i stekepanna, og varm den opp. Ha i kantarellene og stek dem litt før du har dem over i gryta.
Dryss litt rosmarin og knus et par einebær oppi gryta. Kvern litt svartpepper oppi, og dryss på bittelitt salt.
Ha litt smør i stekepanna og varm den opp. Skav reinkjøttet oppi mens det ennå er halvfrossent og brun det på alle sider. Ha det over i gryta, og skrap så godt du klarer ut av stekepanna.
Sett stekepanna tilbake på varmen og varm den godt opp. Tøm i vannet og kok ut panna og tøm vannet oppi gryta. Dryss over maisennaen (vanlig maisenna-mel, ikke «jevner»-produktene), og rør godt. Ha også i rømmen, flytt gryta over på den varme plata og la det koke opp.
La det småkoke i 15-20 minutter og server med en god rotmos (for eksempel denne) til.
Dersom du liker andre krydder eller smakstilsetninger (sjokolade, brunost, urter), så er det meste lov her. Dersom du syns gryta blir for lys er det også mulig å dryppe i litt sukkerkulør for å mørkne den.
Det du trenger:
200 g reinskav
100 g kraftig bacon
150 g kantareller (ferske eller frosne)
1 middels stor løk
2-3 dl vann
2 ss maisenna
2 dl rømme
smør
einebær
rosmarin
salt
pepper
Slik gjør du:
Gjør klar en gryte og sett den på en kald plate på komfyren. Varm opp en stekepanne (støpejern) på en annen plate.
Skjær baconet i tykke strimler og ha det i panna når den er blitt varm. Brun baconet litt på alle sider, og la det legge igjen masse god smak i panna. Ha det over i gryta.
Tilsett smør i stekepanna, og varm den opp mens du grovhakker løken. Tilsett løken i panna og stek den ei lita stund før du har den over i gryta.
Tilsett smør i stekepanna, og varm den opp. Ha i kantarellene og stek dem litt før du har dem over i gryta.
Dryss litt rosmarin og knus et par einebær oppi gryta. Kvern litt svartpepper oppi, og dryss på bittelitt salt.
Ha litt smør i stekepanna og varm den opp. Skav reinkjøttet oppi mens det ennå er halvfrossent og brun det på alle sider. Ha det over i gryta, og skrap så godt du klarer ut av stekepanna.
Sett stekepanna tilbake på varmen og varm den godt opp. Tøm i vannet og kok ut panna og tøm vannet oppi gryta. Dryss over maisennaen (vanlig maisenna-mel, ikke «jevner»-produktene), og rør godt. Ha også i rømmen, flytt gryta over på den varme plata og la det koke opp.
La det småkoke i 15-20 minutter og server med en god rotmos (for eksempel denne) til.
Dersom du liker andre krydder eller smakstilsetninger (sjokolade, brunost, urter), så er det meste lov her. Dersom du syns gryta blir for lys er det også mulig å dryppe i litt sukkerkulør for å mørkne den.
Rotmos a la ICA
Ettersom jeg lager den veldig ofte, men med litt modifikasjon, så knabber jeg denne oppskrifta i fall svenske ICA en gang finner ut de skal fjerne oppskriftssidene sine fra nett.
Det du trenger:
1 pastinakk
2-3 gulrøtter
1 liten kålrabi
1/2 sellerirot
7-8 melne poteter
salt
4-5 korn hel hvit pepper
4-5 hele allehåndekorn
2 ss smør
1 liter vann
Slik gjør du:
Skrell grønnsakene (ikke potetene ennå) og skjær dem i terninger. Kok opp vannet med salt og krydder i. Når vannet koker tilsetter du grønnsakene. La det koke i drøyt tjue minutter.
Mens grønnsakene koker skreller du potetene og skjærer også dem i biter. Ha dem i vannet og la det fortsette å koke til potetbåtene er skikkelig møre.
Ta kasserollen av varmen, sik av vannet og mos potetene og grønnsakene godt. Rør inn smøret, og spe om nødvendig med bittelitt av vannet grønnsakene har kokt i.
Kjempegodt til gryter av ymse slag.
Lurt tips 1: Dersom du skal fryse ned rester av mosen, tilsett litt ekstra av kokevannet i boksen før du fryser det ned.
Lurt tips 2: Dersom du fryser ned resten av kokevannet kan du bruke det i vannet neste gang du skal lage dette for å gi mosen enda mer og bedre smak. (Reduser i så mengden tilsatt salt i kokevannet noe)
Det du trenger:
1 pastinakk
2-3 gulrøtter
1 liten kålrabi
1/2 sellerirot
7-8 melne poteter
salt
4-5 korn hel hvit pepper
4-5 hele allehåndekorn
2 ss smør
1 liter vann
Slik gjør du:
Skrell grønnsakene (ikke potetene ennå) og skjær dem i terninger. Kok opp vannet med salt og krydder i. Når vannet koker tilsetter du grønnsakene. La det koke i drøyt tjue minutter.
Mens grønnsakene koker skreller du potetene og skjærer også dem i biter. Ha dem i vannet og la det fortsette å koke til potetbåtene er skikkelig møre.
Ta kasserollen av varmen, sik av vannet og mos potetene og grønnsakene godt. Rør inn smøret, og spe om nødvendig med bittelitt av vannet grønnsakene har kokt i.
Kjempegodt til gryter av ymse slag.
Lurt tips 1: Dersom du skal fryse ned rester av mosen, tilsett litt ekstra av kokevannet i boksen før du fryser det ned.
Lurt tips 2: Dersom du fryser ned resten av kokevannet kan du bruke det i vannet neste gang du skal lage dette for å gi mosen enda mer og bedre smak. (Reduser i så mengden tilsatt salt i kokevannet noe)
lørdag 20. januar 2018
Krabberisotto
Har så mye mat i fryseren etter å ha vært hjemme i jula at noe måtte gjøres for å bedre situasjonen noe, dermed ble det en pakke hjemmefisket krabbe som måtte unngjelde i dag.
Fant ei oppskrift med store mangler på krabbe.no, men den var likevel et greit utgangspunkt for å lage risotto på en måte jeg aldri hadde prøvd før.
Det du trenger:
200 g krabbekjøtt
2 dl risottoris
olivenolje
2 hvitløksfedd
1/2 rød chili
1 stor eller 2 små sjalottløk
1 dl hvitvin
1 l fiske- eller skalldyrkraft
2 ss smør
2 tomater
basilikum
35 g parmesan
Slik gjør du:
Finhakk sjalottløken og chilien. Varm opp litt olivenolje i en gryte og ha i løk og chili sammen med de to hvitløksfeddene.
Surr dette ei stund, ha evnt i litt mer olje før du også tilsetter risen og fortsetter å surre det på svak varme til den er blitt blank.
Ha i hvitvinen og rør godt mens den koker inn i risen. Ha deretter i kraften, bare litt og litt og vent til det har kokt inn mellom hver gang du tilsetter mer.
Mens innkokingen pågår skjærer du tomatene i strimler uten kjerner, river osten, finhakker noen basilikumblader og gjør klart litt smør.
Smak til risottoen med salt og pepper. Når risottoen begynner å bli ferdig (risen skal være bittelitt hard i midten, og litt klissete) tilsetter du krabbekjøttet, tomatene, osten, basilikumen og smøret og rører godt rundt til alt er blitt varmt før du serverer med en gang.
Kjempegodt, og en fin avveksling fra de vanlige loffskivene med krabbe, majones og sitron.
Fant ei oppskrift med store mangler på krabbe.no, men den var likevel et greit utgangspunkt for å lage risotto på en måte jeg aldri hadde prøvd før.
Det du trenger:
200 g krabbekjøtt
2 dl risottoris
olivenolje
2 hvitløksfedd
1/2 rød chili
1 stor eller 2 små sjalottløk
1 dl hvitvin
1 l fiske- eller skalldyrkraft
2 ss smør
2 tomater
basilikum
35 g parmesan
Slik gjør du:
Finhakk sjalottløken og chilien. Varm opp litt olivenolje i en gryte og ha i løk og chili sammen med de to hvitløksfeddene.
Surr dette ei stund, ha evnt i litt mer olje før du også tilsetter risen og fortsetter å surre det på svak varme til den er blitt blank.
Ha i hvitvinen og rør godt mens den koker inn i risen. Ha deretter i kraften, bare litt og litt og vent til det har kokt inn mellom hver gang du tilsetter mer.
Mens innkokingen pågår skjærer du tomatene i strimler uten kjerner, river osten, finhakker noen basilikumblader og gjør klart litt smør.
Smak til risottoen med salt og pepper. Når risottoen begynner å bli ferdig (risen skal være bittelitt hard i midten, og litt klissete) tilsetter du krabbekjøttet, tomatene, osten, basilikumen og smøret og rører godt rundt til alt er blitt varmt før du serverer med en gang.
Kjempegodt, og en fin avveksling fra de vanlige loffskivene med krabbe, majones og sitron.