søndag 29. desember 2013

Kalkunbryst i leirgryte

Skulle ha familien på julebesøk og ville lage noe godt og også litt avansert. Etter googling i ørten oppskrifter endte jeg opp med kalkunbryst i leirgryte, med appelsinsaus, dampet hjertesalat og ris til.

Det du trenger:
Hovedretten:
1 helt kalkunbryst. (Om du ikke har annet kan du bruke ferdigmarinert, skyll det i så fall godt før du begynner.)
2-3 pastinakker
1 purre
1 sitron
Krydderbukett med stilker av timian, salvie og rosmarin knyttet sammen.
Salt, pepper, smør

2 store ss lynghonning
2 ss soyasaus
2 ss sitronsaft
Krydderbukett med stilker av timian, salvie og rosmarin knyttet sammen.
Smør, hvetemel

Saus:
4 store appelsiner, gjerne søte på smak
2,5 dl kyllingbuljong
2 sjalottløk
1 fennikel
3 ts anisfrø
Smør
(Maisennajevning)

Tilbehør:
To hjertesalater
Salt, cayennepepper

Ris

Slik gjør du:
Begynn med å sette leirgryta i bløt i god tid før du starter matlagingen. Skjær opp pastinakkene og purren og legg dem i bunn av gryta. Tørk kalkunbrystet med tørkepapir (også hvis du ikke har skyllet det). Klem saften av sitronen, ta av 2 ss og gni resten godt inn i kalkunen, før du salter og peprer den og legger den i gryta. Smelt 2-3 ss smør og tøm over fuglen så det sprer seg over mest mulig av den.
Skjær restene av sitronen i fire og legg dem i sammen med det andre. Legg så krydderbuketten i ved siden av fuglen, legg på lokket og sett gryta i kald ovn. Slå ovnen på 180 grader og følg med på termostaten, når den når temperaturen starter du en timer på 50 minutter.

Bland sammen honningen, soyasausen og resten av sitronsaften på svak varme til det er blitt helt tyntflytende. Legg i den andre krydderbuketten og la det stå og godgjøre seg på varmen i ca 20 minutter. Ta så ut krydderbuketten og la det fortsette å koke litt til.
Smelt 2-3 ss smør på svak varme og rør inn 2-3 ss hvetemel, en skje om gangen, slik at du får en røre som er ganske tyktflytende. Bland denne sammen med honningen og det andre like før alarmen går på timeren.

Når tiden er ute tar du gryta ut av ovnen, løfter av lokket og fisker ut krydderbuketten. Smør deretter smør/mel/honning/soya/sitron-blandinga utover mest mulig av fuglen, legg på lokket igjen og sett gryta inn i ovnen igjen.

Begynn så med sausen. Klem saften av appelsinene så du får 4-5 dl appelsinsaft. Finhakk sjalottløkene og fenikkelen. Smelt deretter 2-3 ss smør i en vid kjele og mørn grønnsakene i smøret på svak varme (De skal ikke brunes!). Knus anisfrøene i en morter og tilsett dem sammen med appelsinjuicen og kylingbuljongen når grønnsakene er møre. La det hele småkoke i 20-30 minutter før du siler sausen og kaster alt som ikke er flytende. La sausen koke 20-30 minutter til før servering, så fuglen totalt står i ovnen en knapp time etter at du har hatt den ute. Om nødvendig kan du jevne sausen med litt maisenna. Om appelsinene du har brukt er sure blir også sausen det, i så fall kan du justere den med litt honning.

Skjær hjertesalatene i to og damp dem på rist over saltet vann. Dryss bittelitt salt over dem før damping, og gi dem også et lite dryss cayennepepper.

Serveres med ris til.

Grønnsakene som har ligget i gryta sammen med fuglen går fint an å spise, men blir lett veldig sure pga all sitronen, så vær obs på dette!

Velbekomme!

1 kommentar:

  1. hei! Ser ut som en fin oppskrift jeg vil prøve i morra, men det står ikke hvor lenge den skal være i ovnen?

    SvarSlett