lørdag 18. mai 2024

Breiflabb wellington

Mamma ba meg lage en breiflabbmiddag sist jeg var hjemme, så da ble litt inspirasjon hentet rundt omkring, før jeg laget dette festmåltidet til fem personer.

Det jeg brukte:

1,5 kg breiflabbfilet
salt, pepper
mel
smør

ca 500 g butterdeig, nok til å pakke inn hvert enkelt filetstykke
2 egg

laksepaté:
300 g røkelaks
250 g mascarpone
0,5 dl kremfløte
saft av 1/2 sitron
dill
30 g kapers

500 g aspargesbønner, fryste
100 g bacon i små terninger

400 g småtomater med stilk
smør, salt
saft av 1/2 sitron
sukker

Slik gjorde jeg:

Skjær fiskefiletene rene for hinner og tørk dem godt. Bland mel, salt og pepper og vend filetene i denne blandingen. Varm smør i en stekepanne til det begynner å få farge og stek filetene i smøret så de blir gyldne på alle sider. Sett dem kjølig til side inntil videre. Ikke rengjør stekepanna!


Bland alle ingrediensene til laksepateen i en foodprocessor og kjør til det er blitt en jevn masse. Sett det kjølig inntil videre.

Kjevle ut butterdeigen noe. Sørg for at stykket blir stort nok til å pakke inn et helt filetstykke. Smør et tynt lag med laksepaté på deigen, legg filetstykket oppå, og pakk fisken helt inn i deig og paté. Rør sammen de to eggene og pensle inni skjøtene. Når du har brettet det hele sammen så det hele er så tett som mulig, pensle også utsiden av pakken med egg, og sett den på et bakepapir på en stekeplate. Gjenta med alle filetstykkene til du er ferdig, og sett plata med wellington-pakkene kjølig en halvtimes tid.

Stek baconet i en tørr stekepanne til det er blitt sprøtt. Tøm av baconfettet og gjem det til en gang du har bruk for det, mens du setter de sprøstekte baconbitene til side.

Sett stekeovnen på 200 grader, og sett stekeplata med wellington-pakkene i ca midt i når den er varm. Etter 12 minutter skrur du varmen opp til ca 225 grader, og setter på varmluft. Fisken tas ut når den passerer 50 grader kjernetemperatur, dette tar ca 8 minutter. La den deretter hvile 5 minutter.

Ta fram stekepanna du stekte fisken i. Ha i litt ekstra smør og la dette begynne å bli brunt. Skjær 3/4 av småtomatene i båter og ha dem i panna, før du også klemmer i saften av 1/2 sitron. Ha også i stilkene fra tomatklasene, men ta disse ut før servering. Dryss om nødvendig i litt sukker for å balansere syresmaken. når dette har putra ei stund. Smak til med litt salt, og ha 5 minutter før servering også i de siste tomatene, skåret i to.

Kok opp en stor kjele med vann med litt salt i, og når dette fosskoker tømmer du i aspargesbønnene. Når dette har kokt opp igjen lar du det koke to minutter før du tømmer av vannet og rører inn det sprøstekte baconet.

Når fisken er ferdigstekt serverer du den ferdig oppskåret i skiver.

Kjempegodt, og slett ikke så vanskelig som det kanskje kan virke når man først leser gjennom oppskrifta.


tirsdag 7. mai 2024

Breiflabbkjaker med potetbåter, betechips og syrlig smørsaus

Nå som fotballsesongen er i gang er det jo langtfra hver dag jeg har tid å lage middag, men på en sjelden frikveld ble denne delikatessemiddagen fremstilt. Jeg hadde noen breiflabbkjaker i fryseren, men jeg er overbevist om at dette fungerer å lage også med annen hvit fisk, men da må du sikkert steke litt annerledes.

Det jeg brukte:

2 breiflabbkjaker
smør
salt, pepper

3 poteter
olje
salt

1 stor polkabete (Eller rød- eller gulbete om det er det du har)
olje
salt

½ rødløk (Eller en stor sjalottløk)
1 dl hvitvin
1 dl fløte
150 g smør
gressløk
kapers
sitronsaft
salt

Slik gjorde jeg:

Start med å fjerne hinner fra breiflabbkjakene og legg dem i tørkepapir så de blir ganske tørre utenpå.

Sett stekeovnen på 225 grader. Skjær potetene i båter, ha dem i en ildfast form og dryss på litt salt og tøm litt olje over før du roter godt rundt. Sett potetene inn i ca 20 min når ovnen er varm.

Vask beten godt, skrell den og skjær den i tynne skiver (Bruk gjerne ostehøvel eller mandolin). Ha skivene i kurven til en airfryer, ha over litt olje, sett airfryeren på 170 grader og start den på 10 minutter. Når denne tiden har gått, rot godt rundt i beteskivene og sett det inn igjen i nye ti minutter. Sjekk mot slutten av tiden om betene krispes opp, hvis ikke kan du skru temperaturen litt opp.

Finhakk rødløken og varm litt smør i en kasserolle. Ha i løken og la denne stekes et minutt eller to, før du har i hvitvinen og lar denne koke nesten helt inn. Ha deretter i fløten og la også denne koke nesten helt inn. Rør deretter inn smøret litt og litt til sausen får ønsket konsistens. Ha i litt gressløk og to teskjeer kapers og rør dette godt inn. Smak deretter til sausen med sitronsaft og salt.

Ha godt med salt og pepper på begge sider av fiskestykkene. Varm litt smør i en stekepanne som tåler å settes inn i ovnen på middels høy varme til det begynner å brunes. Legg i fiskestykkene og stek dem et lite minutt på hver side så de får skikkelig farge.

Når betechipsene er ferdige, ha dem over i en skål. Ta deretter potetene ut av stekeovnen og tøm dem over i airfryerkurven. Skru denne opp til 200 grader og sett potetene inn i airfryeren, før du skrur komfyren ned til 150 grader og setter stekepanna med fiskestykkene i inn der.

Etter 5-7 minutter bør både potetene, fisken og sausen være ferdige, og du kan servere en helt fabelaktig god fiskemiddag!

torsdag 11. januar 2024

Breiflabbwok med brokkolini, shiitake-sopp og svart bønnesaus

Etter jula ble flere breiflabbfileter med meg sørover, og når det i tillegg hadde vært salg på brokkolini på Meny, så prøvde jeg å kombinere dette på en spennende måte. Fant denne oppskrifta, dro på en asiatisk matbutikk og kjøpte de ingrediensene jeg mangla, og siden resultatet ble så bra har jeg oversatt den for enkelhets skyld, for dette blir jeg å prøve igjen. (Spesielt digga jeg sausen, og nekter å tro at den ikke også vil funke til andre ting enn fisk)

Det jeg brukte:

1/2 breiflabbfilet
1 bunt brokkolini
1 pakke shiitake-sopp
2 spiseskjeer salte svarte bønner
2 spiseskjeer svart bønnesaus
1 spiseskje soyasaus
2,5 dl vann
1/2 spiseskje sukker
1 kinesisk hvitløk
1 tommelstort stykke ingefær
1 sjalottløk
fermentert fiskesaus
svartpepper
peanøttolje
maisenna

ris

Slik gjorde jeg:

Start med å planlegge riskokinga så alt blir ferdig omtrent samtidig. Jeg brukte boilinbag jasminris med koketid på 12-13 minutter, så jeg starta med å gjøre klar alle ingrediensene før jeg satte på noe varme.

I en liten skål finhakket jeg ingefæren og sjalottløken, samt delte hvitløken i to. Dersom du i motsetning til meg ikke blir dårlig i magen av å spise hvitløk kan du godt finhakke også denne.

I en annen skål la jeg soppen, skåret i mellomgrove strimler.


Jeg skar deretter fisken i terninger på ca 2x2x2 cm, og la disse mellom tørkepapir så de ble tørket litt.

Neste steg var å kutte endene av brokkolinien og legge den i en skål som tåler varme. På dette tidspunktet kokte jeg opp vann til risen, og satte også en wok med litt peanøttolje i på svak varme. I det jeg hadde risen oppi vannet skrudde jeg opp varmen på woken noe.

Jeg kokte så opp godt med vann i en vannkoker. Når dette kokte tømte jeg det over brokkolinien og lot den ligge i det varme vannet ca to minutter.

Vend fisken i maisenna og ha den i woken når oljen er blitt varm. Stek så fiskestykkene får farge på alle sider.

Tøm det varme vannet av brokkolinien og tøm over iskaldt vann. Dette gjør at den holder bedre på fargen.

Rør sammen vann, sort bønnesaus, sorte bønner, sukker og soyasaus og sett dette til side, mens du får fisken ut av woken når den har fått farge på alle sider.

Ha om nødvendig i litt ny olje, og tøm ingefæren, hvitløken og sjalottløken i når olja er blitt varm igjen. Rørestek dette et lite minutt før du også tilsetter soppstrimlene og fortsetter å røre så ingenting svir seg.

Etter nok et minutt, tilsett sausen med bønnene du nettopp klargjorde. Fortsett å røre til dette begynner å koke. Skru ned varmen litt, men ikke så mye at det slutter å koke.

Tilsett fisken og la det trekke ca to minutter. Tøm det kalde vannet av brokkolinien og tilsett også denne i woken. Rør godt mens du lar det trekke et minutt til.

Smak til med godt med grovkvernet svart pepper, og fiskesaus så det blir passe salt.