fredag 25. september 2015

Ertesuppe i trykkoker

Skulle lage pannekaker her om dagen, og det er det jo så godt med ertesuppe til. Ulempen når man bor alene er jo at posesuppe blir alt for mye, rettikoppensuppe er ikke god nok, og hjemmelaget tar så lang tid. (Og hjemmelaget kan man jo fryse ned, det gidder man aldri med posesuppe)

Kom på at jeg bruker trykkokeren min alt for sjelden, så jeg googlet om man kunne lage ertesuppe i den, og fant denne flotte oppskrifta! (Med en tilhørende fornøyelig historie)

Med litt annen krydring enn det som oppskrifta sa ble min suppe slik:

Dette trenger du:

1 røkt svineknoke (1,2 kg)
500 g tørkede gule erter
1,7 liter vann
2 store gulrøtter
2 middels store løk
3 toppede ts timian
1 toppet ts merian
2 laurbærblad
salt
pepper

Slik gjør du:

Legg ertene i bløt over natta (Dette tar dessverre like lang tid enten man bruker trykkoker eller ei).

Skjær gulrøttene i skiver (Tykt innstilt ostehøvel fungerer bra for rask oppskjæring), skjær løken i skiver, sil av vannet av ertene og skyll dem. Ha så alle ingrediensene i trykkokeren og sett den på ovnen på middels pluss varme.

Når du hører at det er begynt å putre inni trykkokeren er det bare å vente 25 minutter, så slipper du forsiktig ut trykket, og tar av lokket.

Fisk ut knoken og legg den på en skjærefjøl, skum av flytende erteskall på toppen av kjelen, og hvis du ser laurbærbladene kan du fiske dem også ut nå. Smak litt på suppen og tilsett om nødvendig mer salt og pepper. Sett kjelen tilbake på plata og la den småputre mens du gjør resten.

Renskjær knoken og del kjøttet opp i relativt små biter som du kaster oppi kjelen etter hvert som det blir klart. La det hele putre 5-10 minutter til etter at du har hatt alt kjøttet i.

Serveres rykende varm, enten alene, eller som tilbehør til pannekaker. Jeg kommer til å fryse ned det jeg ikke eter nå i relativt små bokser, sånn at én boks er passe til én pannekakemiddag for én person.

Nydelig godt!

4 kommentarer:

  1. Hei, jeg prøve omtrent det samme som deg, men jeg hadde gule erter i samtidig uten å bløtlegge først. Jeg lot alt koke i 45 minutter totalt. Perfekte erter og grønnsakene var ikke kokt sund. Jeg hadde kålrot i stedet for gulrot. Beste ertersuppe jeg har laget. Hilsen Vigdis

    SvarSlett
  2. Fantastisk oppskrift. Men, må påpekes at hver gang man trykkoker en oppskrift med bønner, linser eller erter så må man aldri fylle over halve volumet av gryta. Dette fordi skummet fra legumer kan sette seg inn i sikkerhetsventiler og stivne til. Noe som i ytterste konsekvens kan bli meget eksplosivt.

    SvarSlett
  3. Når du trykkoker erter, linser osv, bør man tilsette en spiseskje med en type matolje. Da forhindrer man summing.

    SvarSlett
    Svar
    1. Det skal være skumming, ikke summing.

      Slett