mandag 25. november 2024

Laks i potetform

Etter å ha vært hjemom og spilt litt trombone i helga tok jeg noe mat med meg sørover igjen, så da ble mandagsmiddagen bygd rundt et stykke laks jeg hadde tint på buss- og togturen fra Rana til Oslo.

Jeg kikket hva jeg hadde i kjøleskapet, søkte litt på nett, fant denne oppskrifta, og bestemte meg for å modifisere den litt ut fra hva som var tilgjengelig.

Det jeg brukte:

400 g laksefilet
2 store poteter
2 mellomstore gulrøtter
1/2 løk
1/3 purre
2 fedd hvitløk
1,5 dl crème fraîche
1,5 dl melk
smør
salt, pepper, dill

Slik gjorde jeg:

Jeg startet med å smøre en ildfast form godt, før jeg skjærte potetene, gulrøttene, løken og purreløken i skiver. Jeg la grønnsakene lagvis i forma med litt ekstra smør her og der innimellom, og drysset også salt, pepper og dill innimellom. Hvitløksfeddene ble også lagt nedi her.

Jeg fordelte deretter crème fraîche-en på toppen av grønnsakene, og tømte melka over. Når stekeovnen var blitt 200 grader satte jeg forma inn på en rist midt i, og startet en timer på 35 minutter.

Tørk laksefileten godt, skjær av eventuelt skinn, og dryss på salt og pepper. Når grønnsakene har stått i ovnen i 35 minutter tar du dem ut, roter litt rundt oppi forma, skjærer fileten i passe biter og plasserer den på toppen av grønnsakene igjen.

La det hele stå i ovnen i drøye ti minutter til, og servér rykende varmt!

Kjempegodt, og enkelt å skalere opp om du skal bespise fler enn bare deg selv.