lørdag 17. juni 2017

Lammestek med sopp og rødbeter

Gikk litt amok i Sølvskjeen, og laget et herremåltid i anledning besøk av mamma.

Det jeg brukte:

1,2 kg utbenet lammelår
4 ss olivenolje
350 g fryst kantarell
65 g tørket steinsopp
2,5 dl kremfløte
2 fedd hvitløk
Bladpersille
Salt, pepper

3 små rødbeter
25 g smør
25 g hvetemel
2,5 dl melk
muskatnøtt
salt, pepper

Poteter

Slik gjorde jeg:

Start med å bene ut lammelåret, og surr kjøttet godt sammen med hyssing som tåler et besøk i stekeovnen. Sett ovnen på 200° C.

Gni kjøttet inn med salt og pepper, og pensle det med litt olivenolje, legg det i en ildfast form og tøm resten av oljen over før du setter den i komfyren i en drøy time.

Tin soppen, og ta til side litt steinsopp og litt kantarell og finhakk dette.

Kok rødbetene til de er møre. (Jo ferskere de er, jo fortere går det, men det går fort 20-40 minutter).

Kok bechamelsaus ved å smelte smøret på svak varme, rør inn hvetemel og riv litt muskatnøtt oppi. Bland inn melken og kok forsiktig opp. Smak til med salt og pepper.

Når kjøttet er ferdig stekt tar du det ut, pakker det inn med aluminiumsfolie og setter det så det holder seg varmt. Ha 2 dl varmt vann i formen og sett den inn i ovnen til det når kokepunktet. Sil det over i en kjele og tilsett fløten og den finhakkede soppen. Rør godt, kok opp og la det koke 15 minutters tid.

Skru ned varmen i ovnen til ca 180° C. Skrell rødbetene og skjær dem i båter, ha dem i en ildfast form og tøm over bechamelsausen før du setter det hele inn i ovnen i et kvarters tid.

Smelt smør i en stekepanne, ha i resten av soppen og stek den raskt på relativt sterk varme. Ha i hvitløksfeddene og skru varmen ned. Smak til med salt og pepper, og la det stå og putre i et kvarters tid, til den tørka soppen har tatt til seg nok fuktighet til å bli skikkelig myk. Ta ut hvitløksfeddene og kast dem, og tilsett en liten håndfull hakket persille.

Skjær steken i skiver og server den sammen med soppen, mens du har sausen, rødbetestuingen og potetene (som du har tilberedt slik du liker dem, jeg gikk for enkleste løsning og kokte dem) ved siden av.

Omnomnom!

lørdag 3. juni 2017

Breiflabb med ansjossaus

Siden Juventus spilte CL-finale i kveld gikk jeg for italiensk mathelg, og starta med risotto fredag, før jeg i dag grov meg ned i Sølvskjeen og lagde en fabelaktig fiskemiddag.

Det du trenger:
250g breiflabb pr person
1-2 sjalottløk
1 sitron (Både skall og saft)
1/2 bunt persille
3/4 dl hvitvin (Eller vann med litt vineddik i)
2 ss olivenolje
smør
Salt, pepper

150g fryste grønne erter pr person
70g pancetta eller bacon pr person
smør
salt

4 ansjosfileter (+2 for annenhver person fra og med nr 3)
To egg (+1 pr 2 ekstra ansjosfileter)
5 ss olivenolje
(Saften av sitronen som er nevnt høyere opp)

Poteter

Slik gjør du:
Skjær breiflabben ren for hinner og del fileten i tommetykke skiver. Smør en ildfast form med smør, og legg filetene i. Finhakk sjalottløk og persille, riv forsiktig sitronskall (Så du får minst mulig hvitt og mest mulig gult) og bland det godt. Ha det over fisken, og tøm over olivenolje før du salter og peprer godt. Tilsett så vinen.

Sett potetene på kok, og sett stekeovnen på 200° C. Sett så formen inn i ca 30 minutter, og planlegg så alt blir ferdig samtidig.

Vann ut ansjosfiletene i minst fem minutter, og press mest mulig av vannet av dem. Mens de vannes ut hardkoker du eggene. Mos ansjosene i en bolle, og plukk ren eggeplommene og bland dem med ansjosmosen, før du også tilsetter saften av ca halve sitronen (Sil den, eller gjør andre tiltak for å få minst mulig fruktkjøtt med). Rør så inn oljen i en tynn stråle, så du får en majonesaktig saus.

Kok opp lettsaltet vann, og kok ertene i 4-5 minutter. Mens de koker varmer du smør i en kjele og bruner flesket forsiktig. Sil vannet av ertene og ha dem i kjelen sammen med flesket og la det hele surre i noen minutter til. Gjerne varm en ildfast serveringsskål til dette litt i ovnen sammen med fiskeformen, så holder dette seg varmere til det spises.

Fantastisk godt mat, og selv om det å bruke kokte eggeplommer i en emulsjonssaus er noe av det merkeligste jeg har vært borti, ble resultatet kjempegodt! (Fotballkampen, derimot, gikk til h******.)