lørdag 4. mai 2013

Arabisk lam

Har hatt mamma og pappa på besøk, og serverte en oppskrift fra Sølvskjeen, som jeg delvis pga egne ønsker og delvis pga råvaremangel måtte modifisere litt.

Det du trenger:
Olivenolje
3 løk
1 kg renskåret lammekjøtt
2 ss honning
1 pose safran
en klype spisskummen
en klype malt ingefær
2,5 dl kjøttkraft eller buljong
75 g grønne oliven uten sten
75 g mandler
1 bunt koriander
salt, pepper
3 dl couscous
Ras-el-hanout-krydder
1 dl frosne grønne erter


Slik gjør du:
Skjær løken i tynne skiver og kjøttet i terninger på ca 5 cm.
Sett stekeovnen på 200° C. Varm 2-3 ss olje i en vid kjele som tåler stekeovn, ha i løken og stek den på lav varme i 5 minutter mens du rører av og til.
Ta løken ut av kjelen og ha i litt ny olje. Når olja er varm har du i kjøttet og steker det i fem minutter mens du stadig snur det til det er jevnt brunet. Ha løken tilbake i gryta.
Varm buljongen i en liten kaserolle og ha i honningen, safranen, spisskummen og ingefæren. Gi dette et oppkok og rør til honningen er oppløst. Smak til med salt og pepper. Tøm blandingen over kjøttet og løken og rør godt rundt. Sett gryta i ovnen med lokk eller folie over.
La gryta stå i ovnen og godgjøre seg ca en time, til kjøttet er ordentlig mørt.

Kok opp en kaserolle med vann og ha i olivenene når vannet koker. La dem koke i 5 minutter før du tømmer av vannet og setter dem til side.
Varm opp en tørr stekepanne og rist mandlene i noen minutter mens du hele tiden rører så de ikke blir svidde.
Ca 10 minutter før kjøttet er ferdig tar du ut gryta, tilsetter olivenene og mandlene og rører godt rundt før du setter den inn igjen.

Kok så couscous etter anvisningen på pakken, men ha i ras-el-hanouten i vannet mens det koker opp, og ha ertene i vannet og kok det opp igjen før du har i couscousen og lar den svelle.

Før servering finhakker du korianderen og drysser den over gryta.

Namnamnam!

1 kommentar:

  1. Et lurt tips: Ikke ta i håndtakene på gryta når du tar den ut for å ha i oliven og mandler. (Skrevet med minimal bruk av venstre tommel)

    SvarSlett