lørdag 20. juli 2013

Hjemmelagde vårruller med chili- og peanøttdip

Var på raid hos min lokale «innvandrerbutikk» i går, og fant ut at jeg skulle prøve meg på vårruller i løpet av helga.

Etter litt søking rundt omkring fant jeg denne oppskrifta jeg brukte som utgangspunkt, og så lot jeg det stå til med noen små avvik.

Det du trenger:
(ca 15 store vårruller)

Olje til fritering
1 eggeplomme til montering av rullene (Dersom du bruker deigleiver)

Vårruller:
15 tørkete rispapir eller frosne deigleiver
1 kg lammekjøttdeig
1 løk
2-3 stilker stangselleri
2 gulrøtter
1 knøttliten hodekål
4 vårløk
1 bukett koriander
1-2 ss malt ingefær
1/2 ts malt muskat
1 ts malt sort pepper
1-2 ss karri
1-2 ts chilipulver
2 ss presset sitron
2 ss sesamolje
2 ts salt

Chili- og peanøttdip:
3 fedd hvitløk
2 røde chilier
70 g peanøtter
4 ss sukker
3/4 dl riseddik
1,5 dl vann
3 ss fiskesaus
2 ss chilisaus

Slik gjør du:

Finhakk grønnsakene, og bland dem godt sammen med krydderet og kjøttdeigen. Dersom du har hele korianderplanter, hakk gjerne også røttene (Husk å skylle dem godt først). Når alt er godt blandet lar du fyllet stå og trekke smak minst en halv time (Lenger tid jo kaldere omgivelser).

Finhakk hvitløken, chiliene og peanøttene (peanøttene kan evnt støtes), og bland samtlige av ingrediensene til dipen i en skål. Rør rundt til sukkeret er oppløst. Den skal være ganske tyntflytende fortsatt.

Legg et fuktig kjøkkenhåndkle på benken som «arbeidsflate». Dersom du bruker rispapir, skyll dem raskt i varmt vann før du bruker dem (en og en), dersom du bruker deigleiver, pirk løs en og en og legg dem deretter på håndkleet.

Ha to skjeer fyll som en pølse diagonalt på underlaget, brett inn hjørnene som er for enden av pølsa og rull sammen vårrullen så den blir tett. Dersom du bruker deiglevier, smør litt eggeplomme på siste hjørnet som rulles inn så får du ekstra tetting.

Dersom du ikke har frityrgryte (Dersom du har det går jeg ut fra at fritering er noe du kan, og jeg gidder ikke beskrive prosessen her) har du 2-3 dl olje som tåler høy varme (f.eks. raps) i en wok. Varm oljen opp til ca 180 grader (Du kan teste med en brødterning, den skal bli brun i løpet av ca 1 minutt om det er varmt nok).

Legg to vårruller i woken og la dem friteres i 4-6 minutter, mens du stadig snur forsiktig på dem så de blir jevnt stekt. Ta opp rullene med en hullsleiv og legg dem på et papirhåndkle noen minutter så det trekker til seg litt av oljen. Snu dem et par ganger på papiret også.

Dersom du skal fritere mange vårruller før du serverer dem kan du legge dem i en ildfast form og holde dem varme i stekeovn på 180 grader inntil de skal serveres.

Man kan enten servere disse alene eller med ris til, og man kan enten ha dippen stående sånn at man dypper bitene i skålen eller man kan tømme den som en saus over vårrullene på hver enkelts tallerken.

Etter sigende skal det gå helt fint å fryse ned ustekte vårruller, for så å steke dem senere, noe jeg gjorde med flesteparten av de jeg laga denne gangen. Rapport om det ble bra kommer i kommentarfeltet straks jeg har testa dem.

Typisk matrett hvor bare fantasien setter grenser for variasjon på fyllet, så kos deg på kjøkkenet!