onsdag 31. mai 2017

Heit suppe!

Kom hjem tidligere enn planlagt, og hadde plutselig tid å lage en middag jeg ikke hadde planlagt, resultatet ble dermed en veldig ad hoc suppe.

Det jeg brukte:
ca 150 g bacon
1,5 l hønsebuljong (Rester fra frikasseen jeg lagde her om dagen)
2 beter
1 stor søtpotet
1/2 purre
salt, pepper, chiliflak

Slik gjorde jeg:
Varm buljongen opp i en kasserolle. Rens og skjær opp betene og søtpotetene i passe biter og ha dem i når det koker. Mens dette koker skjærer du baconet i strimler, og steker disse litt i panne (Bare så de får litt tekstur, de skal ikke være sprøstekte!)

Når grønnsakene har kokt i ca 5 minutter har du i baconstrimlene, og etter et par minutter til også purren, som du har skjært i 3-4 cm lange stykker og delt i to.

Smak til med salt, pepper og chiliflak (Her er det mulighet for virkelig å lage det hett!), og server rykende varm!

lørdag 27. mai 2017

Hønsefrikassé

Kom over ei høne i frysedisken på Meny, og da ble oppskrifta henta fra Prior (som anbefalte nykokte poeter til), og modifisert litt:

Det du trenger:

Generelt:
1 høne
salt
pepper

Tilbehør:
3 gulrøtter
1 pastinakk
2 små beter
1/8 sellerirot

1/2 bunt bladpersille

poteter

Til koking av kraft:
1 gulrot
1/2 purreløk
1/2 løk
1/4 bunt bladpersille
salt
1 persillerot
1/4 sellerirot
1 ss hel sort pepper
1 laurbærblad

Saus:
3 ss smør
3 ss hvetemel
1 dl melk (eller fløte)
1/8 sellerirot
sitronsaft

Slik gjør du:
Kok opp 3-5 liter vann (nok til at høna er helt dekt når du har den i), tilsett ca 1 ts salt pr liter vann. Ha i høna og grønnsakene (Skjær disse i grove biter, da blir silinga etterpå enklere) til kraftkokinga, og la det trekke/småkoke i 2-3 timer.

Slå av varmen, og enten vent til det er blitt kjølig før du renskjærer mest mulig kjøtt fra høna, eller gjør det med en gang (men vær da forberedt på brente fingertupper). Legg kjøttet til side. Sil resten av kraften og kast de ihjelkokte grønnsakene, samt skinnet og beina fra fuglen. (Husk å kildesortere!)

Kok potetene. Mens disse koker varmer du litt kraft i en liten kasserolle, og renser og skjærer i passe biter grønnsakene du skal ha som tilbehør. Kok disse i krafta i ca 10 minutter. Tøm av krafta (ha den gjerne tilbake sammen med resten).

Lag saus ved å smelte smøret på svaaaak varme, og tilsett hvetemelet mens du hele tiden rører så det verken blir svidd eller klumpete. Ha så i litt og litt kraft (rør skikkelig ut mellom hver gang), og melka, til det er blitt litt tynnere enn du vil ha det. Når du er ferdig å spe har du i sellerirota, som du har skåret i små terninger. La dette koke i ca 5 minutter, og smak til med salt, pepper og litt sitronsaft.

Finhakk resten av persillen, og sett dette på bordet i en skål så folk kan drysse over selv når de har forsynt seg med fugl, poteter og grønnsaker og tømt rykende varm saus over.

Jeg ble så svett av å spise dette at jeg måtte flykte ut på balkongen. Anbefales!

Resten av buljongen kan du fryse ned til en annen anledning.

lørdag 20. mai 2017

Norsk-asiatisk crossover-kje

Kom i skade for å kjøpe litt ribbe av kje på butikken, så innhentet noen gode forslag til smaksetting og tilberedning fra @saysphilippe og @hauklandsverk på twitter, og ca slik ble resultatet:


Det du trenger:
Kjeribber - ca 1 pr hode (Resten av oppskriften er tilpasset to små ribber)

Marinade:
1-2 ss honning
3/4 rød chili
1 lime
Et stykke fersk ingefær
Kinesisk 5 spice-krydder
Østerssaus
Soyasaus
Sesamolje

Woket tilbehør
Pak choy eller hjertesalat
Sopp (Jeg brukte litt sjampinjong og litt østerssopp, men shiitake eller enoke hadde nok vært enda bedre)
1/3 purreløk
2 fedd hvitløk
Nøytral olje
Sesamolje
Kyllingfond
Hoisinsaus

(Eventuelt også jasminris)

Slik gjør du:

Start kvelden før du skal grille ribben, og bland sammen alle ingrediensene til marinaden. Finhakk chilien, klem saften av limen, og få gjerne litt fruktkjøtt med i mixen, ha i en liten dæsj østerssaus og noen dråper sesamolje, dryss over 5 spice-krydderet, og tilsett passe mengde soyasaus til å marinere kjøttet i. Rør godt rundt så honningen i størst mulig grad blir oppløst. Ha kjøttet i en pose (eller to for å sikre deg mot lekkasjer i kjøleskapet), og sett det kjølig over natta. Snu det morgenen etter når du står opp.

Når tiden er kommet for å spise fyrer du opp grillen så den blir skikkelig god og varm, legger kjøttet på og griller det etter beste evne. Prøv å unngå å svi ribben, selv om honningen gjør at det skal svært lite til før det blir svart.

Skjær soppen i passe wokbare stykker, skjær purreløken i stykker på 3-4 cm og del disse på langs. Riv bladene av salaten og legg dem i en bolle sammen med dette.

Varm litt nøytral olje i en wok, og ha i de to hvitløksfeddene (hele) når oljen er varm og la dem surre litt. Ha så i soppen, purren og salaten og rør godt rundt. Når salatbladene begynner å mykne har du i noen dråper sesamolje, et par skjeer hoisinsaus og et par skjeer kyllingfond. Rør godt rundt så ingenting svir seg, samtidig som du får hoisinsausen til å løses skikkelig opp. Fisk opp hvitløksfeddene før servering og kast dem.

Dersom du føler for noe mer håndfast i tillegg til kjøttet og grønnsakene, kok litt jasminris og server sammen med resten.

Ble fantastisk godt, og selv om det ble ganske kjølig ute på balkongen da sola gikk ned var jeg så mett at jeg ikke orka å gå inn før jeg var blitt skikkelig kald!