søndag 30. mars 2014

And i rød curry

Hadde litt bærehjelp her i dag, og da måtte det jo serveres noe å styrke seg på. Hentet inspirasjon fra disse to oppskriftene, og slik ble resultatet mitt.

Det du trenger:
Foto: Eirik Meidell

2 andebryst
rapsolje
salt
pepper
5 krydder-blanding

1/2 l tykk kokosmelk/-fløte
1 rød chili
1-2 ss currypaste
fiskesaus
limeblader
hermetisk ananas
hermetiske litchi-bær
cherrytomater
palmesukker
thai-basilikum

jasminris

Slik gjør du:

Varm opp stekeovnen til 180°. Snitt skinnet på andebrystene på skinnsida. Gni dem inn med salt og pepper på begge sidene, og kinesisk 5 krydder-blanding på skinnsida. Ha bittelitt olje i en stekepanne og varm den godt opp. Stek brystene 2 minutter med skinnsida ned og legg dem over i en metallform som du setter i den varme ovnen. Stekes i 15 minutter før du slår av varmen og setter ovnen på gløtt i 10 min til.

Kok ris etter anvisningen på pakken så det blir ferdig samtidig som det andre.

Varm opp litt olje i en stor kjele. Ha i currypasten og chilien (finhakket uten frø) og surr det et halvt minutt mens du rører godt. Ha i kokosmelka og rør mens du lar det koke opp. Ha så i 1 ss fiskesaus, et par limeblader, og passe mengde ananas, litchi-bær og cherrytomater. La det småkoke i noen minutter mens du venter på at risen og anda blir ferdig.

Ta andebrystene ut av ovnen og skjær dem i halvcentimeters skiver som du lar putre i curryen sammen med det andre i et par minutter. Smak til med palmesukker og thaibasilikum.

Kjempegodt!

lørdag 29. mars 2014

Stekt kveite med sennepssaus og kinakål

Dagens middag ble rett og slett denne, men jeg velger allikevel å skrive den inn her.

Det du trenger:
2 kveiteskiver
140 g kantarell
1/4 kinakål
1/2 purreløk
1 tomat
1,5 dl fløte
<1 ss dijonsennep
<1 ss søt sennep
persille, hakket
salt
pepper
smør
sitronsaft

ris

Slik gjør du:
Dryss salt og pepper på begge sider av kveiteskivene og legg dem til side til du er klar til å fortsette.

Kok opp vann til risen. Før du har i risen dypper du tomaten i det kokende vannet i ca 1 min før du fisker den opp og legger den i iskaldt vann.

Finhakk kålen, skjær purren i skiver og kutt tomaten i terninger (kast det bløte med frøene i midten), legg dette i en skål for seg.

Varm en stor stekepanne ganske varm, og legg i fisken sammen med soppen. Når du har fått en fin stekeskorpe på ene siden som er i ferd med å bli gyllen tilsetter du grønnsakene og steker dem et par minutter.

Snu så fisken og ha i fløten. Rør rundt, og etter et par minutter har du i også sennepen og rører på nytt godt rundt. (Men pass på at du ikke bryter fiskeskivene opp i biter)

Til slutt har du litt smør og godt med sitronsaft før du rører inn den finhakkede persillen. Smak til med salt og pepper og server med ris.

Velbekomme!

torsdag 27. mars 2014

Laks med østerssaus, brokkoli, sopp og ris

Hadde en kjapp varetelling i kjøleskapet i morres, og spurte facebook om middagstips basert på innholdet.

Mange gode forslag, men det ble Trudes link til «sinnakokken» som gikk av med seieren, men selvsagt ikke uten modifikasjoner.

Det du trenger

Laksefilet, hel eller i porsjonsstykker (Uten skinn)
Smør/olje til steking

Brokkoli
Sjampinjong

1 dl Østerssaus
1 dl Soyasaus
1 ss smør
2 sjalottløk, grovhakket
1 ts revet ingefær
1 ts finhakket hvitløk

Ris

Slik gjør du

Kok risen slik at den er ferdig samtidig som alt det andre.

Gjør brokkolien klar til damping slik at den er ferdig samtidig som alt annet.

Smelt smøret til sausen i en liten kjele sammen med løken. Når dette har surret et par minutter kan du ha i østers- og soyasausen. Rør godt før du tilsetter også ingefæren og hvitløken. Skru ned varmen og la det stå på svak varme mens du rører av og til frem til servering.

Skjær soppen i seks- eller åttedeler. Smelt litt smør og ha litt olje i en stekepanne, når dette er ganske varmt har du i soppen. La dette brunes litt før du har i også laksen. Stek laksen på begge sider til den er blitt slik du liker den, og server alt sammen.

En rett som krever litt planlegging for å få alt ferdig samtidig, men kjempegodt, og omtrent så enkelt som du får det.

Sausen ble saltere enn jeg liker den, så om jeg lager dette flere ganger kommer jeg til å prøve å redusere mengden soyasaus og kanskje heller ha i litt vann.

Takk til Trude for tipset!